Ћирилица Latinica
28.03.2019.
Хроника

Заплијењена тона кокаина била је намијењена мафијашком клану у Бару

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Врањанци Тоде К. (50) и Ненад Ц. (43) ухапшени су у Румунији због сумње да имају везе са кријумчарењем више тона кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи.

Ови држављани Србије су приведени послије акције румунске и српске полиције и заплене тоне и 40 килограма кокаина високе чистоће у градићу Свети Ђорђе, недалеко од луке на Црном мору.

"Новости" пишу да је њих према оперативним подацима из истраге, ангажовао  један црногорски мафијашки клан, који, како се сумња, тијесно сарађује са екипама из Београда и Бара.

“У овом тренутку прикупљају се докази за ова сазнања. Заплијењени кокаин се процјењује на више од 300 милиона евра”, наводи београдски лист.

Информације безбједносних служби европских држава говоре да је заплена наркотика у близини ушћа Дунава у Црно море услиједила послије пресјецања копненог кријумчарског канала.

Током претовара дроге испало је паковање од килограм наркотика, који кријумчари нису видјели, јер је била ноћ. То се догодило у округу Тулча 20. марта ове године, а комби је имао регистарске ознаке Букурешта, главног града Румуније. Пратећи ову руту, румунска полиција је послије два дана на обали Црног мора, недалеко од мјеста Свети Ђорђе, пронашла преврнути брод, који је регистрован у овој земљи. Ту су затечени пакети са укупно 1,04 тоне кокаина, чија је чистоћа изнад 90 одсто.

Феликс Банила, главни тужилац румунске Управе за борбу против организованог криминала и тероризма, изјавио је да иако је темељна истрага започела 20. марта, и раније су постојале информације о новој кријумчарској рути која иде кроз ову земљу Европске уније. Банила је саопштио да се из, до сада прикупљених података, види да су поред српских држављана у овом шверцу учествовали и Румуни.

”Идући тим трагом, и на основу снимака са саобраћајних и других камера, дошло се до двојице осумњичених”, наводи извор Новости.

Они су возачи камиона, а ни Тоде К. ни Ненад Ц., наводно, не знају да су превозили кокаин. Један је ухапшен у округу Прахово и то у камиону врањских таблица, а други у близини Хидроелектране “Ђердап 2” у истом округу, гдје је и граница између Румуније и Србије.

Кријумчарење кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи, а преко црноморских лука, посебно румунске Констанце, појачано је посљедњих година, послије низа запљена у Холандији, Шпанији, Италији, Грчкој, па чак и Црној Гори. Поново су активиране руте преко Румуније, али и Аустралије.

У Јужној Америци велики је број српских држављана који су у директном контакту са мафијашким картелима. Од њих купују кокаин и препродају га српским, црногорским, али и осталим криминалним екипама. Они само посредују и за то добијају велики новац.

Полиција у неким земљама Јужне Америке означила је Дарка Шарића као једног од највећих балканских нарко-дилера, бар према количинама опијата које је, наводно, “ваљао”. То је додуше био до хапшења и оптужби за шверц 5,7 тона кокаина. Тада је процијењено да је његова криминална организација зарађивала милијарду долара годишње са пословима у Колумбији, Аргентини, Уругвају, Бразилу, Русији и Италији.

Румунски истражиоци вјерују да су пакети са кокаином претоварани на отвореном мору током ноћи. Са прекоокеанског брода кесе са дрогом су пребациване у мање чамце, чија су крајња одредишта била полудивље луке на Дунаву. Ту би се дрога опет претоварала, овог пута на копно – односно у камионе, комбије и аутомобиле. Друмским транспортом кокаин је потом дистрибуиран по земљама западне Европе.

 

Коментари
CEGEVARA-PRETOVARA
CEGEVARA-PRETOVARA: Zamislite kada su ostavili 1 tonu iza sebe, sa koliko su tek tona prosli. To obicno ostave za Policiju i ostale JADNIKE iz vlasti da se malo zabave o njihovom JADU, kako ih nebi pratili sa glavnom kolicinom tereta! Cush , Plicija traga za njima i muci se da ih pronadje, neznajuci da se ZEC NAJBOLJE KRIJE MEDJU KEROVIMA! Pustite ljude neka rade, kad nista ne traze od nikog ni od DRZAVE NI OD VLASTI. Niko od njih nije ni na BIROU ZA ZAPOSLJAVANJE NITI DOBIJAJU SOCIJALU! Cak sto vise dosta tih para potrose kod nas i opet VUK SIT I OVCE NA BROJU !
01.04.2019 08:40
Narkos
Narkos: Lele sta cemo sad bez koke? Iz Rumunije za Bar preko zemlhe Srbije? Ko jos to vjeruje?
01.04.2019 20:21
Gagi za cegevara-pretovara
Gagi za cegevara-pretovara: Podržavam jedan dio što si rekao...A znam jednog u komšiluk mi živi,i sigurno je jedan od većih distributera makar što se tiče posjeta kod njega,čeka se ka u dragstor devedesetih za mlijeko,a prima socijalnu 🤣
03.04.2019 16:27
Срб
Срб: Кримоси без морала не хају за растурене породице и упропашћене младе животе. Само лова! Проклети били.
28.12.2019 21:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar