Ћирилица Latinica
07.06.2018.
Хроника

Полицијски притисак на Мирзу Кургаша, мировног активисту и колумнисту “Барског портала”

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Ових дана, по ко зна који пут, активисти НВО "Број 19" изложени су притиску од стране државних институција – сапштио је Мирсад Мирза Кургаш, први човјек овог удружења грађана, истакнути мировни активиста и хуманиста.

Кургаш је пред овлашћеним лицима, морао да објасни околности у вези девастације старобарског Аквадукта.

„Иако су надлежне институције, након сазнања о оштећењу овог јединственог културно-историјског добра непроцјењиве вриједности, требале и морале да предузму мјере и радње на идентификацији виновника овог вандалског чина, као и да се хитно изврши стручна санација, полиција је по налогу Тужиоца (!?) настојала да дође до података ко су наши извори информација“ – наводи Кургаш у саопштењу.

Он је подвукао, да ће се из његове НВО уз поштовање институција Државе Црне Горе, увијек одазвати свима који желе дати свој допринос унапређењу друштва у цјелини, „као и очувању културно-историјске баштине, али без дезавуисања и подметачина“.

 

“Случај Аквадукт”

“Иакоје од нашег реаговања прошло више од три мјесеца, нико се у везид евастације старобарског Аквадукта није ни огласио.

Све до 1-ог овог мјесеца. Када ме, на мом радном мјесту, позивају двојица инспектора, да се хитно јавим у Центар безбједности Бар. Недуго након њиховог одласка, долазиу ниформисани полицајац и уручује ми писмени позив истим поводом.


На пријавници ЦБ-а, одбили су ми вратити примјерак позива “ - свједочи Кургаш.

Потом, вели, разговор који је вођен у ЦБ-у, наводно је инициран његовом кривичном пријавом у вези оштећења Аквадукта.


“Проблем је једино што ја ту кривичну пријаву (имајући у виду претходна искуства са нашим безбједносним и правосудним органима), нијесам ни подносио” – додаје извршни директор НВО “Број 19”.

У то су, наглашава, могли да се увјере и полицијски инспектори када су цитирали дио налога изТужилаштва, гдје се наводи: "извјесни Кургаш Мирсад...".

“Обично, подношењу пријаве претходи навођење генералија.

С друге стране, тужилац је у циљу добијања информација о случају, могао лично да ме позове, а да полиција уради свој посао и идентификује починиоца оштећења зидина Аквадукта.

Иако су у полицији инсистирали да наведем имена лица од којих сам добио информацију о девастацији аквадукта, одбио сам из разлога што би исти, имајући у виду наше стање у комплетном друштву, могли да имају посљедица на рандом мјесту.

Упутио сам полицијске инспекторе да се о "Случају Аквадукт" ближе мог уинформисати на сајту НВО број "Број 19” – закључује Кургаш, који је и колумниста “Барског порталa”.

Коментари
Rade
Rade: Mirza je za razliku od tih policijskih protuva i kerova covjek od integriteta i ugleda. Obrazovan, sa stavom, intelektualac, i on se sa njima na svoj nacin, dominirajuci, aposlutno sprda. Podrska za velikog pregaoca, patriotu i Čovjeka !!!
07.06.2018 09:59
Dragan
Dragan: Evo Misko obajvi na fejsbuk da je u pitanju obracun Udbe sa neistomisljenicima nakon izbora. Ako se uzme u obzir tajming kad su te zvali, sve je istina.
07.06.2018 10:22
Маки
Маки: Мирза је легенда. Немам ријечи колико је то частан човјек. Подршка добри човјече!!!
07.06.2018 13:56
Vlado Stijepović
Vlado Stijepović: MIRZA BRATE!! UZ TEBE SMO!!!
07.06.2018 13:59
atko.
atko.: samo napred brate! svaka podrska uz tebe smo
08.06.2018 00:04
Bjelišić
Bjelišić: Vjerovatno Spičo vrši pritisak na Mirzu svojim kerovima. Možda ne bi bilo slabo da malo pritisne ovoga što sjedi pored njega,a omrći budžet Crne Gore za stotine miliona.
08.06.2018 10:34
Slobo
Slobo: Policijska država!
09.06.2018 06:04
List Crne Gore
List Crne Gore: Moja podrska za covjeka koji ocigledno zeli da zastii vrijedno kulturno- ustorijsko nasledje. Licno vas ne poznajem, ali to i nije tema. Zaintrugirao me je tekst i posebno Vas pozitivivan pristup nacionalnom dobru ( prije svega mjesnom!)a postali ste zrtva sulude ideje politickig agresora u smislu zaplasivanha, ispiranja mozga i vajanje covjeka za njih. Svaka Vam cast. Nadam se da cete ostati uspravni i da cete obezbjediti strucne ljude da zastite ono sto nam je vec toliko dugo ostavljeno u nasledje,iz doba velike imperije, ne oskrnavljeno, ne otudjeno i do sada cijenjeno.
10.06.2018 01:12
Duks
Duks: Svaka čast dragom komšiji
12.06.2018 06:23
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar