Ћирилица Latinica
15.07.2018.
Хроника

У Луци Бар откривено 40 килограма кокаина

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Америчка ДЕА годину дана водила операцију контролисане испоруке близу 40 килограма кокаина у систему за хлађење контејнера који се напутовао свијетом, док им црногорски цариници вјероватно нехотично нијесу покварили посао

Контејнер са кокаином који је прошлог мјесеца заустављен у барској луци, већ неколико пута стизао је на територију Црне Горе, а открићем дроге цариници су највјероватније нехотично "провалили" акцију америчке Агенције за борбу против шверца наркотика (ДЕА) која траје око годину дана, сазнају "Вијести".

"Најмање пет пута је тај контејнер са кокаином био у Црној Гори", рекао је "Вијестима" извор близак истрази.

Црногорски цариници открили су 14. јуна 32 паковања кокаина у контејнерском дијелу барске луке у контејнеру са бананама.

"Царински службеници су, анализом ризика, одредили за преглед два контејнера са бананама која су из Еквадора, преко Малте, пристигла у Луку Бар. Прегледом, уз употребу скенера, у дијелу контејнера намијењеном за хлађење (фриго простор), уочена је сјенка чија боја је указивала на постојање материје органског поријекла. Царински службеници су, потом, приступили физичкој контроли и открили сумњиву материју за коју се основано сумња да је опојна дрога кокаин у количини 32 паковања од по 1 кг", саопштила је Управа царина након запљене.

Дрога је по налогу тужилаштва предата Управи полиције која је истог дана саопштила да је бруто тежина пошиљке 38,8 килограма.

Извори "Вијести" тврде да је ДЕА спроводила операцију контролисане испоруке, када се пушта пошиљка дроге да би се видјело коме је намијењена и тако разоткрио читав ланац кријумчарења, од пошиљаоца до дилера на велико на крајњем одредишту.

То је наводно рађено у сарадњи са неким полицијама држава у региону, укључујући босанску. Није јасно када је тачно и гдје кокаин први пут смјештен у простор за хлађење контејнера.

"То траје више од годину. Могуће је да је неко давно откуцао операцију ДЕА, чим је контејнер са дрогом толико времена пловио свијетом а да нико није покушао да преузме кокаин", рекао је један саговорник "Вијести".

Експерт са коијм су "Вијести" разговарале, рекао је да је требало да цариници обавијесте полицију прије него што су допустили да десетак особа, укључујући шпедитера, присуствују физичком прегледу контејнера, када су скидали зарђале шарафе са преграде иза које се налази расхладни систем контејнера, како је рекао извор близак истрази.
Контејнер припада "Маерску", највећој компанији на свијету за контејнерски транспорт робе бродовима и копном.

"Маерск" и производи расхладне контејнере који служе за транспорт кварљиве робе. Контејнери се изнајмљују шпедитерима који уговарају транспорт пошиљке за клијенте, сачињавају пратећу документацију и испоручују терет крајњим примаоцима.

"Седмично у барску луку стигне око 50 контејнера са бананама. У ову луку стижу банане за Црну Гору, Косово, Србију, Босну и Херцеговину", рекао је извор из врха полиције "Вијестима", када је откривена пошиљка кокаина.

Црногорска полиција је 15. јуна саопштила да су испитали више особа у вези са спорним контејнером.

Извор из полиције саопштио је да су саслушани возач камиона који је требало да преузме контејнер, шпедитер и поморски агент.

Сви су негирали да имају било какве везе са пошиљком кокаина.
"У координацији са надлежним тужиоцем полицијски службеници спроводе даље полицијско–тужилачке активности у овом предмету, усмјерене на идентификовање лица која су упутила пошиљку са кокаином, као и лица која је требало да је преузму ради даљег неовлашћеног стављања у промет", саопштено је из Управе полиције.

У саопштењу се каже да ће "даље активности, осим са другим надлежним органима на нашој територији, предузимати и у сарадњи са безбједносним службама других држава".

Није јасно да ли је црногорска полиција знала за операцију ДЕА, прије него што је Управа царина открила контејнер са кокаином.

“Волијеве” банане, али не и дрога

Увозник пошиљке банана из “уклетог” контејнера који је кружио свијетом годину дана је компанија “Воли”, како су “Вијестима” саопштили 14. јуна извори из полиције и барске луке, али су тада до новинара дошле информације да је кокаин пронађен међу бананама а не у простору за расхладни систем.

Из компаније “Воли”, “Вијестима” је те ноћи одговорено да дрога није пронађена у њиховој испоруци банана, што се испоставило као тачно.

“Контактирали смо нашег шпедитера који нас је информисао да је унутрашњост контејнера у којем је допремљена испорука банана за компанију “Воли” у потпуности чиста. Банане увозимо од нашег дугогодишњег пословног партнера. Компанија “Воли” ни на који начин није умјешана у било какав инцидент, као што и овај случај није ни у каквој вези са нама и нашим пословањем”, одговорила је 14. јуна “Вијестима” портпаролка “Волија” Оливера Шушкавчевић.

Извор: Вијести Фото: Управа царина

 

Коментари
Kralj
Kralj: Kriminalni grad
15.07.2018 23:51
List Crne Gore
List Crne Gore: Otkrili 40kg, a koliko je proslo?
17.07.2018 19:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar