Ћирилица Latinica
04.02.2018.
Хроника

Имовина Жарка Павићевића на добошу

Аутор: Redakcija. 1 Оставите коментар

Пословни простори који су власништво бившег градоначелника Бара, Жарка Павићевића, нашли су се на продаји због кредита од 350.000 еура. Закључак о продаји донио је Привредни суд, који је рочиште за продају непокретности заказао за 16. фебруар.

Држава је пословне просторе ставила на продају по основу кредита код Црногорске комерцијалне банке. Тако су на продају стављена два пословна простора, власништво фирме Самба, односно Павићевића. Пословни простори се налазе на првом спрату пословно-стамбеног објекта у центру Бара. Два пословна простора, површине 29 и 44 квадрата, оглашена су на продају по цијени од 150.774 еура.

Кредит од 350 хиљада еура код ЦКБ-а узела је фирма Завод за изградњу Бара (ЗИБ), а пословни простори, у власништву фирме Самба, били су обезбјеђење и стављени под хипотеку за кредит. Како је враћен само мали дио кредита, ЦКБ је тражила да се пословни простори продају како би намирила дио потраживања.

ЗИБ је, такође, фирма гдје је Павићевић већински власник.

Павићевић је осуђен на годину затвора јер је злоупотребом службеног положаја приликом изградње станова за потребе запослених у државној управи градску касу олакшао за 1.780.240 еура. Павићевић је у затвору провео пола године, тако да му је остало мало више од пола казне.

Павићевић је, како сумњају истражитељи, без одобрења о задуживању и давању гаранција Скупштине општине Бар, са ЗИБ-ом закључио уговор о финансирању изградње стамбено-пословног објекта у Бару како би се ријешило стамбено питање запослених у више државних институција. Тим уговором осумњичени Павићевић је средствима барске општине гарантовао враћање кредита за изградњу објекта А6 у Бару.

Данијела Крковић се сумњичи да је од 2010. до 2013. године као извршна директорица ЗИБ-а у службене исправе уносила неистините податке које је овјеравала својим потписом и печатом тог предузећа.

Павићевић је, износећи завршне ријечи, тврдио да му је добробит суграђана била водиља у цијелом послу око изградње зграде за државне службенике. Истакао је да је тужилац одустанком од дијела оптужнице који се односи на ЗИБ потврдио његову одбрану да није имао намјеру да прибави корист компанији на чијем се челу налазио прије него је постао предсједник барске општине.

У истом предмету бивша извршна директорка Завода за изградњу Бара (ЗИБ) Данијела Крковић осуђена је због умишљајног помагања Павићевићу на условну казну затвора од четири мјесеца коју ће одлежати ако у наредне двије године не почрши истовјетно кривично дјело. Ипак, њен бранилац, адвокат Срђан Љешковић, уложио је жалбу на осуђујућу пресуду.

Одлуку у предмету против Павићевића и Крковићеве донио је судија Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици Ана Вуковић. Како је судија појаснила, током поступка утврђено је да је Павићевић мимо статута и без одобрења Скупштине општине гарантовао новцем Општине на начин што је закључио уговор о јемству којим је обавезао Општину Бар да врати цјелокупни кредит у случају да Завод за изградњу Бара не буде уредно враћао кредит.

У међувремену, службеници Специјалног полицијског тима поднијели су нову кривичну пријаву против Жарка Павићевића. Овом пријавом се сумњичи да је као бивши извршни дирекгор Завода за иградњу Бар ад починио кривично дјело злоупотреба положаја у привредном пословању.

Павићевић је, како је саопштено из Управе полиције, као одговорно лице у правном лицу Завод за изградњу Бар ад, злоупотребом свог положаја у погледу располагања туђом имовином нанио штету овом правном лицу у износу од 96.300 еура.

Извор: Дан

Коментари
Šušanjanin
Šušanjanin: Sve da mu se oduzme. Primjer za buduće!
21.02.2018 14:01
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar