Ћирилица Latinica
08.07.2018.
Хроника

Потврђена оптужница против Жарка Павићевића

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Вијеће Вишег суда у Подгорици потврдило је оптужницу против бившег предсједника барске општине и власника предузећа ЗИБ Жарка Павићевића, окривљеног да је злоупотребом службеног положаја 2011. у пословима изградње стамбено-пословног простора Пошту оштетио за 2.247.000 еура.

Осим њега, на оптужници су и некадашња извршна директорка Павићевићеве фирме Завод за изградњу Бара Данијела Крковић и процјенитељ Рафаел Вретеничић, преноси Побједа.

Предмет је додијељен судији Драгоју Јовићу, који је за 20. јул заказао припремно рочиште у овом случају. Специјално тужилаштво покренуло је истрагу након што је Пошта Црне Горе поднијела тужбу против Завода за изградњу Бара у стечају, који је био у власништву Жарка Павићевића, и барске компаније USEFA јер нијесу испоштовали уговор о заједничкој изградњи стамбено-пословног простора.

Уговором који је потписан 2008.Пошта Црне Горе је уложила државно земљиште у барском насељу Тополица како би заузврат добила 30 одсто од изграђеног стамбено-пословног простора, односно грађевинску некретнину чија најмања вриједност мора да износи 4.300.000 еура.

Пошта је земљиште уложила уз сагласност министарстава финансија и телекомуникација.

Међутим, крајем 2011. уводи у посао руског бизнисмена Артура Џахалова са којим склапа уговор о заједничком улагању, о чему није обавијестио менаџмент Поште. Џахалов је тада ЗИБ-у уплатио 4.200.000 еура да заврши изградњу спорне зграде.

Према писању медија, ЗИБ је до почетка 2013. године изградио око 45 одсто договореног објекта, а средином исте године Атлас банка је поднијела Привредном суду у Подгорици приједлог за увођење стечаја у тој компанији због дуга од 800.000 еура.

Само 60 дана прије отварања стечаја, почетком септембра 2013. године, Павићевић активу ЗИБ-а преноси на компанију УСЕФА, па и инвестициони пројекат изградње стамбено-пословног простора у барском насељу Тополица.

ЗИБ, којем су остали само минуси, 6. новембра 2013. године ушао је у стечај.

Ово није једина злоупотреба коју су, по сумњама Тужилаштва, починили Павићевић и Крковић. Крајем прошле године Павићевић је правоснажно осуђен на годину затвора јер је злоупотребом службеног положаја приликом изградње станова за потребе запослених у државној управи градску касу ,,олакшао“ за 1.780.240 еура.

Истом одлуком Апелационог суда потврђена је и пресуда којом је бивша извршна директорка Завода за изградњу Бара (ЗИБ) Данијела Крковић осуђена због умишљајног помагања Павићевићу на условну казну затвора од четири мјесеца, коју ће одлежати ако у наредне двије године не почини истовјетно кривично дјело.

Извор: Фос

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar