Ћирилица Latinica
23.12.2019.
Хроника

Украден накит из 15 гробница

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Барској полицији пријављена је крађа гробног накита на, како се тврди у пријави, археолошком локалитету у Чању, сазнаје Дан.


Према сазнањима тог листа, пријава је поднесена против непознатих извршиоца крађе културног добра Црне Горе.

Из полиције су казали за Дан да локација која се помиње у пријави још није проглашена налазиштем, али да раде на рјешавању тог случаја.

У питању је, наводно, кнежевско гробље из осмог вијека прије нове ере, на којем су случајно нађени бронзани предмети који су служили као гробни прилози.

Полицији је пријављено да су непознате особе од 16. октобра до 12. децембра 2019. године нелегално ископавале, како се наводи у пријави, праисторијско гробље у мјесту Чањ, Куфин. Тврди се да су тиме оскрнавили праисторијско налазиште.

Према сазнањима Дана, надлежном органу барског музеја показана је локација, те је од тада, наводно, она ушла у процес заштите и добијања сагласности за археолошко испитивање, а раније случајно пронађен накит им је предат на поклон.

Истог тог дана када је пријављен случај примијећене су рупе које су указивале да је неко неколико дана раније већ долазио и превртао по гробном камењу, али није озбиљно оштетио гробнице.

Гробље је обиђено је 12. децембра и уочено је да је отворено и покрадено 15 гробница са свим гробним прилозима.

На основу ранијих налаза који су предати музеју и површинских испитивања сумња се да су нестале бронзане минђуше, шнале, игле, појасеви, огрлице, мачеви, штитови, шлемови који су припадали раздобљу и типу гласиначке културе старе три хиљаде година.

Мондо/Дан

Коментари
Na kit
Na kit: Ko se to nama nakitio? :-)
25.12.2019 22:31
Jojo M
Jojo M: ima li kakvih imena Sujma li se na koga Ili se igrala djeca ka osamdesetih na Kosovo i Metohiju E Igrala se djeca
26.12.2019 15:06
Biceps
Biceps: Pretpostavlja se koje, ali nema jos dovoljno dokaza za hapšenje i dizanje optužnice. Očekuje se uskoro rješavanje slučaja, a otvarača grobova jedva čekaju spuški zatvorenici na prevaspitavanje.
27.12.2019 23:22
Vasilije
Vasilije: Policija ne zna ko nedjeljama raskopava arheološki lokalitet!Da nije lokalnih barskih entuzijasta mnogi lokaliteti bi bili devastirani jer nesposobni i izvikani ministar Bogdanović mora brinuti o drps zakonima a ne o kulturi!?Policija "prezi" zidove radi trobojki itd! OJHA OJ HA DRPS DRPS!!!
15.02.2020 05:30
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar