Ћирилица Latinica
23.03.2019.
Хроника

Цириковић планирао да убије Ђуровића за 20.000 евра

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Поред Цириковића и Османагића, који је у бјекству, оптужени су и Алмир Јаховић, Мирза и Елдар Нурковић и Дарко Милић.

***************************************************

 


Према писању "Вијести" тридесетједногодишњи Баранин Аднан Османагић обећао је Пећанцу Ензану Цириковићу 20.000 евра уколико убије Јована Ђуровића, док му је Будванин Ђорђије Цицмил понудио 50.000 евра за убиство боксера Николе Сјеклоће и још једне особе из Рафаиловића.

То пише у оптужници коју је недавно подигао специјални тужилац Саша Чађеновић. Тај тужилачки акт предат је подгоричком Вишем суду на потврђивање.

Осим Цириковића и Османагића, који је у бјекству, оптужени су и Алмир Јаховић, Мирза и Елдар Нурковић и Дарко Милић.

Османагић је брат убијеног Армина Муше Османагића, који се у полицијској евиденцији водио као вођа једног од барских криминалних група.

На 25 страна оптужнице, између осталог, тужилац наводи и одбрану Цириковића и констатује да је тај становник јужне српске покрајине признао кривично дјело и детаљно описао гдје је и када је поставио експлозивну направу испод мотоцикла којим је управљао Ђуровић.

Обећану новчану награду, наводи се, није добио јер му је Османагић казао да посао није одрађен.

У наредби за спровођење истраге, између осталог, пише да су осумњичени постали дио криминалне организације коју је формирала непозната особа, с циљем вршења тешких кривичних дјела, пишу "Вијести".

Описује се и како је Цириковић 27. августа 2018. године, подстрекнут од стране Османагића, заједно са Јаховићем покушао да убије Јована Ђуровића.

“На начин што је Османагић тражио од окривљеног Цириковића да постави експлозивну направу на мотор који користи Ђуровић, те да ће за то добити новчану награду у износу од 20.000 евра и возило марке ‘ауди А-8’. Цириковић је то прихватио па је заједно са Јаховићем обишао терен гдје се налази мотор Ђуровића, те су одлучили да експлозивну направу поставе у вечерњим сатима када буде падала киша”, пише у нареби у коју су “Вијести” имале увид.

Додаје се и да је Јаховић донио експлозивну направу сачињену од пластичног експлозива, детонаторске каписле и механизма за даљинско управљање.

Цириковић је током истраге признао и да је поставио експлозивну направу испод Ђуровићевог мотора, тачније испод блатобрана предњег точка.

Додаје се и да је 28. и 29. августа ту направу више пута покушао даљински да активира Јаховић, док је мотором управљао Ђуровић.

“У чему није успио јер је дошло до квара на ескплозивној направи и механизму за активирање, након чега је 29. 08. 2018. године експлозивна направа, усљед употребе мотоцикла, отпала на улици у центру Бара гдје је и пронађена од стране службеника полиције”, пише у акту који потписује тужилац Чађеновић.

Јован Ђуровић - мета те криминалне групе, брат је Луке Ђуровића, који је страдао у саобраћајној несрећи у Котору у октобру 2013. године, а који је био близак шефу земунског клана Луки Бојовићу.

Истражитељи су саопштавали да сумњају да је та организација планираним ликвидацијама хтјела да освети Мушу Османагића.

Османагић је убијен у септембру 2014. године док је улазио у башту свог ресторана “Савоја” у центру Бара.

Његово убиство никад није расвијетљено.


Тужилац у тексту објашњава и како је Цицмил у августу и септембру 2018. године ангажовао осумњичене да убију боксера Николу Сјеклоћу.

“На начин што је ступио у контакт са осумњиченим Цириковићем, Милићем и Нурковићем са којима је организовао два састанка у Будви, на којима је од њих тражио да за новчани износ од 50.000 евра убију Сјеклоћу тако што ће га сачекати на улазу у гаражу његове стамбене зграде гдје ће пуцати на њега из оружја које би им он обезбиједио, а за које вријеме би Цириковић чекао са возилом спремним за бјекство”, наводи Чађеновић.

Додаје и да је Цицмил од њих тражио да убију још једну особу у насељу Рафаиловићи, што су осумњичени и прихватили.

“Па су у циљу реализације криминалног плана отишли да извиђају терен око стамбене зграде у којој станује оштећени Сјеклоћа како би направили план убиства и сачинили план бјекства, а која дјела нијесу ни покушана јер су у даљим радњама прекинути од стране службеника полиције”, наводи тужилац.

Коментари
Roken rol
Roken rol: Samo se rokajte.
24.03.2019 22:01
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar