Ћирилица Latinica
29.09.2021.
Хроника

Двојица Молдаваца из решетака: "Прали" новац и у Бару

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Након 14 мјесеци откако је започет у Бару је  опсежном полицијском акцијом реализован међународни предмет којим је координирало Специјално државно тужилаштво, а који је вођен под кодним називом „МИГ“.

Из Управе полиције су саопштили да је дад на предмету започет је у јулу 2020. године, у сарадњи са Полицијом и Специјалним тужилаштвом Молдавије, СЕЛЕЦ Центром из Букурешта и уз подршку ЕУ Програма помоћи ИПА2019 Wестерн Балканс.

„У оквиру рада на предмету „МИГ“, Црна Гора је по први пут потписала Споразум о заједничком истражном тиму са другом државом. Споразум је потписан између Врховног тужилаштва Црне Горе и Врховног тужилаштва Молдавије, а чланови тима су били поступајући специјални тужиоци и полицијски службеници Сектора за борбу против криминала Црне Горе и Сектора за организовани криминал Републике Молдавије.

У раним јутарњим часовима, синхронизовано су изведене полицијске акције у главном граду Молдавије, Кишињеву, као и на територији Бара у Црној Гори. Извршен је претрес на 15 локација, у двије земље истовремено, од чега четири претреса у Црној Гори“, саопштила је полиција.

Том приликом, у Бару су ухапшене двије особе, М.И. (35) и Е.И. (33), држављани Молдавије, за које се сумња да су починили кривично дјело прање новца.

Код њих је пронађено и одузето више од 100 банковних картица, десетине СИМ картица, девет мобилних телефона, два луксузна возила чија вриједност износи око 100.000 еура, око 3.000 еура готовог новца, три лап топа, итд.

„У Молдавији су лишена слободе четири лица за која се сумња да су чланови организоване криминалне групе, која је у периоду од 2018. године вршила кријумчарење и дистрибуцију више врста синтетичких дрога на територији Кишињева и шире.

Криминалистичка обрада упућује на то да је лице М.И. који је лишен слободе у Бару, организатор ове криминалне групе, за коју су прикупљени докази који упућују на сумњу да је извршила кријумчарење и дистрибуцију опојних дрога у вриједности од милион и по еура“, пише у саопштењу.

Данашњим претресима у Молдавији, пронађено је и одузето око три килограма таблета са листе опијата – Алпха ПВП.

Поред службеника Сектора за борбу против криминала – Специјалног полицијског одјељења, Одсјека за борбу против кријумчарења дроге и Одсјека за оперативну подршку, у реализацији предмета су учествовали и службеници Сектора за финансијско обавјештајне послове, као и службеници Центра безбиједности Бар.

М.И. и Е.И. ће уз кривичну пријаву бити спроведени надлежном тужиоцу у Специјалном државном тужилаштву.

„Спровођење и реализација овог предмета, а нарочито потписивање Споразума и рад у Заједничком истражном тиму, су још један примјер одличне међународне сарадње Управе полиције са међународним партнерским службама, као и одличне сарадње Специјалног државног тужилаштва са тужилаштвима других земаља“, истичу из УП.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar