Ћирилица Latinica
09.10.2019.
Црна Гора

Атеистички ДПС: Поново ћемо регистровати НВО "ЦПЦ"

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Атеистичка Демократска партија социјалиста (ДПС) најавио је "обнову" такозване Црногорске православне цркве, кононски непризнате и регистроване у полицијској станици на Цетињу.

"Радићемо на обнови Црногорске православне цркве, као неодвојивог дијела црногорског државног и националног идентитета. Наша је додатна обавеза снажење црногорског националног идентитета, који је највише на удару оних који својим патерналистичким приступима и негацијом црногорског националног и културног идентитета суштински негирају потребу постојања Црне Горе", наводи се у приједлогу програма у дијелу идентитета, који објављује Побједа.

У питању је значајна измјена политичког програма ДПС-а када је у питању однос те странке према црквеном питању, имајући у виду да су на прошлом конгресу у свом политичком програму записали да се залажу за једну православну цркву у Црној Гори.

"У циљу превазилажења подјела у црногорском друштву, а поштујући највеће међународне стандарде, ДПС остаје привржена опредјељењу да се подјела међу православним вјерницима може превазићи уважавањем историјских чињеница, као и савремених стратешких државних циљева, кроз јединствену и организационо самосталну православну цркву која ће простор свог дјеловања ускладити с међународно признатим границама државе Црне Горе", наводи се у политичком програму ДПС-а, који је усвојен на 7. Конгресу одржаном 2016. године.

Идеју о једној православној цркви у Црној Гори посљедњих годину дана је заступао предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, али је та иницијатива оштро критикована и одбачена од стране Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, преноси портал Кодекс.

У новом политичком програму ДПС-а подсјећа се да је та партија у "снажењу црногорског државног и националног идентитета, направила неке важне кораке и допринијела његовом утемељењу и дефинисању".

"Ипак, остао је још један искорак којим ћемо исправити велику неправду учињену Црној Гори на почетку 20. вијека", наводи се у предлогу програма који је упућен предсједницима свих општинских организација.

Наводи се да је та странка поборник принципа раздвојености државе и вјерских заједница, што је уставни и универзални европски принцип.

"Одлучно заговарамо немијешање државе у дјеловање вјерских заједница које почива на религији. Али, исто тако, противимо се мијешању вјерских заједница у послове државе. Посебно политичком дјеловању које је неспојиво с њиховом мисијом", пише у предлогу политичког програма.

Барски портал видео прилогом који Вас позивамо да погледате, подсјећа како је изгледала Оснивачка скупштина НВО "ЦПЦ" на Цетињу.

 

Коментари
Komita Barski🇲🇪👆🇲🇪
Komita Barski🇲🇪👆🇲🇪: Tako je Milo kralju Crnoj gori crnogorska crkva Srbiji srpska itd itd. Oni se vise nepitaju ni na teritoriji svone drzave a ovamo hoce da rovare po Crnoj gori e pa nece da moze davno je bila 1918 i neponovila se.
09.10.2019 16:16
drzavno
drzavno: Crkve su drzavna imovina a popovi neka u njima i samo u njima "Klepecu" i mozak ispiraju onima koji to hoce,mene vala nece.C.G Dovijeka.!!!
09.10.2019 19:07
Vasilije
Vasilije: O crvi i imovini crkve,za sve tri konfesije ravnopravno,treba da odluče vjernici i ISKLJUČIVO VJERNICI!Drzava i pojedinci su POMAGALI izgradnju vjerskih objekata ali je iste gradila legalna i priznata vjerska zajednica!Sve da je istina da je postojala u nekom periodu zbog okupacija turaka ili drugog razloga neki vid samostalnosti dijela SPC u Crnoj Gori narod vjerujući hoće ovakvo ustrojstvo crkvenih zajednica a ko u to sumnja neka na bilo koji način ispita volju vjernika. Drugačiji pokušaj nekakvog nasilnog ustrojstva doveo bi najvjerovatnije do sukoba podijeljenog naroda iz kojeg razloga je vlast milogorska odustala od sumanutih najava rušenje krstionice na Prevlaci,crkve na Rumiji i usvajanja Mirasevoj vjerskog zakona u parlamentu.
20.10.2019 03:15
Ceca
Ceca: Ovom starom Jarcu neće nijedan Pravoslavac pošteni ući u tu Crkvu a kamoli centa dati.Vidjeli ste na Litije koliko je Naroda bilo plus Nas koji nijesmo imali šanse ili koji su bili kući Može mu Vlada dati jednu Crkvu radi testa da vide koliko će doći Naroda.I Ostrog kada bi zauzeli niko im centa ne bih dao.Molio bih se Narod pred zidinama ali sektasima ni centa
18.07.2020 19:01
Ceca
Ceca: Kad je Država gradila Crkve.U Pravoslavlju su uvijek bile Zadužbine Dinastija ili Dobrotvora.Zato je Crkva i Crkveno zemljište bilo uvijek odvojeno od Države.Sada je druga stvar što Pojedinac je pokrao sve pa hoće još na Crkvenom ruku da stavi
18.07.2020 19:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar