Ћирилица Latinica
27.09.2019.
Црна Гора

Више хиљада људи свечано дочекало Патријарха Иринеја у Црној Гори

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

На хиљаде грађана дочекало је Патријарха српског Иринеја у порти манастира Подластва. За Његову Светост је приређен свечани дочек, након чега је почела вечерња служба. Народ хрли са свих страна. Овај поносити крај дочекује свог Патријарха први пут након 27 година. Тада је овде долазио блаженопочивши патријарх српски Павле.

Патријарх Иринеј учествује у прослави 1.500 година постојања манастира, као и у освећењу параклиса Светог кнеза Лазара и манастирских конака. Патријарха је заједно са великим бројем грађана дочекао Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са девет епископа.

У Будви се обележава велики јубилеј Српске православне цркве: 1.500 година постојања Манастира Рођења Пресвете Богородице — Подластва и 800 година самосталности Српске православне цркве. Позиви за свечаност су упућени премијеру и председнику Црне Горе, као и свим посланицима у Скупштини.

Након вечерње службе одржана је свечана Академија, на којој се обратио Митрополит Амфилохије, рекавши да је ово велики дан „за древну старохришћанску и светосавску лавру“:

„Увек је дар Божији долазак Ваше Светости. Настављате стопама Ваших претходника, који су долазили овде осам векова, од Светог Саве“, казао је Митрополит Амфилохије у знак добродошлице Патријарху Иринеју, додајући да су сви патријарси пећки долазили у Црну Гору и просторе Боке Которске.
Манастир Рођења Пресвете Богородице, који је 1350. године обновио Цар Душан, вековима је духовно и просветитељско седиште Грбља. На месту данашњег манастира постојала је црква која датира из старијег периода.

Предање су потврдила археолошка истраживања из 1984. године, када је на поду манастирског храма нађен део мозаика и фрагмент парапетне плоче, који су припадали ранохришћанској базилици из петог или шестог века.

Према народном предању, Свети Сава је кратко боравио у Подластви, након чега се са оближње морске обале упутио на Свету Гору. 

Између храма и конака налази се ранохришћанска крстионица из 17. века. У храму је на јужном делу олтарског зида делимично сачуван мањи део старог фрескописа из 15. века. У највећем делу храма постоји новији фрескопис, мањег квалитета, сликан преко претходног живописа.

У току свог вишевековног трајања манастир је разаран, паљен и уништаван, а последњи пут је пострадао у великом земљотресу 1979. године.

Извор: Тв Храм

 

Коментари
SOJIS - TALALALALEJ😎😜
SOJIS - TALALALALEJ😎😜: Dje je ova vlast nemoj da se ponovi 1918 mnogo su se zaigrali ovi popovi na dobro da ispadne.
28.09.2019 09:48
Majka❤
Majka❤: Blagosloveni bili😇 Bozji blagoslov na vama i svima nama 😇 Bozanstveno,Blagosloveno 😇 ovo je nesto najlepse i najdraze ,sto je narod mogao da dozivi i vidi , mili rode moj 😇Uvek sa Bogom 😇🙏❤
28.09.2019 10:02
volujica
volujica: Da je dosla (C.Zvijezda ili Partizan)vise naroda bi doslo,toliko nas interesuju ovi "srpski" popovi.VIVA MONTENEGRO.
28.09.2019 13:34
crnogorce
crnogorce: Zivjela Crnogorska Crkva ,Zauvijek.
28.09.2019 18:09
mikulici
mikulici: Tito ,vrati se;-);-);-);-);-)
28.09.2019 20:06
Roken rol
Roken rol: Po onoj narodnoj tresla se gora rodio se mis. Toliko prdnjave ja mislio doce 15_20 hiljada kad ono jedva 3000 sa sve grbljanima. Pa tolko dodje kad igra u Grbalj Buducnost ili Sutjeska a kad bi kojim slucajem dosao Partizan ili CZ onda bi bilo i 10.000. Jeste li izvukli pouku, znaci popovi u crkve a ne da pravite vasare i spktakle.
29.09.2019 09:47
Za duklje
Za duklje: Podukljice tisinaaaaaaa, idite sa raspopom da zajedno bajate,samo bez tende😂😂😂😂😂
29.09.2019 23:14
Kosana
Kosana: Vi poturice idite u djamiju, a Svetu Srpsku Crkvu, nešto sto je najčistije, ostavite poturice na miru!
21.10.2019 21:16
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar