Ћирилица Latinica
17.07.2019.
Хроника

Удар на слободу медија: Приведен Гојко Раичевић, оштре осуде слободних интелектуалаца и грађана

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

Уредник портала ИН4С Гојко Раичевић, приведен је данас на "информативни разговор" у полицију.

Рано јутрос, полицијски службеници су му уручили позив на саслушање.

Основно државно тужилаштво тражило је од Министарства унутрашњих послова да позову на разговор уредника ИН4С у просторијама Управе полиције “ради давања обавјештења по захтјеву Основног државног тужиоца у Подгорици кбр. бр. 921/19”.

У преводу, разумљивом читаоцима, серијал телефонских разговора Милана Роћена које портал ИН4С, али и други медији у Црној Гори свакодневно преносе, заголицао је машту тужиоца, која није отишла даље од основне љубопитљивости ко је дао снимке новинарима.

Тужилаштво које се не узбуђује на податке које је јавност дознала путем очигледно истинитих транскрипта разговора, вјероватно је Тужилаштво којем ни то, као ни многа друга тајна и јавна непочинства, нису новост... Тужилаштво стога има мандат само да процесуира оне које нарушавају новоуспостављени мит режима у пропадању, преноси портал "Српске новине ЦГ".

Тужилаштво се не узбуђује што смо овај филм већ гледали.

Тек када су закуцали метак у срце Душка Јовановића, повјеровали смо да је био угрожен. Треба ли подсјећати тужилаштво на тај и многе друге епилоге.

Тужилаштво занима од кога је Гојко добио материјал у којем се види да је цар го. Треба ли друштво да робује таквој импотенцији правде.

"Нећу се више одазивати на овакве позиве својевољно" - казао је Раичевић за "Барски портал".

Раичевић је и раније казао да се више неће одазивати на позиве, јер сматра "да је у току јачање притиска на њега и његову породицу, како би га скренули са разоткривања криминала и превара режима Мила Ђукановића"

Раичевић наглашава да не помишља да се икада више одазове  "на позив криминалних организација које се представљају као црногорска полиција и црногорско тужилаштво".

"Упориште за овакав однос према полицији и тужилаштву налазим у чињеници да готово четири године „нијесу пронађени“ односно идентификовани криминалци у полицијским униформама који су животињски насртали на мене док сам обављао новинраски посао у размаку од 17. до 24. октобра 2015. године.

Тужилаштво није успјело да идентификује и процесуира починиоце, иако су у посједу видео материјала, гдје се види како један од криминалаца у униформи са инсигнијама црногорског полицајца насрће на мене и удара ме руком и ногом.

Као слободан грађанин са правом избора да се борим за слободу, која ми је ускраћена, изабрао сам овај начин борбе.

Такође свјестан да разлог за моје позивање на наводни информативни разговор је у чињеници да у континуитету откривам криминалне активности прве фамилије и савјетника предсједника ДПС Мила Ђукановића.

Поменућу афере, Лименка, Луксембург, Коверта, државни удар, као и последње аудио снимке разговора бившег амбасадра СЦГ у Москви господина Милана Роћена, који је главни разлог за данашњи позив.

Знам да је позив упућен након притисака на полицију и тужилаштво који долазе из црногорске владе и владајуће Демократске партије социјалиста" - навео је Раичевић.

Очекује, како је рекао, да ће неко из полиције и Тужилаштва заиста почети да ради свој посао, и открити након готово четири године ко је извршио физичке нападе на њега и заиста поставити ствари на право мјесто у поступку који је започет 2015. године.

"Црногорска полиција, тужилаштво као и судови могу да фабрикују и да ме оптуже за крвни деликт као у случају српског пуковника Алексића који је оптужен за рањавање полицијског функционера Шуковића, иако је спорног дана био у Београду.

Могу да ме оптуже за државни удар као што су Бранку Милић, Душића, Ђорђевића или рецимо Максића.

Могу и да ме физички уклоне, као што се оправдано сумња на бројне, који се нијесу слагали са лудилом које производи црногорски режим, као и неке који су се слагали са њим.

До тада остајем опредијељен да истрајем у захтјеву да се починиоци мог пребијања открију и казне по закону", казао је Раичевић.

 

Подршка са свих страна

На привођење главног уредника ИН4С Гојка Раичевића стижу реакције и поруке подршке са бројних адреса, а вијест о његовом привођењу преносе, и своју подршку дају, и бројни регионални медији.

Божовић: Сазнаће, ако не знају ко је Раичевић

"Печат и пендрек – два реквизита на којима почива сваки тирански систем. Овај, поготово", саопштио је др Владимир Божовић, професор на Универзитету Црне Горе и предсједник УО Матице српске.

Очигледно, додао је он, није им ни важно којим редоследом и због чега их употребљавају. Чак је, како је казао професор, и њима дојадила сопствена симулација права.

"Гојко Раичевић је кејс-стади ове разуларене тираније, али је он воћка црмничка, најчуднија и најтврђа. Сазнаће, ако не знају", закључује Божовић.

 

Гојковић: Српски и антирежимски медији трпе репресију

Привођење колеге и пријатеља Гојка Раичевића због објављивања тонских записа разговора, у којима је учествовао Роћен, али и комплетне досадашње храбре улоге портала ИН4С је очекивана мјера репресије, како истиче Љубица Гојковић, новинарка Српске ТВ.

"Као уосталом што то трпе српски и антирежимски медији и новинари у Црној Гори данас. Подршка, Гојко", поручује она.

 

Вукићевић: Апартхејдска власт превршила сваку мјеру

Бошко Вукићевић, аналитичар и предсједник покрета ,,Слобода народу“ најоштрије је осудио овакве репресивне методе државног апарата који је под, како каже, тоталном контролом диктаторског режима.

"Малтретирања новинара, као и свих оних слободних људи који нијесу дио апартхејдске власти, превршила су сваку мјеру. Полиција приводи оне који разоткривају и преносе криминалне афере режима, а не виновнике тих афера", указује он.

Сви слободни људи, поручује Вукићевић, морају заједно устати против оваквог насиља клептократске власти.

"Подршка за мог пријатеља Гојка", закључио је он.

 

Новинарка Дан-а: Лакше им убити гласника него хапсити криминалце о којима он говори

"Привели Гојка који је објавио разговоре, а нијесу ни саслушали бивше државнике који су се испрдали и са државном и са народом и опозицијом, која подразумјева макар пристојан, а не уличарски речник, ријечи су подршке Рајке Раичевић, новинарке и уреднице у дневном листу "Дан".

Она је истакла да сви већ знају да је у Црној Гори “лакше убити гласника“, него ухапсити криминалце о којима гласник говори.

"Одавно овдје нема среће, али ово је трагедија црногорског друштва у грдилу наставака", закључује она.

 

Јочић: Подршка за слободу медија

Марина Јочић, посланица Демократског фронта у Скупштини Црне Горе исказала је своје незадовољство поводом привођења Раичевића и упутила ријечи подршке на свом фејсбук профилу уреднику ИН4С и свим слободним медијима.


"Приведен Гојко Раичевић", написала је она и додала: ,,Подршка за слободу медија!“.

 

Никшић, поносни српски град: ИН4С једино свијетло у овом мраку

На фејсбук страници ,,Никшић, поносни српски град“ осванула је порука подршке за Раичевића.

Исказали су да је његов рад и рад портала једино свијетло у медијском мраку Црне Горе.

"Гојко, брате, само напријед", истакли су они.

 

Охрабрење од читалаца портала: Спремни и на протест

На адресу ИН4С-а сваког тренутка пристижу нове поруке подршке и охрабрења главном уреднику и редакцији портала. Ово су само неке од порука подршке од стране пратиоца портала.

"Гојко је у овом тренутку СВИ МИ који не пристајемо да робујемо мафијашкој власти!! Гојко пише о аферама , разоткрива пљачке на свим нивоима и због тога ризикује живот. Учинимо оно што је најмање – подржимо га и организујмо озбиљан протест у случају да нађу начин и затворе га, ријечи су које је упутила Бобана Панчић из Бара.

 

Извор: ИН4С/Српске новине ЦГ/ Барски портал

Коментари
Leko
Leko: Ponosu Crmnice i svih koji misle svojom glavom u Crnoj Gori, ne mogu ti ništa. Te smrdibube su prolazne, jadne, sitne i sramne, a ti si vječan i velik. Ponos je naš što si naš Godinjanin ! Ljudino i najbolji sine posrnule Crne Gore.
17.07.2019 15:48
Veljko
Veljko: Ne čudi se, skinuo si ih gole, Roćena i sva goveda njegova i Milova si raskrinkao, a ustvari tek si počeo. Šta će da rade kasd krenu oni glacvni snimci i video zapisi. Nisi ti Duško Knežević da najavljuješ i trt, nego pustaš bez najave, jebeš im oca očinjega
17.07.2019 15:51
Butragenjo
Butragenjo: Pogresan tajming gluperde. Trebali ste u petak predvece da ga hapsite, da bar jednom postedite onog Slavka Mandica iz DPS-a da ga ovaj cetnik ne masakrira na A 1. Bar toliko ste mogli ucinjet za svoju stranku.
17.07.2019 16:07
Jovan Đano Stojanovićtvrd je orah voćka čudnovata
Jovan Đano Stojanovićtvrd je orah voćka čudnovata : Tvrd je orah voćka ćudnovata , neslomi ga al zube polomi . Neće ni ovo dovijeka , proći će i ovo bestidno bezakonje , Gojko će uvijek biti ponosni Crmičanin među nama , živio brate , vidimo se
17.07.2019 16:33
tacan
tacan: covjek koji uziva sva prava u Crnoj Gori a rovari i radi protiv iste otoreni terorista i sovinista da bog da izaso na kukov dan
17.07.2019 17:08
MILJO POBRATIM
MILJO POBRATIM: za tacan:a tebi je ovo rovarenje, razgovor sa sonjom pa ovim sisojem i ostalimpoltronima. ista si bitanga kao ovaj nesrećnik što su mu goveda pametnija čak i od njega.
17.07.2019 17:42
brkica
brkica: I naravno, ostaje pitanje koje mnoge danas u Crnoj Gori intrigira - po čemu su goveda iz Rasove baš toliko izuzetna? reče Balša u suboti.
17.07.2019 17:47
Vasilije
Vasilije: Pokradeni i obespravljeni Gojkovi sugrađani podržavaju ga i žele da se ta iskra slobode rasplamsa.
18.07.2019 06:52
BR.
BR. : Lako je meso jesti ali valja poslije kosti srati.
18.07.2019 09:42
Slobo
Slobo: Niko ne sme da vas bije!
18.07.2019 16:05
Milo
Milo: Osim moje milicije.
19.07.2019 15:24
Komita
Komita: Ako je Crna gora posrnula i treba Gojko da je digne nebilo je.
21.07.2019 00:25
Vasilije
Vasilije: PortalIN4S je jedino svijetlo Srbima u Crnoj Gori i najiskreniji kritičar vladajuće drps elite. Puna podrška gospodinu Raicevicu.
23.07.2019 02:10
Za. Vaska
Za. Vaska: Bogami vam je slabo to svijetlo skoro se utuljilo ostacete u totalnom mraku.
23.07.2019 10:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar