Ћирилица Latinica
28.07.2019.
Хроника

Превише лажи и од најлажавије полиције у региону

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

Пише: Игор Стојановић

 

Није ми била намјера да се поново упуштам у причу о полицији, али обим лажи које су навели у свом реаговању не даје ми за право да не  реагујем на текст "Реаговање Управе полиције: Поступали смо професионално према Стојановићу", који је прекјуче објављен на овом порталу, а након мог ауторског  текста о иксуству које сам недавно лично доживио са црним униформама и шефовима тих униформи.

Најприје, свакако мислим да ни наредни редови неће интересовати никог у полицији, нити ћу нешто промијенити, али ћу бар показати да нисмо сви од оних који ћуте полицији и само климају главом. Њихово смијешно реаговање по copy/paste систему објаснићу по пасусима, гдје је сваки пасус нова лаж, иако су они "увијек у праву", и они "у свему поступају професионално и сходно овлашћењима".

Чак и кад ови специјалци млате момке по граду, то је професионално и сходно овлашћењима, јер их готово увијек покушавају ухватити са дрогом, али готово никад у томе не успијевају.

Нисам могао заиста да прећутим оволико лажи, pa ћу објаснити колико пута су слагали у свом реаговању.

Прва лаж (први пасус): Чак и када је Интервентна јединица ЦБ Бар 19.07. у вечерњим часовима, извршила "преглед", а не "претрес" мог друга и мене, они су и тада у истини, посебно онај дио да су "тражили од нас да покажемо ствари које имамо код себе, што смо ми и урадили". У праву су и у истини, иако нам нико није тражио да покажемо ствари, а камоли да смо ми то урадили (ово је чак у домену измишљања), већ сам ја, знајући да то слиједи кад су нас зауставили, кренуо да вадим ствари из џепова, а они викнули "не то, стани, ми ћемо сами". У истини, заиста.

Овдје морам додати и 20 евра које су ми нестале током претреса, на које нико ни главу није окренуо, а камоли да то упише као забиљешку. Тврдио сам тада да нико од њих четворице није узео тај новац, већ да је испао из џепа у том мрклом мраку док су ми вадили мобилни (све је било у истом џепу), међутим, сада тврдим да су једноставно нестале током претреса (још једна лаж јер то нико није ни поменуо у реаговању), и желим да ми се да званична потврда о нестанку новца током претреса/прегледа полиције. Дакле, позивам полицију да се јавно, путем саопштења сличном овом реаговању, огласи поводом нестанка мог новца. Овдје је небитно што се ради о "само" 20 евра.

Друга лаж (други пасус): "Том приликом полицијски службеници су саопштили И.С. разлог контроле, а то је зато што се налазио у друштву безбједносно интересантног лица, В.Г". Апсолутно није тачно ни ово, јер су ми рекли да је В.Г. безбједносно интересантно лице тек када сам отишао сам у полицију након завршеног претреса, рекао ми је лично командир Зоран Делетић. Ипак, морам признати да полиција једноставно мора бити у истини чак и када бесомучно лаже.

Трећа лаж (трећи пасус): "И.С. је касније исте вечери дошао у ЦБ Бар како би пријавио полицијске службенике Интервене јединице који су га претходно контролисали и прегледали, наводећи да су били нељубазни, када је и питао да ли полиција смије да претреса грађане. Тројица старјешина ЦБ Бар су примила на разговор И.С. и објаснила му да полицијски службеници имају законска овлашћења да контролишу лица, те да је у конкретном случају над њим и В.Г. извршен преглед а не претрес".

И овдје су слагали, јер ја нисам питао да ли полиција смије да претреса грађане, већ да ли полиција, с обзиром да ми је једном приликом један полицајац из интервентне јединице рекао "да не смију сами да гледају ништа од мојих ствари", смије сама да копа по мојим џеповима, или треба да извадим све што имам код себе, а онда могу и голог да ме скину ако треба, и да ли смију да ми стављају руке у џепове док ја не гледам у том правцу, јер ми тако могу ставити шта хоће и рећи да су то пронашли код мене, те ми накачити било које дјело.

Лично командир Делетић ми је рекао да смију сами да ми копају по џеповима, већ само у изузетном случају ако имају провјерену и тачну информацију да код мене постоји нешто незаконито. Одакле полицији таква информација, ако сам ја објаснио да сам сасвим случајно изашао напоље, јер сам био болестан, али сам ипак изашао само око своје зграде, на позив друга да испушимо по двије цигарате и мало се испричамо? Ни овдје полиција није у истини, а њихово реаговање на мој текст показује се пасус по пасус као обична лаж.

Четврта лаж (четврти пасус): "Полицијски службеници су према И.С. и В.Г. поступали професионално и сходно закону приликом прегледа, као и приликом пријема И.С. у службене просторије у ЦБ Бар, и према овим лицима нису употријебљена било каква средства принуде". Не знам да ли се ово зове лаж или како, али командир Зоран Делетић избацио ме је из канцеларије хватајући ме под мишку и гурајући вани, гдје ме је предао неком младом полицајцу који је стајао испред канцеларије, а који ме је извео из зграде.

Ово гурање Делетића, уз хватање под мишку, вјероватно је професионално и сходно закону, и нису употријебљена било каква средства принуде, па је полиција опет у истини, ако, наравно, не рачунамо ово гурање и хватање под мишку, иако све личи на средства принуде. Нисам, ево, сигуран да ли да ово ипак подведем под "полицијски истину", јер њихова истина није она истина нормалних грађана, они имају неки свој свијет у коме важе њихове правила, а за то је криво Министарство унутрашњих послова, и режим који им дозвољава да се понашају овако. Или да ово ипак подведем под још једну, пету лаж у реаговању?

Иначе, морам заиста рећи да је Делетић у почетку био врло љубазан, чак ми је рекао да ми познаје оца и да ће га одмах ујутро назвати да му каже с ким се дружим (што се наравно није десило, ево Делетић слага још једном). Кад сам му објаснио да је Владо мој друг од дјетињства, и да то нема цијену (вјероватно је мислио да ће мене са 41. годином препасти кад ми спомене оца), да ме њихове службене забиљешке о њему ни најмање не интересују, његово понашање се драстично промијенило, и почео је да прича са мном повишеним тоном. Питао да ме да ли сам нешто пио (након пола сата нормалног разговора) и да ли сам користио неке забрањене супстанце, на шта сам тражио алко тест, као и све тестове на све могуће дроге, да докажем да сам чист. Тада је буквално "експлодирао", и на већ поменути начин ме избацио.

И последња, шеста лаж (последњи пасус): "Полицијски службеник Р.Љ, којег И.С. спомиње није наведеног дана био на послу односно није био радно ангажован". Ја Ранка Љујића нисам спомињао осим у следећој реченици, "Стигао је командир (за кога сам тек сјутра дан сазнао да се зове Зоран Делетић), са још тројицом колега, и примио ме је у канцеларији на првом спрату. Осим командира, искрено, запамтио сам само једног сиједог човјека кратке косе (за кога су ми дан касније рекли да се зове Ранко Љујић, мада не могу то и да потврдим док га поново не бих видио и питао). Дакле, тек сјутрадан ми је један полицајац рекао да је то можда Ранко Љујић, када сам га описао, али сам у тексту на који су реаговали рекао да не могу да потврдим да се ради о Љујићу, док га поново не бих видио и питао за име. Ово ћу подвести под категорију "полулаж", али свакако да није истина. Уосталом, господина Љујића сам поменуо у суперлативу, иако можда, ето, није био то човјек на кога сам мислио.

Према томе, за сваку ставку из реаговања сам доказао да је лаж, што сматрам великом срамотом полиције. Тако обманути јавност, на тако подао начин, упућујући грађанство да сам заправо ја кривац и негативац у цијелој овој причи, јако је ниско чак и за најлажавију полицију у региону.

А и шта боље очекивати кад су чак 123 регистроване психички обољеле особе запослене у полицији, а највише их је у Бару? Полицајци који имају дијагнозе под шифром Ф, напуњени стероидима, пуштени на улицу да раде шта хоће. Добитна комбинација за све лоше што може да се догоди.

"Та цифра није коначна јер укључује само службенике којима је изабрани љекар у Здравственом центру Министарства унутрашњих послова (МУП). То у пракси значи да нијесу обухваћени полицијски службеници који здравствену заштиту остварују по мјесту боравка у другим медицинским установама, тако да наведена бројка може бити много већа - каже предсједник Савјета за грађанску контролу полиције Саша Зековић" (цитат из више медија).

А у Бару је бар 60 одсто полицајаца негдје са сјевера Црне Горе, и ја лично бих прилично повећао овај број, мада могуће и да гријешим.

На крају, морам рећи да у полицији ради много добрих људи, поштених, али да их шачица ових напумпаних од стероида све ставља у исти кош. По мени, ове "наоштрене" треба под хитно премјестити у Спуж, да тамо чувају затворенике, али и задњице, јер су многима који су сада су у Спужу управо они "преправљали задњице" и остале органе.

 

Коментари
Bambi
Bambi: Treba svaki dan navodit primjere njihove bahatosti. Praviti arhivu i kaznjavati ih cim im gazda privatne drzave ode u Spuz.
28.07.2019 09:48
Janez
Janez: Gile, sto ih ne tuzis nego ovako mlatis. Tuzba pod hitno!
28.07.2019 10:47
Netko
Netko: Šteta što narod cijelu policiju gleda kroz desetak ovakvih kretena, i misli da je cijela policija ovakva. A nije! I ko sad više išta da im vjeruje nakon što je Stojanović cijelo njihovo reagovanje argumentima oborio potpuno, dok oni nijedan argument u svoju korist nisu dali, samo ono lažno reagovanje, taman po principu copy/ paste Kako je i napisao?
28.07.2019 11:30
Igor za Janeza
Igor za Janeza: Tužio sam ih Janez, prema njihovoj proceduri prvo, pa treba da prodje 30 dana. Pa kad vidim rezultate, onda ćemo o privatnim tužbama.
28.07.2019 12:50
Nešo
Nešo: Svaka čast Stojanoviću. Ima mnogo kukavica koji ne smiju ni da iznesu istinu. Tebi alal vjere !
28.07.2019 14:14
Boxer
Boxer : Bar ima malo ljudi, teško je naći čovjeka kao Vi, svaka čast za ISTINU !
28.07.2019 14:15
Mrki
Mrki: Poče polako da izlazi na viđelo kakvi su, a to nije do sad još ništa. Ohrabrio si i druge da počnu da govore.
28.07.2019 14:17
Igor Stojanovic
Igor Stojanovic: Janez, oni prvo imaju neku internu kontrolu da vide [ta se ta;no desilo, neka "Pritužba" koju sam podnio, i sad čekam nekih 30 dana da odgovore. Ako ovi junaci na čelu sa Deletićem ne budu kažnjeni, za bar troje od njih imam materijal za privatnu tužbu, pa će se po njima slomiti za svih petoro. Inače, ovo je moje poslednje obraćanje javnosti što se tiče ovog slučaja, osim ako zaista ne izmisle još neku toliko veliku laž da se ne može prećutati sve i da hoću. Od prvog dana samo sam želio da kažem da nas još uvijek ima koji neće ovima u crnim uniformama, pokvarenih jaja (da ih ne stavljam u isti koš sa ok momcima), samo da ćute i klimaju glavom na njihov bezobrazluk, već da prvo javno imenom i pezimenom riješe problem, prvo sa samom policijom, a ako to ne uspije, tužbama i upoznavanjem javnosti kako policija laže građane, kako spinuju te svoje laži, i na kraju, da se ponašaju kao najjači u državi. A tako se ponašaju jer ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića uopšte ne zanimaju ovakvi slučajevi, već sastanci po Evropi sa drugim ministrima, poput ovog poslednje sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske, Mladenom Marinovim (evo linka ko želi da čita http://www.mup.gov.me/vijesti/208155/Ministar-Nuhodzic-Bugarska-prijatelj-i-partner-u-vanrednim-situacijama.html, ali je cijela priča prdi rabota. Nuhodžić nikako da shvati da prvo svoje kadrove dovede u red, a ne da komandiri momke za crne uniforme traže i selektuju po teretanama, neiživljene dječake, sa traumama iz djetiwstva pa se sada iživljavaju nad normalnim narodom, a mnogima od njih mogu biti tata inače. Kad smo već kod ministra Nuhodžića i Ministarstva, uputio sam dva kratka novinarska pitanja ministru na mejl dosupan javnosti kabinet@mup.gov.me i zamolio ih u petak oko podna da odgovore na pitanja do kraja radnog vremena tog dana. Naravno, nikakav odgovor nije uslijedio, a nije bilo potrebe da tu informaciju guram u ovaj tekst, samo da pokažem koliko naše Ministarstvo unutrašnjih poslova interesuje jedan ovakav "bezopasan" događaj, jer nije bilo nikakvih batina na koje bi onda morao i ministar reagovati. Ali bilo je otimačine gospodine ministe, od strane vaših specijalaca Milićević Radovana, Đurđić Aleksandra, Jošović Žarka i Šoškić Petra, kao i nestanka novca za vrijeme pretresa/pregleda, koji je odmah na licu mjesta uredno prijavljen, ali nikada nisam dobio i potvrdu o tome.
28.07.2019 15:15
Bastro,Mino,Gano,Kaco,Đedo
Bastro,Mino,Gano,Kaco,Đedo: Svaka čast rade vrlo težak posao.Treba uključiti špijunčinu Boža pa bi im bilo lakše
28.07.2019 19:46
Betmen
Betmen: Stavi te boza jankovica on je vrhunski spiuncina nego su ga iz policije ocerali nisu mu dali pripravnicki da odradi zato sto su ga imali u evidenciji ko diler i narkoman
29.07.2019 07:39
Igor Stojanović
Igor Stojanović: Inače, ako je neko zaboravio ko je Radovan Milićević , evo linka da se podsjeti ovog delije: https://www.vijesti.me/vijesti/sad-ces-da-vidis-kako-bije-policija "Milićević je postigao dogovor da bude uslovno osuđen na 11 mjeseci zatvora, ali ni ta kazna se ne bi izvršila ukoliko u roku od dvije godine ne bi učinio krivično djelo", navedeno je u presudi suda. Dvije godine još uvijek nisu prošle, a Milićević je izvršio sledeće djelo, pa neka ga policija kvalifikuje kako hoće - za vrijeme pretresa mene, koji je on sprovodio, meni je iz džepa nestalo 20 eura. Još jednom ponavljam da sam mu prije pretresa rekao da u džepu imam 40 eura, te da sam mu odmah nakon pretresa rekao da imam samo 20. Da se ja pitam, ovo bi bilo krivično djelo kradja, a kako je izvršeno od strane policajca imalo bi i dodatnu težinu i kaznu. Gdje je sada Osnovni sud da preispita moje navode?
29.07.2019 17:43
the walking dead
the walking dead: a šta radi policija sa ovim finim momcima što idu u metadonski centar u dom zdravlja, uzmu po dva buprenorfina, prodaju ih po 8 do 10 eura i onda opet kupe heroin? neka policija, nego što rade ovi iz metadonskog, te doktorke i doktori, prave li im kakve testove da vide drogiraju li se ti momci? jer izgledaju kao sa groblja adams family. ako se drogiraju, kako onda i dalje mogu koristiti usluge metadonskog centra? što im najavljuju testove, što im ne naprave kako kome na prepad? ja sa 48 godina, koji se nikad u životu nisam sreo sa drogom, prepoznam ih čim ih vidim, a ne doktori tamo. svaki dan prolazim tuda kad idem na pauzu sa posla, kad pojedine pogledam ne znam jesu li živi ili smo počeli da živimo u stvarnosti the walking dead. simovića da sretnem negdje u mrak srce bi mi operisano otkazalo. ovi nesrećni doktori im ništa ne mogu, pišu im te recepte za ksalole i ostale sedative, a oni ih posle prodaju kutiju 10 eura i kupuju kokain ili heroin. velika sramota za metadonski centar i doktore koji rade tamo, postali su sprdnja grada! a o policiji necu da pricam mnogo, jer u to vrijeme bar jedno vozilo i nekoliko policajaca stoji tu i sve to posmatra, kako ide "iz ruke u ruku", nekom pare, nekom tablete, nekom droga... najveća pijaca droge trenutno ispred metadonskog centra Bar! hoćete li nadležni preduzeti nešto da se ova djeca spasu? jer njima bi i zatvor bio spas.
30.07.2019 17:22
Za. Don Kihota
Za. Don Kihota: Don kihote izgleda si dokon tj. bez rabote a volis da pises pa nas udavi tvojom pisanijom. U pocetku je bilo kolko tolko interesantno da bi sad preslo u dosadu. Smaras brate previse a vrtis sve jednu istu pricu nista novo. Policija je takva kakva je to je zlo bez kojeg se ne moze bilo i bice i moramo se pomiriti s tim. Digo si brate veliku dzevu a skoro nizbog cega 20 eura i racun pa ti treba da budes srecan sto si tako jeftino proso kad nisu radile vaspitne metode a koje su pitaj tatu pa da napisu zapisnik ometanje sluzbenog lica opiranje napad i sto sta jos a znas kao i mi da se njima vjeruje i da su zasticeni ko bijeli medvjedi. Ima vise primjera dje je sve snimljeno i vidjela citava CG javnost i jeli ko odgovarao ne niko. Pa vidio si onaj rucni rad sto napravise Caki Ivanovicu on nagrdjen i u zatvor a tabadzije na slobodu i sto pise u zapisnik. Ne zelim ti zlo daleko od toga ali se bojim da ne navuces sam sebi vece probleme od ovog sto je bio. Vrana vrani oci ne vadi.
30.07.2019 17:30
Igor Stojanović:
Igor Stojanović:: Ni Milan Adzić, načelnik unutrašnje kontrole, ni Petar Krstajić, šef kabineta policije, nisu mi odgovorili već dva dana, iako sam zamolio za odgovor do kraja radnog vremena još prvog dana kada sam im poslao mejl, na dva vrlo jednostavna pitanja, kako oni gledaju na ovo kršenje zakona policajaca ove jedinice, kao i jednog komandira, a drugo, povodom nestanka mojih stvari tokom pretresa, o čemu nema potpisane zabilješke od niti od strane policije niti od strane mene, te o stvarima koje su mi oduzete za koje takođe nema nikakve potvrde. Dakle, čak i unutrašnja kontrola ne može ništa policiji, ili se jednostavno i ne trudi, već i oni gledaju da slučaj zataškaju i gurnu pod tepih. Kako bilo, sledeća adresa sutra je Veljović, videćemo da li će možda on imati neku ideju kako da opravda ovo ponašanje policije, posebno ovog Milićevića, odnosno da li će mu djelo koje ja napravio tretirati kao krivično, ili će ga i on samo preskočiti, u već dugom nizu policijskog preskakanja odgovornosti za mnoge druge stvari koje su uradili "shodno ovlašćenjima", ali po nekom njihovom kodu, jer zakonski nisu u okviru dozvoljenih ovlašćenja.
30.07.2019 21:23
Odgovor za ovog Don Kihota
Odgovor za ovog Don Kihota: Ne vrtim sve jednu istu pricu, već uvijek iznesem neki novi podatak, čisto da javnost upoznam sa "nečim novim" što je policija uradila. Slažem se sa tobom da je policija takva kakva je, zlo bez kojeg se ne može, ali ne i sa tim da se moramo pomiriti s tim. Nikakva frka nije dugnuta zbog 20 eura i računa, OVO POSLEDNJI PUT OBJAŠNJAVAM, PA KO HOĆE DA SHVATI SHVATIĆE, KO NEĆE, NEKA OSTANE POGNUTE GLAVE. Sve je ovo počelo zbog njihovog bahatog ponašanja te noći, i zbog toga što nema potvrde koju sam potpisao o oduzetim stvarima. Ako nema potvrde, onda je to prekoračenje ovlašćenja, i kršenje zakona, a to mora biti sankcionisano. Ja, za razliku od mnogih, nisam htio da ćutim, već idem od jedne do druge nadležne institucije, redom, da vidimo da li će neka reagovati. Do sada nije nijedna, videćemo još Veljovića sutra, i crnogorska javnost će onda konačno znati da jedan običan građanin ne može da se žali apsolutno nikome u ovoj totalitarnoj policijskoj državi ukoliko bi, eventualno, imao bilo kakav problem sa policijom. Samo da još dovedem do direktora Veljovića, i objasnio sam sve, moja se misija ovdje završava. Osim naravno privatne tužbe za specijalcva koji mi je uzeo račun i napravio djelo - otimačina, kao i protiv Milićevića zbog krivičnog djela - kradja.
30.07.2019 22:20
Za The Walking Dead
Za The Walking Dead: Bravo! E ovo je pitanje!
31.07.2019 13:34
Vasilije
Vasilije: Osim poziva da se navedu primjeri bahatosti radnika MUPa Bar ja zelim da navedem pozitivan primjer. Posto godinama zbog bolesti sam vezan za stan a posto mi je radi ostvarivanja prava u Hrvatskoj bila hitno potrebna potvrda o životu nekako su me "dovukli" do prostorija mupa u Crvenoj banci. Ljubaznost radnika Mupa Bar u ovim prostorijama prevazisla su sva moja očekivanja. Napominjem da sam se MUPu i elektronskim putem obratio za pomoc i da su bili krajnje ekspeditivno da mi omoguće zamjenu istekle l. k. ali nisam mogao ići tim putem zbog hitnosti. HVALA MUPU BAR!
05.10.2019 08:34
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar