Ћирилица Latinica
02.12.2019.
Хроника

НАТО бенефити: Шверц оружја зе терористе ИСИС-а иде преко Луке Бар?

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Како пише ИН4С портал, “Монтенегро Дифенс Индустри” (MDI), је из Крушика, куповао мине, које је даље продавао за Саудијску Арабију

*********
Поред бројних афера шверца које се везују за Црну Гору, односно за тродеценијску власт Мила Ђукановића, на помолу је нова афера – шверца оружја за терористе ИСИС-а преко Луке Бар и предузећа “Монтенегро Дифенс Индустри” (MDI), пише портал ИН4С.

Стучњаци за наоружање казали су БИРН-у да је мало вјероватно да је оружје које је продавао МДИ, било намијењено за властиту употребу Саудијске Арабије, већ да се оно преусмјеравало ка Сирији и у мањим количинама, Либији и Јемену. Сумње о продаји оружја МДИ су кренуле на љето 2016, пошто је истрага БИРН-а показала да је МДИ продао готово 300 тона оружја и муниције из периода Југославије Саудијској Арабији…

Дамјановић је негирао оптужбе да је умијешан у продају оружја терористима, коментаришући за неке медије да је такве информације неко „добро платио“, те да долазе од противника НАТО интеграција.

Иначе, пословање Дамјановића одавно је под лупом СДТ-а, а посланик ДФ-а, Небојша Медојевић је још у октобру 2016. године оптужио владу и МДИ да извозом оружја у Либију и Сирију представља кршење ембарга УН.

Влада је одбацила те наводе и против њега у децембру 2015. године поднијела кривичну пријаву. Међутим, Медојевић је 13. јануара прошле године свједочио пред тужиоцем за организовани криминал у вези с овим информацијама у својству грађанина, не осумњиченог, пренијели су медији. Он је тврдио да се Црна Гора користи за кријумчарење оружја милитантним организацијама на Блиском истоку.

"Задовољан сам што је тужилаштво коначно покренуло процес на који годинама указују истраживачки медији" – рекао је раније Медојевић.

Лука Бар је центар шверца и црних операција неколико свјетских служби, казао је ИН4С-у извор који жели да буде анониман.

По свему судећи, како се закључује у тексту популарног портала, зато предсједник Црне Горе Мило Ђукановић нуди Луку Бар “партнерима” из УАЕ. Шверц оружја се ради преко Бара од 2011/12, позивајући се на анонимни извор.

Вучић означио Дамјановића

Предсједник Србије Александар Вучић говорећи прије неки дан о путевима трговине оружја, од којих је један дио завршио у рукама Ал-Каиде, казао да директор фирме „Техноремонт“, која је продавала мине пољској фирме преко Кипра има заједничку фирму са припадником једне од регионалних служби безбједности, и при том јасно указао на Зорана Дамјановића, директора предузећа “Монтенегро Дифенс Индустри” (MDI), подсјетио је овај портал.

ИН4С је дошао до сазнања, да је “Монтенегро Дифенс Индустри” (MDI), из Крушика, куповао мине, које је даље продавао за Саудијску Арабију.

Коментари
Nele
Nele: super. eto vam Nato bagro
02.12.2019 12:31
volujica
volujica: Da je srece svo oruzje treba odnijeti iz Grne Gore ,vjerovatno bi bilo mirnije i manje kriminala i ubistava
02.12.2019 12:33
Lazo Bjeliški
Lazo Bjeliški: Je li vam sad jasno što je sklonjen Zarija iz Luke ? Nije dao da se švercuje droga i oružje, iako mu je nuđeno da bude milioner kao neki Barani iz policije, sporta, i tako dalje.
02.12.2019 12:44
mikele
mikele: ahaha ovo Za zara je dobra fora
02.12.2019 19:36
Za. Zarovog advokata
Za. Zarovog advokata: A sto je bilo PRSUTOM u to vrijeme jeli bilo izvoza a Lazo????
03.12.2019 00:02
Lisinj planina
Lisinj planina: I sad vi svi ne znaveni ko švercuje oružje i cigare i ono bijelo, a ovamo otvaranje hotela, plaža, restorana. Pa šteta po bidžet CG oko 150 miliona godišnje, li to su dobročinitelji. E narode moj blesavi.
03.12.2019 11:43
SAMO ISTINA
SAMO ISTINA: DA IDE ORUZJE,ALI CITAVE ISPORUKE SU IZ SRBIJE. LUKA BAR JE SAMO TRANZIT,KOJA NORMALNO NAPLACUJE SVOJE USLUGE PO TARIFAMA. SVE JE JASNO I TRANSPARENTNO. I .......
04.12.2019 14:14
Za redakciju
Za redakciju: Da li vi pametnjakovici znate odakle i kuda su isle cistijerne goriva za tenkove ratnog zlocinca ratka mladica ko ih je snabdijevao raznim oruzjem pa JNA koja se stavila na stranu agresora pa nisu Slovenc, Hrvati, Bosanci, Albanci napali srbiju nego valjda obratno pa to zna citav svijet o jadu ste zabavili citavu evropu. I sad vam smeta sto oruzje ide preko luke bar pa luka i sluzi za transport ali cije je to oruzje pa srbije cije bi drugo bilo zato pametnjakovici bez talasanja.
05.12.2019 14:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar