Ћирилица Latinica
24.09.2018.
Хроника

Оптужница за пљачку "Приморке": Ојадили државу за 6,6 милиона евра

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Специјално државно тужилаштво у случају „Приморка“ подигло је оптужницу због злоупотребе пословања у привреди, а као организатора означило је бившег директора НЛБ банке Чртомира Месарича (на фотографијама са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем).

Истражитељи наводе да је на штету буџета Црне Горе НЛБ банци прибављена имовинска корист у износу од 6.651.611 евра.

Мондо преноси да су осим Месарича, на списку оптужених  оснивач предузећа „Мелгониа Приморка“ Небојша Бошковић, извршни директор ,,Приморке“ из Бара Светозар Марковић, извршни директор предузећа „Мелгониа Приморка“ Винко Маровић и Миленко Марковић, који је руководио ,,Крисмом моторс“.

На оптужници је и НЛБ банка а.д. Подгорица.

Оптужена Биљана Бошковић потписала је споразумно признање кривице и прихватила казну од шест мјесеци кућног притвора. Ту нагодбу разматраће вијеће Вишег суда и одлучити да ли да је прихвати или одбије.

Према наводима из оптужнице, Месарич и НЛБ банка формирали су криминалну групу, чији су чланови постали Небојша Бошковић, Светозар Марковић, Биљана Бошковић, Миленко Марковић и Винко Маровић с циљем стицања незаконите добити.

"Дјеловање криминалне групе планирано је дуже вријеме у међународним размјерама. Сваки члан имао је унапријед одређени задатак и улогу, па су у дјеловању криминалне групе користили и привредне структуре правних лица у којим су неки оптужени имали функције," наводи се у оптужници.

Према оптужници, Месарич је као организатор требало да одустане од плана реструктурирања ,,Приморке“ а.д. Бар за шта је добијена државна помоћ и кредит НЛБ банке. Тај новац је, како истражитељи вјерују, усмјерио за отплату кредита приватним предузећима- „Крисми моторс“ и „Крисми трејд“.

Државна помоћ и кредит НЛБ банке били су предвиђени за оживљавање производње у „Приморци“– у фабрици маслиновог уља, фабрици за производњу хљеба и пекарских производа, погону за смрзнута пецива као и сектору за производњу сокова и прераду флаширане воде.

Месарич је, према налазима из истраге, одустао од плана реструктурирања „Приморке“.

"Било је предвиђено да се средства државне помоћи и кредит НЛБ одобрен уз гаранцију Владе ЦГ и обезбијеђен хипотеком на имовини ,,Приморке“, користе за оживљавање ,,Приморке“ " пише у оптужници.

Он је, како истражитељи вјерују, тај новац требало да употријеби за отплату кредита „Крисме моторс“ д.о.о. и „Крисми трејд“ чије је враћање НЛБ Монтенегро банка стално пролонгирала и тако спријечила оживљавање „Приморке“.

"Циљ је био и да се створе услови да ,,Приморка“ не може вратити кредите из својих средстава и да се не може раздужити, како би се имовина овог предузећа добила за што нижу цијену од реалне вриједности," пише у оптужници.

У оптужници се наводи и да је Месарич ангажовао Небојшу Бошковића, Светозара Марковића, Биљану Бошковић, Миленка Марковића и Винка Марковића, којима је дао упутства, а себи одредио да у име НЛБ банке као извршни директор доноси одлуке о одобравању кредита и потписује уговоре о кредиту, остварује контакте са службеницима Владе Црне Горе у циљу добијања државне помоћи за ,,Крисма групу“ и ,,Мелгониа Приморку“ ради реализације криминалног плана.

Како се наводи у оптужници, улога Небојше Бошковића била је да врбује остале чланове групе, оснива предузеће у иностранству.

Преко тих предузећа би се реализовао криминални план, организовала криминална активност, давала би се и преносила упутства оптуженом Чртомиру Месаричу, сачињавала би се и потписивала документа са неистинитом садржином у циљу добијања погодности за ,,Крисма трејд“ и ,,Крисма моторс“, наводи се у оптужници.

Задатак Биљане Бошковић - бивше супруге Небојше Бошковића био је, како се наводи у акту Тужилаштва, да као извршни директор у ,,Крисми трејд“ потписује документацију са неистином садржином, потписује уговор о враћању дуга Влади Црне Горе, захтјеве за добијање кредита и државне помоћи. Између осталог, задужена је била и да са Небојшом Бошковићем оснује предузеће на Кипру.

"Преко те компаније требало је да се формира предузеће у Црној Гори, како би приказали да ће страни капитал користити за оживљавање производње у ,,Приморци“, а исто је основано само ради добијања кредита који ће се користити противно намјени за коју су одобрени", пише у оптужници.

Оптужени Винко Маровић је као одговорно лице у „Мелгонији Приморка“, према наводима из истраге, сачинио и потписао документа неистините садржине, захтјеве за добијање државне помоћи и захтјеве за добијење кредита.

Задатак Светозара Марковића био је да сачињава и потписује документа неистините садржине у циљу добијања погодности за „Крисму трејд“ и „Крисму моторс“ да као одговорно лице у „Мелгонији Приморка“ у намјери прибављања користи за друго правно лице сачињава документа са нетачним подацима.

Коментари
Kole
Kole: Dobro je ovo, Dusko Markovic se obracunava preko svojih klanova koje kontrolise protiv MIla i njegovih partnera u pljacki drzave. Nego sto ce biti s Veljom Vlahovicem, koji je sve sto ima stekao od visedecenijske pljacke Primorke. A ima na desetine miliona evra, plus u nekretninama ko zna koliko? Ispituje li to ko, treba li da te podsjecamo Dusko, dugousko ?
24.09.2018 11:22
Bajo
Bajo: lopovska drzava, od kurira do premijera i predsjednika
24.09.2018 12:46
za Baja
za Baja: Bajo, pa sto ti zivis u toj drzavi, ako je tako lose, evo podji u srbiju, tamo je med i mlijeko, i pravo blagostanje, ni kriminala, ni lopovluka, nicega, sve idealno, e sram vas bilo , samo blatite svoju drzavu i otadzbinu, nista vam ne valja, preci bi vam se u grob prevrnuli da vas vide, mrzite sve Crnogorsko, navijate ptrotiv Crnogorskih sportista i onda se pravdate da su to Milovi sportisti, a ne vasi, da oni mozda ne predstavljaju Mila ili CG, sram vas bilo, nasi preci su se vjekovima borili za CG, i nije im padalo napamet ni das je nazovu srbijam, ni pripoje srbiji, a vi kazete sve odje srpsko, pa u cemu je onda problem.....
24.09.2018 14:10
Bajo
Bajo: Vucibatino, ja srecom imam hrvatsko drzavljanstvo, i inace zivim vise u Hrvataskoj nego ovde, a u Srbiju idi ti, posto su vas Srbi sve pravili po Crnoj Gori. Za Dubrovnik cete platiti, vidjet ces .
24.09.2018 14:13
ZA BAJICU
ZA BAJICU: Srbi nas pravili po CG, smijesno, a ko je njih 500 godina pravio po srbiji, nas su vjekovima pravili Crnogorci i Crnogorke., a ja Bajo svaki vikend idem na Stradun na kavicu, pa ajde mi ti zabrani, tvoj komentar je vrlo nejasan, ovamo pljujes po CG, a ovamo toboze zivis u CROATII, i bas nadje ovaj prosrpski portal
24.09.2018 14:35
Sale
Sale: A sto ti munjo blejis na ovom,kako kazes,prosrpskom portalu?! Kao veliki dukljanin i milov dupelizac imas portal analitiku i cdm pa aj tamo lagano...
24.09.2018 14:41
ARCI
ARCI: Interesantno bilo koja tema odmah pocnu komentari ko je veci srbin ko crnogorac a osim ovog koji se potpisuje kao Kole svi ostali ste potpuno promasili temu i nevidim razlog da pljujete jedni po drugima ovde se radi o pljacki velikih razmjera i skandalu veceg od onog montiranog drzavnog udara svi mi koji smo barani i bar jednom bili u primorku znamo o kakvoj firmi se radilo a trebalo bi organizovati predstavnike svih partija iz bara da posjete primorku da vide sta je ostalo od tog giganta tuzno i zalosno sve su pokrali prodali i onda je zapalili da prikriju tragove jednom prilikom su u skupstini postavili premijeru pitanje za kredit od 4 miliona datih melagoniji odgovor je bio niti znam niti me interesuje a zamislite paradoks jedna gospodja iz te kriminalne organizacije oce da sklopi ugovor o priznanju krivice i bude u kucnom pritvoru 7-8 mjeseci ukrades priznas da si kriv i pojeo vuk magarca e ovome gospodo pisite bar jednom budimo slozni i bez podjela i obavezno prosiriti optuznicu jer je to pocelo mnogo ranije.
24.09.2018 15:48
za Arcija
za Arcija: Arci u pravu si, svaka tema prepucavanje ko je Crnogorac , ko je srbin, covjek da ne povjeruje, evo za 3 godine bice popis pa se izjasnite ko ste i sta ste, nemojte poslije ubijedjivati jedno drugoga sta je ko, inace nacionalna pripadnost je licna stvar svakog pojedinca.
24.09.2018 17:13
HAHAHA
HAHAHA: interensantno dje god se radi o svercu kriminalu lopovluku ali vecih razmjera obavezno su umijesani istaknuti clanovi dpsa ibraca sestre kumovi sve povezano ko gordijev cvor koji nemoze niko raspetljati a niko jos spuza vidio nije a i nitice uskoro rece jednom davno KRALJ NIKOLA OJ NARODE STOKO MOJA ziva istina
24.09.2018 23:57
List Crne Gore
List Crne Gore: Provjeri sa kim je Veljo Vlahovic u bliskom srodstvu ( preko zene, naravno)?. Sta mislis? Pa, "ministarka plgijator"... Mama Mila...pretresi karijerijski tok U svakoj porodici ima svega i svacega. Ovo je previse. Od tri clana, svi sa poduzim repovima ( sem djevojcice, za koju se nadam da je povukla gene na oca i njegovu porodicu!) I nikom nista. " Tresla se gora, rodio se mis." Cudo za CG...
26.09.2018 10:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar