Ћирилица Latinica
08.11.2020.
Хроника

Полицијска банда и даље јуриша на свештенике; Пламенци на слободи након протеста грађана и апела политичара

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Одлазећи режим предвођен крајње компромитованим полицијско-тужилачким структурама наставио је обрачун са свештеницима Српске православне цркве и њиховим члановима породица.

Наиме, данас су најприје ухапшени и у Основном државном тужилаштву саслушани протојереј Јован Пламенац и његов син Крсто, а након протеста грађана Бара и апела дијела медија и лидера ДФ-а, пуштени да се бране са слободе.

Њима се на терет ставља кривично дјело “повреда гроба”. Они су осумњичени за наводно скрнављење гробнице свог претка митрополита Арсенија Пламенца у манастиру Доњи Брчели.

Полиција је раније саопштила да се "инцидент" догодио јуче, када су мјештани црмничког села Брчели открили да је раскопана гробница митрополита, сахрањеног у порти манастира прије 300 година.

Како је раније данас објавио портал ИН4С, група која себе зове СЕЉАНИ са комитским маскама упала је синоћ у манастир Брчели како би оптужили свештеника Јована Пламенца да хоће да опљачка гробницу свог претка Митрополита Арсенија Пламенца.

Испред манастира у Брчелима постоји гроб без натписа за који се претпоставља да припада Митрополиту Арсенију Пламенцу, па је покојни Митрополит Амфилохије прошле године дао налог да се стави крст са обиљежјем на гроб и за то задужио свештеника Јована Пламенца. Да би био сигуран да је то митрополитов гроб, отац Јован је са сином Крстом подигао плочу да би фотографисао земне остатке са инсигнијама, да има доказ да је то Митрополит Арсеније и да би поставио крст. Међутим, испод плоче се нашла прљавштина, шут и кости од 3 човјека, без назнака да је неки од њих био владика. Шут је очистио како гробница не би била више скрнављена прљавштином, а остало је не пипнувши заштитио и конзервирао како би се уз помоћ археолога утврдило коме припада гроб јер се испоставило да није све како је очекивао.

 Е ту ступају на снагу патриЈоте, комите и СЕЉАНИ, који као и увјек на лажима крећу у агрсију и акцију. И ако ни њима самима није јасно зашто би отац Јован отворио плочу ако нема добар разлог, упад у манастир код мирних монахиња је одлична прилика за политички промоцију. У то се све данас укључила патриЈотска полиција и барско тужилаштво, заједно са ЦДМ-ом, Порталом Аналитика, Побједом и сличнима.

Док Митрополит Арсеније лежи негдје у порти манастира Горњи Брчели без обиљежја и споменика, дотле његови духовни и породични потомци леже у притвору барске полиције јер су хтјели да му нађу и означе гроб. Ови активисти експлицитно не посјећују ни манастир, нити овај гроб, макар последњих 50 година.

 

Владика Методије: Непотребно дизање тензија, биће све с Божјим благословом и у сагласју са законом

Епископ диоклијски г. Методије казао је данас у манастиру Горњи Брчели, да је непотребно дизање тензија због радова на гробници митрополита Арсенија Пламенца у манастиру Горњи Брчели, те да ће све бити завршено с Божјим благословом и у сагласју са законима државе Црне Горe.

“Ово је вријеме које је осјетљиво, не само у Митрополији тренутно, јер Митрополија је, као што знате, у жалости због митрополитовог упокојења, него и због ситуације у цијелом црногорском друштву која је ровита и у неком вакум стању. И сад због сплета неких неспретних околности бојим се да неко не узме да додатно набија тензије и притисак у друштву када нам је то најмање потребно”, казао је он новинарима након протеста дијела мјештана Црмнице у Горњим Брчелима због радова на гробу митрополита Арсенија Пламенца.

Додао је да све то што се десило у кругу манастира није ништа тако алармантно нити злонамјерно да би неко ту видио разлог да би се дизала толика ујдурма око цијеле приче.

“Јер, ово је манастир о коме сестре и цијела Митрополија брину деценијама и све што се радило у њему, радило се на унапређење ове светиње, никако не на њено скрнављење”, казао је он.

Владика је казао да све што се у манастиру убудуће буде радило биће у сагласности са Управом за заштиту културних добара, односно са свим надлежним институцијама.

“Тако да је сад ово вријеме у којем је најмање потребно дизање тензија и ове буре и немира”, рекао је Епископ диоклијски.

На новинарско питање шта је сада урађено, Владика је рекао да је требало да се стави крст на гробну плочу митрополита Арсенија Пламенца.

“И сад, да би се на крст ставио натпис, треба да знамо да ли само он ту почива или има више њих који су ту сахрањени. Због тога се подигла плоча. Али, све ће се радити у сагласности са надлежнима. Нама је у интересу да све буде онако какав је Божји благослов и како налаже закон ове државе”, закључио је Владика Методије.

Зоран Лековић, предсједник Удружења Црмничана “13. јул” рекао је да је дошао до информације неколицине мјештана да је дошло до ископавања гробног мјеста ради утврђивања идентитета сахрањених у њему.

“Претпоставио сам да ту треба да буду само Црмничани, међутим, видим да међу учесницима протеста има и људи са стране. Ово је мало непријатна ситуација. Ми Црмничани увијек смо били одани и својој Цркви и својој држави и увијек смо знали паметно и умно размишљамо. И управо сам дошао као предсједник Удружења да, уколико би било каквих ексцеса, као предсједник станем између једних и других и да покушамо да проблем разјаснимо управо овако како то ради наш Владика”, рекао је Лековић.

Никола Клисић, предсједник Црквене општине црмничке рекао је такође да проблем треба решавати на “неки најбезболнији начин”.

“Ми Црмничани не желимо свађу и не треба нам свађа између нас”, рекао је Клисић и позвао све Црмничане да заједнички решавају све проблеме и да овај проблем препусте надлежнима.

 

Мандић: Уз Пламенце сви православни хришћани!

На информацију о привођењу оца Јована Пламенца реаговао је предсједник Нове српске демократије, Андрија Мандић. Он вјерује да данас сви православни хришћани у Црној Гори снажно подржавају оца Јована Пламенца и осуђују неосноване нападе на њега.

„Отац Јован Пламенац је обављајући свештеничку дужност радио само оно што му његова служба налаже и желио да на достојанствен и прикладан начин обиљежи гробно мјесто једног великог Владике наше свете Цркве који долази из његове чувене и славне породице. Ко ће други бринути о гробовима наших предака и значајних личности наше Цркве ако не свештенство, а поготово је у обавези то да уради онај свештеник коме је тај архијереј и предак“, навео је у реаговању лидер НСД.

Мандић истиче да је Отац Јован Пламенац за подухват рестаурације и обнове гробног мјеста владике Арсенија Пламенца имао још прије годину дана благослов блаженопочившег митрополита Амфилохија и он је тај посао радио одговорно и предано.

„Они који не схватају како тај процес тече користе тренутну ситуацију да осуде оца Јована који је само наставио дјела нашег Митрополита Амфилохија који је у току своје службе проналазио, обнављао и опојао многе оронуле гробове и расуте кости наших предака да би нова покољења знала за њих“, додаје Мандић.

Замјерати оцу Јовану и осуђивати га због тога могу само злонамјерни или незнавени. А ми сви треба да се запитамо да ли би се и Митрополит Амфилохије овако обрушио и осудио нашег доброг оца Јована Пламенца као што су то данас урадили многи.

„Знам да би неки вољели да се он бави другим послом, посебно оним који тражи свакодневно уплитање у туђе позиве, а Бог види колико је било узвишено и пуно љубави, дјело оца Јована Пламенца. Зато он има нашу пуну подршку и уз њега, вјерујем, данас стоји сав његов вјерни народ„, саопштио је у реаговању Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта и закључио:

„Захтјевам да се одмах пусте на слободу отац Јован Пламенац и његов син, и да се са дискриминацијом према њима одмах прекине од стране полиције.

 

Кнежевић: Пламнци без мрље, одлазећи режим да се обузда

Демократска народна партија најоштрије осуђује малтретирање и хапшење свештеника Јована Пламенца, његовог сина и осталих сарадника, и захтијева њихово пуштање на слободу – наводи се у реаговању Милана Кнежевића, предсједника ДНП и једног од лидера Демократског фронта.

 „Како сазнајемо Јован Пламенац је само желио да среди гроб свог претка и да на њему постави крст, а десило се да је лажно оптужен од поклоника комитског покрета за девастирање истог. Како је свештеник Пламенац препознат као човјек без мрље у вршењу својих дужности, посвећен вјери, а колико знамо и покојни Митрополит је непосредно пред смрт посјетио Брчеле, па вјерујемо да је Јован Пламенац за уређење гроба који се налази код манастира у Брчелима имао благослов. Одлазећи режим треба да зна да је вријеме напада на цркву прошлост и да престане са оваквим понашањем и прогоном свештенства„, закључује се у саопштењу лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића.

 

Коментари
Владислав
Владислав: Тај брлог од "људи" који су се забринули за наводно скрнављење нема ништа са српским манастиром у Брчеле, који ће они матрак на српски посјед? Отац Јован не смије свом претку да уређује гроб, но ће да пита тај полусвијет, те смрде и тај отпад најгоре врсте, је ли ? Запишите имена начелника полиције и командира и тужилаца који стоје иза ове срамоте, јер морају да одговарају врло брзо, а и тако више неће бити ђе су од 1 децембра. Живи били па виђели. Оче Јоване, драги Крсто, Бог је са вама и сви православци који се нијесу одрекли својих предака у црној Гори.
08.11.2020 23:03
Baranin
Baranin: Tek se sad dps zapitao sto radi spc 30 godina u cg, krece istoriju cg... Plamenac realno nije kriv, on radi ono što je radio 30 godina... Dje ste cg patriote 30 godina!?? Niste imali kad o plačkanja. Srbi se svojski trude da uvjere cg zasto nisu trebali dati glas uri ili demokratama. Dps daju još jednu šansu da se vrati. Cg danas još podjeljenija nego 2006 god... Nadam se odlaskom Miloa i amfija da ce konacno krenuti cg na bolje.
08.11.2020 23:05
МЗС
МЗС: А још који дан па ће и полиција радити свој посао. Свачим се баве само не својим послом. Потпуно су бескорисни. А црмничани из Никшића и Цетиња ће изгубити сврху свог битисања.
08.11.2020 23:10
Veliki Knez
Veliki Knez: Sramota sto cojek napravi, ajde što kostima Šćepana malog kučiće nabranise, sto bar mitropolitu ne daju da pociva, kako bi bilo da neko čeprlja po ristanovome grobu. Ovi pravoslavni popovi da me Bog oprosti su postali nekakvi sektaši. Kuku
08.11.2020 23:10
Pinokio
Pinokio: A ne može ovo da prođe bez Buškovića,a i kako da prođe kad mora da opravda one kredite i apartmane i sve kriminalne prljavštine iza sebe....ali nema spasa ni njemu ni magovcevicu
08.11.2020 23:23
Sanja
Sanja: Otac Jovan i sin mu Krsto olicenja postenja, vrhunski ljudi. Ovi koji su ih hapsili kao da su na svete ljude udarili,bagra ustaska. Je li ih Magovcevic pandur poslao kod Magovcevica tuzioca, rodjenog brata kog je doveo u Tuzilastvu u Bar. Kao sto je svoju snagu doveo u policiju,a i jos jednu osobu sebi blisku, itd. To ce sve biti predmet istrage, i to velike . Neko biljezi, a ima nas dao Bog bas puno koji biljezimo i koje je zaduzio.
08.11.2020 23:31
Luka
Luka: Sarlatan Krivokapic i njegova URA osudili "skrnavljenje" pa se Krivokapic poslije vadio. Aj magare vrci se u jazbinu, nije politika za tebe. A Dritan fukara siptarska, od njega se nista dobro za pravoslavni narod i ne ovekuje. Podrska Plamencima cestitim.
09.11.2020 08:06
Miloš Sutomore
Miloš Sutomore: Još DPS ne može da shvati da je zbog Crkve i većine Pravoslavne Crne Gore izgubio izbore i da nestaje i tone... Pravoslavci, Crnogorci, Srbi. Vi ste jedan narod vi ste braća. Nemoj da dozvolimo da nas Milo ni bilo ko drugi zavadi... Vuk je najopasniji kad je ranjen a DPS i Milo su ranjeni... Ne miruju i sad su mnogo opasni...
09.11.2020 09:23
Niko
Niko: Kakva bi sreća bila u ovoj zemlji, da se ne javljaju notorni lažovi od političara,a naročito ova dvojica koja bi posvađala dvije slike na zidu. Ko vas što pita nesreće jedne, riješiće to država i bogoslovija, šta se vi odmah petljate i još više palite ovaj osiromašeni, nesrećni narod.
09.11.2020 12:24
rolls royce
rolls royce: za Sanju:Nema gore u životu, vodit crkvu u državi koju ne voliš, a još gore, borit se za crkvu koja je instalirana od strane okupatora.Možete vi bilježiti koliko hoćete, globalna politika se mijenja u korist Mila i DPS-a.
09.11.2020 13:09
Fido
Fido: Sta kazete, otvorio grobnicu da prepozna kosti mitropolita. Sram vas bilo sa ovakvim pokusajima pravdanja svega nenormalnog. Za sva nepocinstva se sakrivate Iza Srpstva. Nebrujajte onaj posteni dio Srpskog naroda Bojite li se icega na svujetu, imali Vam ista sveto.
09.11.2020 21:01
Бодин Србски
Бодин Србски: Да је вјечна наша права Србија, приморска и зетско-полимска Србија!!!!!!!!!!!! ДА ЈЕ ВЈЕЧНА ПРАВА СРБИЈА!!!!!!!!!!!
10.11.2020 00:28
Mašan Perov
Mašan Perov: Ni najobičnija stvar se u Crnoj Gori ne može završiti bez velje vardalame. Poznato je da je g-din Jovan studirao astronomske nauke, ali je potpuno nepoznato da se bavi arheologijom. Morao je usaglasiti stavovove sa g-dinom Zagarčaninom, priđe no se dohvatio kazme i lopate, a ne da ugoneta đe može biti grob mitropolita A.Plamenca. Sve da mu je otac ili đed, to se ne radi na taj način.
10.11.2020 14:25
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar