Ћирилица Latinica
08.09.2018.
Хроника

Катнић опрашта вишемилионску пљачку "Приморке"

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Специјално државно тужилаштво (СДТ), на чијем је челу Миливоје Катнић, одустало је од потписивања споразумног признања кривице са оснивачем предузећа „Мелгониа Приморка“Небојшом Бошковићем и извршним директором „Приморке“ из Бара Светозаром Марковићем и против њих ће највјероватније следеће седмице бити подигнута оптужница, потврдио је за "Побједу" адвокат Ратко Пантовић.

Према сазнањима поменутог листа, они ће бити оптужени за злоупотребу службеног положаја у привредном пословању, али не и за вишемилионску штету причињену државној каси за коју су се теретили у фази истраге. 

Злоупотреба службеног положаја се огледа у чињеници да су оптужени умјесто за оживљавање „Приморке“ из Бара новац искористили за покривање кредита Бошковићевих компанија „Крисма моторс“ и „Крисма трејд“.

Крајем јула, Специјално тужилаштво је одустало од кривичног гоњења предсједника и чланова Комисије за контролу државне помоћи међу којима је и Предраг Стаматовић, блиски сарадник Игора Лукшића који се у вријеме потписивања спорне гаранције налазио на позицији министра финансија.

Управо је у оквиру ове истраге, у својству свједока саслушан и Лукшић.

Он је у Специјалном тужилаштву тврдио да је потпис на спорну гаранцију ставио на основу закључка Владе, донијетог на основу незаконитог рјешења Комисије за додјелу државне помоћи.

Навео је и да мишљење Комисије није било обавезујуће за Владу која је одлучила да се 4.000.000 евра исплати предузећу „Мелгониа Приморка“. Према наводима из Наредбе за покретање истраге, Светозар Марковић је по налогу Бошковића, помогао да се спроведе криминалан план који су осмислили Чртомир Месарич и Бошковић.

Након што је преузео „Приморку“, Бошковић је Светозара Марковића поставио за извршног директора у тој барској компанији. Са те позиције, он је требало да обезбједи несметано увођење „Приморке“ у унапријед планирани стечај.

Наиме, Бошковић је у договору са Месаричем, 2008. формирао фиктивно предузеће на Кипру „Мелгониа холдинг лимитед“. Ова компанија основала је предузеће у Црној Гори „Мелгониа“ које је преузело обавезе компанија „Крисма трејд“ и „Крисма моторс“ које су купиле барску компанију „Приморка“.

Куповина „Приморке“ се финансирала из кредита који је 2010. обезбиједила НЛБ банка, а захваљујући неистинитим приказаним финансијским стањем у предузећима Крисма трејд и Крисма моторс и приказивањем да ће се намјенски кредит користити за оживљавање производње у „Приморци“ и исплату обавеза радницима. Кредит је исплаћен и на основу закључка Владе о репрограму претходног дуга иако захтјев није био усвојен нити су средства којим се репрограмира дуг прошла процедуру додјеле државне помоћи.

Осим ових гаранција, заложена је и цјелокупна имовина „Приморке“ објекти, опрема и земљиште површине 66.000 квадрата које је у ствари у власништву државе. Пошто кредит није враћан уредно, банка је активирала гаранције и хипотеку и на тај начин постала власник земљшта, опреме и објеката бивше „Приморке“ у вриједности од 15.000.000 евра, као и Владине гаранције у износу од четири милиона евра.

Тужилаштво није одустало од нагодбе која је раније договорена са бившом супругом Небојше Бошковића и власницом компаније „Крисма трејд“ Биљане Бошковић. Она ће потпис на споразумно признање кривице ставити у понедјељак. Она није спорила да је потписала уговоре којима је било предвиђено оживљавање „Приморке“ .

„Чињеница да је она као директор предузећа то потписала губи сваку могућност да се она брани од тога, тако да је то разлог због којег је њена одбрана иницирала нагодбу са Тужилаштвом“, казао је раније њен адвокат Радош Кастратовић.

Она је тврдила да није знала за планове које су осмислили првоосумњичени Чртомир Месарич и њен бивши супруг Небојша Бошковић умјесто оживљавања „Приморке“.

Коментари
Drndoje
Drndoje: Milivoje Šaletin,sluga i avetinja. Aco ga puni
08.09.2018 12:45
Ina
Ina: Kakav gad od "covjeka". Umrla je odavno pravda i pravo u pokojnoj Crnoj Gori.
08.09.2018 13:35
Jole
Jole: Da li je moguce da niko ne pominje starog lupeža Vlahovica?! On je počeo unistavanje! Ministarkinog oca! E to je bila stara lopovčina!
08.09.2018 14:34
St.Bar
St.Bar: Kod nas se govorilo za nekoga koji slican ovom covjeku Vidi mu glavu sve ceti biti jasno .Sa lovcena vila klice oprosti nam Dubrovnice L.S.C.G.
09.09.2018 09:46
Hrklhus
Hrklhus: Vidji tu telecu facu
09.09.2018 15:03
Bole
Bole: za Jole: slažem se, ali njegov pion Andro Drecun je rasprodao sve nekretnine primorke i onda vjerovatno podijelio lovu š njim. Znači Milivoje, ako ovo čitaš prvo Velja i Andra pa onda ostale apsi.
10.09.2018 07:06
HAHAHA
HAHAHA: E moj Bole pa ti ko da si skruske pao koga on smije uhapsiti ako mu milas ne naredi a da ima imalo pravde ova dvoica sto su urnisala primorku odavno su trbala da budu u prdekanu ali kadija te tuyi kadija ti sudi a CG nazalost ide u ambis
11.09.2018 00:05
malavita
malavita: Dok god su ljudi poput Katnica na celu SDT, od pravne drzave CG nema ni slova P. Kad onaj koji bi prvi morao da bude predmet SDT, da se protiv njega vodi najmanje nekoliko krivicnih postupaka, stoji na celu te "ustanove", svi lopovi i kriminalci ove drzave mogu mirno da spavaju. Crna Gora i njeno SDT moze da vodi postupke jedino protiv male Vidak, namijesta takve afere, ima lazljive sudije, izmislja optuzbe protiv Medojevica (koji je inace prvi javno iznio sav prljav ves ove drzave i sve afere), a ona droga u Bokanov kontejner u Luku Bar i oni silni milioni od cigara, to nista, Katnic tu ima svoj dio, tako da ne shvatam narod ove napacene zemlje koji moze vjerovati ovoj nesrecnoj fizionomiji ni jednu jedinu rijec koja izadje iz njegovih usta. Cim kaze dobar dan slagao je, jer ce taj dan sigurno biti los, licno on ce da ga usere.
14.09.2018 15:01
Za Malavitu
Za Malavitu: Vala boljeg teksta na zadatu temu odavno nisam procitao sve gola istina i da je srece da ovo procita neko ko mijesa karte u ovom nakaradnom sistemu pa da uzme metlu i jednu vecinu ovih sto odlucuju o sudbini nas obicnih smrtnika posalje tamo dje im je mjesto a da na njihovo mjesto dovedu mlade i sposobne ljude koji nemaju afere tipa dubrovnik droga cigarete itd i da rade svoj posao posteno ali onda polako bi stigli do ovih glavnih igraca e zato ce i dalje ostati sve po starome i gradjani dobro pazite da nenapravite kakav prekrsaj koji je vrijedan od 100 do 1000 evra jer cete nagrabusiti sto vise nula to manja opasnost od apsane a zato ima primera da nenenabrajam jer bi tekst bio predugacak pozdrav za Malavitu i sve istomisljenike
16.09.2018 11:16
malavita
malavita : Mi obični smrtnici teško da šta možemo promijeniti, osim izlaskom na ulice. Samo ovako da pišemo i busamo se u prsa junačka, skriveni iza nekih lažnih imena i nadimaka. Kad je Milo dolazio na vlast, on je narod izveo na ulicu da skloni Momira. Kad treba danas njega da sklonimo, niko ne smije na ulicu. Ne boji se narod policije, jer pola tih policajaca stalo bi na drugu stranu linije, no su prodali obraz uz ličnu kartu za 20 eura i vreću brašna, pa će izaći u tom scenariju i javno ko je sve imenom koštao tih mrčnih 20 eura. A onda slijedi sramota, ogovaranja, podsmijavanje... Našem je narodu lakše da živi ovako kako živi, nego da po cijenu te "sramote" skine ovu bitangu konačno s vlasti. Što se mene lično tiče, dabogda prošao kao Čaušeski, uz neki zid, pred streljačkim vodom, jer koliko je zla nanio ovom narodu bolje nije zaslužio. A Katnić, to će sve da padne kao kula od karata u sekund kad gospodar ode, pobeći će glavom bez obzira.
18.09.2018 08:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar