Ћирилица Latinica
19.04.2018.
Црна Гора

ЕУ финансира оснаживање инклузије Рома, Бар међу изабраним општинама

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Савјет Европе у сарадњи са Генералним директоратом за сусједску и политику проширења Европске уније (ДГ НЕАР) започео са имплементацијом регионалног пројекта “ROMACTED" - Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу”, саопштио је Самир Јаха, извршни директор НВО „Млади Роми“, која је партнерска организација у спровођењу пројекта за Црну Гору.

Општина Бар је међу општинама у којима ће се у наредних 25 мјесеци у Црној Гори настојати унаприједити положај ромске заједнице, заједно са Херцег Новим, Тиват, општином Улцињ и три сјеверне, општине - Никшић, Бијело Поље и Беране.

Циљна група пројекта су представници локалних самоуправа и локални званичници, као и локална ромска и заједница.

Пројектом се жели оснажити локална ромска заједница како би допринијели изради, реализацији и праћењу планова и пројеката који се односе на инклузију Рома.

„Важећи локални акциони планови инклузије Рома и Египћана у овом тренутку усвојени су  у двије општине, Тиват и Никшић“ – навео је Јаха.

Он је истакао очекивање да ће иницијатива побољшати и проширити посвец́еност институција, капацитете, знање и вјештине у раду на инклузији Рома, примјењујуц́и концепте доброг управљања.

Крајњи циљ јесте, како каже, да у довољној мјери оснажи како представнике локалне самоуправе тако и припаднике ромске и заједнице не би ли заједно радили на побољшању ситуације у општини.

„Креирање и усвајање реално остварљивих Акционих планова и сличних документата којима се дефинишу активности општине наспрам ромске и египћанске популације представљаће приоритет у овој години“ – напомиње први човјек НВО „Млади Роми“.

За пројекат ROMACTED у Црној Гори, у сврху праћења имплементације ће бити задужено Министарство за људска и мањинска права које је задужено и за спровођење Стратегије о социјалној инклузији Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020. Пројекат се такође спроводи и у земљама региона.

Коментари
Kemo
Kemo: Braco Romi iz Starog Bara, evo vam prilike da se emancipujete i da ne glasate za Mila kao sve budale
19.04.2018 14:25
romeo
romeo: kemo nisi vrijedan pomena turski ciganine
19.04.2018 22:29
Asovic
Asovic: Ovaj Samir isti onaj Marko Novakovic bivsi voditelj pokojne Montene
20.04.2018 02:17
Sead
Sead: Jaha je zadužen za kupovinu romskih glasova u Herceg Novom. Ista je to pašta kao Isen Gaši. Njih dvojica ne podnose se pomeđu sebe, jer se bore ko će DPS dublje da uđe
27.12.2018 03:04
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar