Ћирилица Latinica
17.04.2018.
Црна Гора

Крећу масовни протести, нико од кандидата опозиције не признаје покрадене изборе

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Опозициони кандидати неће признати резултат предсједничких избора, јер сматрају да не одражавају слободно изражену вољу грађана.

У најскорије вријеме, како сазнаје наш лист, требало би да се одржи састанак опозиционих лидера, на којем треба да се утврди стратегија заједничког дјеловања, поводом масовних неправилности на предсједничким изборима.

Предсједнички избори одржани су у атмосфери никад већих нерегуларности и махинација, због чега опозициони представници на већини биралишта нису потписали записнике.

Током читавог изборног дана великом брзином смјењивале су се бројне информације о злоупотребама од стране ДПС-а и његових коалиционих партнера. Тако су у свим градовима, у близини гласачких мјеста, идентификовани импровизовани штабови ДПС-а у којима су куповане личне карте или дијељен новац у сврху гласања за Мила Ђукановића.

Да апсурд буде већи, полиција је приводила функционере и активисте ДФ-а, који су покушали да спријече малверзације ДПС-а.

У таквој атмосфери, Ђукановић је, према подацима Државне изборне комисије, освојио 53,9 одсто или 180.274 гласа.

Кандидат већег дијела опозиције Младен Бојанић добио је 111.711 глас или 33,40 одсто, а кандидаткиња Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић 27.441 глас или 8,2 одсто. Предсједника Праве Црне Горе Марка Милачића подржало је 9.405 бирача или 2,8 одсто, а кандидата Странке правде и помирења Хазбију Калача 2.677 односно 0,8 одсто.

Василија Миличковића гласала су 1.593 грађана или 0,48 одсто, а Добрила Дедеића 1.363 односно 0,4 одсто бирача.

Према подацима ДИК-а на изборе је изашло 340.462 бирача или 63,92 одсто, што је готово десет одсто мање него на парламентарним изборима 2016. године.

Наруку оцјени опозиције о изборним неправилностима иде и извјештај међународних посматрача, који су оцијенили да је кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић имао институционалну предност на изборима, а констатовали су и неправилности на више бирачких мјеста.

Предсједнички избори протекли су поштујући фундаменталне слободе, иако је кандидат владајуће странке, Мило Ђукановић, имао институционалну предност, а међународни посматрачи су на неколико бирачких мјеста пријавили индикације куповине гласова и коришћења спискова у сврху праћења који бирачи су гласали, наводи се у прелиминарним закључцима међународне мисије за посматрање избора.

– Кандидати су слободно водили кампању, а медији су обезбиједили кандидатима платформу за представљање њихових ставова и мишљења. Недостатак аналитичког извјештавања и одсуство водећег кандидата у телевизијским дебатама, ускратили су могућност бирачима да донесу информисану одлуку, наводи се у закључцима мисије коју су чинили посматрачи ОЕБС-а и Парламентарне скупштине Савјета Европе.

У документу се изражава забринутост у погледу институционалне предности коју је уживао Ђукановић, који је на власти посљедњих 27 година.

– Такође су навели наводне гласине о запошљавању државних службеника, што је забрањено током изборног периода, као и куповину гласова и прикупљање личних докумената како би онемугућили бираче да гласају.

Ови повремено кредибилни наводи, који се често понављају, а у вези са притиском на бираче да подрже кандидата владајуће партије, негативно су утицали на атмосферу кампање, каже се у прелиминарним закључцима.

Наводи се и да је Државна изборна комисија испунила већину законских рокова, али да није показала транспарентност, јер одлуке нису објављиване, а сједнице су биле затворене за медије.

Наводи се и да изборни закон не садржи одредбе о непристрасности и професионалности изборних тијела, те да је неколико чланова ДИК-а из опозиције, као и представника медија и домаћих посматрача, изразило забринутост да су одлуке доношене у складу са партијским интересима.

 Тачност бирачког списка, наводи се у документу, забрињава већину саговорника Мисије за посматрање избора, укључујући оне из опозиције и цивилног друштва.

– Они су навели да се у бирачком списку налазе лица која живе у иностранству, као и преминули, и могу се потенцијално искористити за већи одзив, наводи се у закључцима посматрачке мисије.

Секретар Државне изборне комисије Вељо Чађеновић казао је за “Слободу” да је на синоћној сједници тог тијела, већином гласова, усвојен “графички приказ освојеног броја гласова предсједничких кандидата”.

Он је навео да ДИК није расправљао о приговорима.

– Расправа о приговорима опозиције у вези с нерегуларностима на предсједничким изборима требало би да буде тема наредних сједница Државне изборне комисије, казао је Чађеновић, додајући да је питање да ли ће то тијело имати већину за усвајање коначних резултата.

Ђукановић спрема смјену Марковића

Премијер Црне Горе Душко Марковић бојкотовао је прославу у ДПС-у, поводом „побједе“ Ђукановића на предсједничким изборима, што је додатно погоршало стање у врху те странке. Марковић је замјеник предсједника ДПС-а.

Док се Ђукановић, окружен руководством ДПС-а, захваљивао својим присталицама у старој згради Владе, на бини поред њега није било Марковића, као ни већине министара у његовој влади.

 Марковић је раније поручио да никоме неће дозволити да му се мијеша у посао, па ни Ђукановићу, уколико постане предсједник Црне Горе.

Он је казао да са Ђукановићем има дугогодишњу сарадњу и да нема бојазни од његовог могућег уплитања у рад Владе  Црне Горе.

 Ђукановић има неспорно заслужени ауторитет, и политички и лични ауторитет. Али, такође, и ја имам ауторитет. И лични и политички и веома сам способан да одговорим уставним и законским надлежностима које припадају Влади, као и да не дозволим никакво незаконито уплитање у моје надлежности, казао је Марковић за ТВЦГ.

Како сазнаје лист, Ђукановић је донио одлуку о смјени Марковића, а само чека погодан моменат за његову “политичку егзекуцију”.

Извор:ин4с

Коментари
Crmicanin
Crmicanin: Nije mene briga koga ce DON iz KARADAGA smijeniti mene je bitno da moje Crmicane srpske izdajnike postavi na visi nivo uza sebe da se jos bolje napljackaju jer im je malo bilo do sada sto su od naroda uzimali. NAPRIJED LOPOVI DOLJE NAROD Zivjela fasisticka vlast KARAGORE.
18.04.2018 13:05
za Crmnicanina
za Crmnicanina: TI si potpuno izgubio kompas, do juce si pisao gotov je Milo, pobijedice Bojanic ubjedljivo, evo sada druga prica, Cmnicani nijesu nikakve srpske izdajicem, jer su 90 posto Crmnicana Crnogorci i pripadnici Crnogorske nacijew, u Crnoj Gori srba nema osim vas indoktriniranih Crnogoraca- srpstvom tom politickom ideologijom koju su u CRNOJ GORI usadili pojedini Petrovici iz politickih i interesnih razloga.
18.04.2018 15:36
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar