Ћирилица Latinica
07.12.2019.
Црна Гора

Наши извиђачи у Бриселу: Млади све свјеснији о значају изласка на изборе

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Завршна конференција пројекта „My Europe, My Say“ вођеног од стране Европског Извиђачког Региона (ЕСР) у сарадњи са Европским Студентским Форумом (АЕГЕЕ) одржана је у Бриселу 3. децембра.

Како саопштавају из Савеза извиђача Црне Горе, циљ пројекта је било подизање нивоа свијести и одговорности младих када је у питању излазак на изборе за Европски парламент. Како Црна Гора није чланица ЕУ Савез извиђача није имао активности на ову тему у нашој земљи.

Упркос томе ЕСР је кроз рад Савеза, као и велики допринос СИЦГ према региону, препознао значај присуства представника нашег Савеза на овом догађају.

"Као начелник СИЦГ представљао сам нашу организацију и земљу на овом догађају" - каже Душан Масоничић, из СИЦГ.

На самој конференцији која је одржана у Европском паралменту учесници су имали прилику да се упознају са презентацијом реализованих активности у самом пројекту. Један дио је био посвећен излагању посланика Европског парламента Никласа Ниенава и Михаеле Шојдрове.

Оцијењено је да је пројекат утицао на свијест младих, па се број младих који су изашли на европске изборе повећао, али је такође исказана забринутост што нема већег броја младих у самом парламенту.

У претходном периоду кроз разне програме који се нуде младима у Европи значајно повећан број волонтера, док је такође примијећено да се све више младих укључује у неке видове грађанских протеста, истиче Масоничић.

Како додаје, евалуација је донијела закључак да је пројекат веома успјешно реализован, па је самим тим имао велики утицај на свијест младих у Европи. Млади су у великој мјери информисани о значају изласка на изборе и лакше се одлучују да гласају. Такође, закључено је да би пројектне активности требало пренијети на локални ниво.

Извиђачи Европе су препознали значај оваквих активности за младе људе у Црној Гори иако још увјек нисмо дио ЕУ, па након ове конференције могу са сигурношћу да кажем да учешће представника СИЦГ у сличним пројектима бити на много већем нивоу у односу на претходни период - закључује Масоничић.

Коментари
Tanja
Tanja: Mladi u CG su najviše krivi što je vlasti organizovana kriminalna grupa, jer su po pravili uplašeni i kukavice. Ta omladina koja glasa za korumpirani i mafijaški i sektaški DPS jednako masovno napušta ovu nesrećnu zemlju kao i oni koji ne izlaze na izbore, i bježe koru hljeba da zarade čisteći klozete po Njemačkoj i Austriji i tako dalje, i tako bliže. Da ima omladine motkom govnjenom bi sve ove ološi banditske poćerala odavde i uspostavila kakav takav red. Nemamo mi ni Principa ni Če Gevaru, ni petlje.
07.12.2019 00:48
Laki
Laki: Nema omladine, ovo u BJRCG je sve omladina moj Dule.
07.12.2019 12:07
TUNGUZIJA
TUNGUZIJA: Mi smo beznadezni slucaj mi smo 0 prekrizene nemamo omladinu nemamo studente nemamo akademske gradjane mi smo svi zajedno NULE. Glavni grad Podgorica veceras na proteste izaslo par stotina ljudi sramota sto drugo reci koverte stanovi biju novinare i dje su ti podgoricani pa vide li sto se radi u BGD u Pariz a oni se sakrili u misje rupe e tako se ne mijenja vlast nego postajete robovi. Sretno vam bilo nek ve i dalje jase Mugi i Milo vi bolje ne zasluzujete. Kralj Nikola dobro jednom rece,, Oj narode stoko moja " 100% je bio u pravu.
08.12.2019 00:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar