Ћирилица Latinica
31.05.2019.
Хроника

ЕУ: Лука Бар је шверцерски Елдорадо

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Упркос препорукама за придруживање које је давала најмањој бившој југословенској републици у минулом периоду, Европска Унија Црну Гору види као главно шверцерско подручје у региону, са "епицентром" у Бару, гдје се деценијама већ, веома уходано "ваљају" огромне количине дроге и цигарета.

Подгорички "Дан" донио је прилог о инетнзивираном шверцу цигарета преко Луке Бар, уз цитирање извјештаја Балканске истраживачке новинарске мреже (БИРН) и Арапског центра за истраживачко новинарство (АРИЈ).

Тамо се наводи да шверцери цигарета поново налазе уточиште у Црној Гори.

Будући да се кроз Црну Гору преко „невидљивих” бродова, параванских компанија и лажних папира у ЕУ преносе огромне количине фалсификованих цигарета, она се, као и током деведесетих година прошлог вијека, опет нашла у средишту мреже кријумчарења дувана, показало је истраживање БИРН-а и АРИЈ-а.

Како су нагласили у тексту, у рано јутро 16. марта 2015. године рибарски брод „Захра” усидрио се неколико метара даље од стјеновитог, изолованог дијела Месара залива, на јужној обали грчког острва Крит. Како се напомиње, брод „Захра” пловио је под заставом афричке острвске нације Сао Томе и Принсипе. Посада је била из Украјине, а товар – 34 милиона цигарета – највјероватније је произведен у БиХ и Грчкој за компаније са сједиштем на Косову и Метохији, а све у циљу продаје либеријским офшор фирмама са сједиштем у црногорској луци Бар.Коначно одредиште робе званично је била Либија. Али ову робу је заправо на обали Крита чекао конвој камиона спреман да прими цигарете и да их даље развози у ЕУ.

"Коришћењем отпремница, процурјелих мејлова и полицијских извјештаја, Балканска истраживачка мрежа – БИРН открива да је око 840 милиона такозваних „јефтиних, бијелих цигарета” извезено из Црне Горе захваљујући офшор фирмама које користе сличне путање и често исте „невидљиве” рибарске бродове или мале теретне бродове који плове Медитераном без регистровања положаја. Већина пошиљки наводи Либију као своје коначно одредиште, али се наводе и Египат, Сјеверни Кипар и Либан. У ствари, „јефтине бијеле цигарете” су легална имитација добро познатих брендова – цигарете се, дакле, производе легално у једној земљи, потом шверцују и продају на другом мјесту. Ово је најбрже растући сектор недозвољене трговине дуваном у ЕУ"– наводе БИРН и АРИЈ.

БИРН је, како се напомиње, идентификовао барем 17, могуће чак и 20, сумњивих пошиљки из Бара од 2014. године до данас.

"Европска канцеларија за борбу против превара ОЛАФ, која истражује ову трговину, установила је да је седам пошиљки заплијењено због шверца, а да су још три означене као сумњиве. Преосталих седам до десет имају доста сличне карактеристике као ове које истражује полиција. Мање од половине „јефтиних бијелих цигарета” је одузето. Остатак је, ако је успјешно прошверцован у ЕУ, донио профит од око 52 милиона евра за оне који продају ову робу на црном тржишту – и губитак од око 153 милиона еура за пореске обвезнике у ЕУ, на основу тренутне висине акцизе на цигарете у Уједињеном Краљевству (у коме је ова акциза највећа)" – наведено је у тексту БИРН и АРИЈ.

У најновијем извјештају Европске уније о напретку Црне Горе ка испуњењу критеријума за евентуално приступање, Европска комисија описује Луку Бар као „платформу за шверц фалсификованих цигарета у ЕУ која укључује нелегално произведене и нелегално препродаване цигарете”. Провјере Европске уније су наизглед успориле проток „јефтиних бијелих цигарета” и ОЛАФ истиче да од тада има добру сарадњу са властима у Подгорици, али чини се да офшор фирме које стоје иза свега овога нису претрпјеле никакве санкције.

"Нови страхови се јављају због креирања слободне зоне у Црној Гори, која би омогућила нову фабрику за производњу „јефтиних бијелих цигарета”. Због овога се поново сумња у спремност црногорског државног врха да искоријени организовани криминал и шверц цигарета који је цвјетао током распада социјалистичке Југославије, а сада се инфилтрирао у Луку Бар" – сматрају БИРН и АРИЈ.

Како наводе, недјеловање по овом питању може имати последице по 620.000 становника Црне Горе, јер све то компликује приближавање државе ЕУ.

Али четири фирме повезане са масовним извозом „јефтиних бијелих цигарета” из Бара – Њу истерн менаџмент, Косова тобако, Рејнџ ентерпрајзиз и корпорација Велекс Јуроп – као и фабрике које посредују, цариници и други у широј логистичкој операцији нису оптужени ни за какве прекршаје нити их чекају било какве санкције. Званичници из ОЛАФ-а тврде да офшор паравани отежавају идентификовање људи иза њих, али новинари БИРН-а и АРИЈ су открили важне трагове у вези са три фирме. Тако, на примјер, Њу истерн менаџмент инк је либеријска компанија чије је власништво мистерија, чак и за офшор стандарде. Ова компанија стоји иза пошиљке на „Захри”, коју је обалска стража заплијенила у марту 2015. године – пишу БИРН и АРИЈ.

Према извјештају ЕУ, како се тврди, подаци из земаља чланица за 2013. годину открили су да су осам од десет заплијењених брендова цигарета носили „јефтине бијеле цигарете”.

– Од преко милијарду цигарета заплијењених уз помоћ ОЛАФ-а током претходне двије године преко 90 одсто су биле брендови „јефтиних бијелих” – наводи се у извјештају.

 

Фантомски бродови на Медитерану

БИРН указује да се бродови који превозе цигарете из Црне Горе попут утвара крећу Медитераном са искљученим уређајима за праћење, а често су и у једва пловном стању.

"Рибарски брод „Захра”, на коме је било 34 милиона цигарета, био је у толико лошем стању када га је грчка обалска стража заплијенила у марту 2015. године да су његове фотографије на популарним сајтовима за праћење бродова заведене под „олупине и реликвије”. На папиру, ово је најмање пето путовање овог брода из Црне Горе у Либију. Шест украјинских морнара који су том приликом ухапшени касније су осуђени због покушаја кријумчарења цигарета у Европску унију преко Грчке" – пише у тексту.

Ово је један од девет бродова, односно једна од 18 испорука, за које је Балканска истраживачка мрежа утврдила да су коришћени за транспорт „јефтиних бијелих цигарета” из црногорске луке Бар од 2014. године. Ова кријумчарска мрежа је под истрагом Европске канцеларије за борбу против превара, ОЛАФ.

 Старе бродове користе за нелегалну трговину


Како наводе БИРН И АРИЈ, четири од девет бродова идентификованих од БИРН-а су регистровани као рибарски бродови, што је још један од индикатора, како кажу у Европској канцеларији за борбу против корупције, да се они користе за шверцовање.

Тако је РС-300 број 97 рибарски брод направљен 1977. године, највјероватније у истом руском бродоградилишту као и „Захра”. Он је из Бара одвучен у луку на Криту у новембру 2016. године након механичког оштећења. Ово су честе појаве код ових бродова – често им је потребно сређивање или не могу да прођу сигурносну инспекцију.

„Винтерфел”, брод из 1969. године, задржан је 2013. године јер је инспекција констатовала да није безбједан и има лоше услове за пловидбу. Најгори услови запажени су на броду „Јонг Ги”, који плови под заставом Сијера Леонеа и обавио је неколико пошиљки цигарета из Црне Горе. Брод је задржан, али је након доста преправки и под нови именом – „Симон” могао да заплови. Само годину дана касније, у октобру 2016. године, заплијенила га је грчка обалска стража на релацији Црна Гора – Сјеверни Кипар. Сумња се да је коришћен за шверц дувана – наводи се у тексту.

Коментари
Grt
Grt: Ko kontrolise ekipe Iska Boljevica . To je Zaista Eldorado u trajanju bez kraja.
01.06.2019 13:48
Joka Mrgudova
Joka Mrgudova: I nikome, pa ni ovom portalu kojeg jako cijenim, ne pada na pamet da namigne, ako baš ne smije na glas da napiše ime glavnog švercera iz Bara. Taj dobročinitelj koji ošteti budžet naše zemlje za preko 100 meleona, slobodno šeta gradom i još je ugledni građanin našega Bara.No, sada kad mu ode u Pg glavni zaštitnik, možda će mu biti malo nelagodnije.
01.06.2019 13:56
Ostros
Ostros: Je li moguce da I ovaj Spijun I Poltron ima neke svoje ekipe on je uvijek bio potrcko a inace je veoma obrazovan ima 5-6 razreda osnovne skole. Ali nazalost takvi su Nam skoro svi biznismeni od 90tih na ovamo. E sad narode vi opet glasajte kao do sad a Fukare ko boljevic I ostala boranija neka se sprdaju sa zakonom sudstvom I normal I'm ljudima trazili ste gledajte.
01.06.2019 20:13
Za Joku Mrgudovu
Za Joku Mrgudovu: Joke ako vec znas ko je Taj sta GA Koji kurac stitis ime I prezime mozda ode u prdekanu.
01.06.2019 23:10
Đoka pozadinac
Đoka pozadinac: Dali je moguće da ovaj blavor “omladinac”ima kakve veze sa ovakvim radnjama ? Čuda su moguća pa i ovaj zaljevski šipak(konjski zub) može nekome da posluži makar i za toalet
01.06.2019 23:58
Božo
Božo: Ja Iska znam jer smo iz istog kraja OSTROS i Livari,govorimo istim jezikom,on u školu nije išao ali završava poslove bolje nego drugi koji su završili fakultete pa makar to bili i barski.Slažemo se jer radimo za istog gazdu, t.j. Britvu
02.06.2019 14:15
Za Boza
Za Boza: Cega se pametan stidi budala se ponosi. Dva poltrona Miloguza samo I'm nogice vire iz njegovog dupeta. Ostros I Livari su ponosi na vas tamo su spijuni uvijek bili na cijenu.
02.06.2019 15:14
Ivica Š
Ivica Š: GOJKO carinik je borac za državne interese.Zato vas molim da ga ne dirate ,da se može vratiti kući a ne u Spuž.On nije u bjekstvu, ima zdravstvenih problema zato se skriva .Ni afrička šljiva mu ne pomaže.Gojko Odi kod braće albanaca oni te neće isporučiti a i braća Srbi ti mogu biti od koristi.Samo napred Goki možda se otvore nova radna mjesta u carini za tebe i tvoju familiju
02.06.2019 23:52
Božo
Božo: Pustite mojeg prijatelja Gojka na miru.Nikome nije ništa učinio.On je oličenje pravog carinika”pola pije pola šarcu daje”Gojko je uvijek za zaštitu državnih interesa kao i naš zajednički prijatelj đoka
05.06.2019 15:05
Bastro
Bastro: Za Boža, kad se već javljaš kaži istinu da si pomagao Gojku da prodaje duhanske proizvode.Zato te još jednom molim ne lupetaj poštedi nas tvojih gluposti
09.06.2019 15:38
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar