Ћирилица Latinica
14.11.2022.
Црна Гора

"Лајонси" обиљежили Свјетски дан борбе против дијабетеса

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Барски "Лајонси" симболично обиљежили Свјетски дан борбе против дијабетеса који данас има сваки девети одрасли грађанин Црне Горе, а сваком трећем обољелом дијабетес није дијагностикован

......

Чланови Лајонс клуба (ЛЦ) Бар Антибарис симболично су данас обиљежили 14. новембар, Свјетски дан борбе против шећерне болести.

Четврту годину заредом, барски Лајонси су овим поводом одржали симболичну шетњу барским шеталиштем, са циљем да локалној јавности пошаљу поруку да је и овакав вид рекреативних активности добродошао у борби против дијабетеса.

"Овим симболичним гестом указали смо још једном да животни стил са лошим навикама у исхрани и са одуством одговарајуће и довољне физичке активности, уз породично насљеђе и све старије становништво, представљају главни генератор пораста обољелих од дијабетеса типа 2.

Барани свих генерација своје слободно вријеме треба зато што више да проводе у спортско-рекреативним активностима, од којих неке, попут шетње, уопште нису захтјевне, прије свега у циљу сопственог здравља.

Дијабетес је главни узрок сљепила, отказивања бубрега, срчаног удара, можданог удара и ампутације доњих екстремитета.

Здрава исхрана, физичка активност и избјегавање употребе дувана могу спријечити или одложити дијабетес типа 2.

Поред тога, дијабетес се може лијечити и његове посљедице избјећи или одложити љековима, редовним прегледима и лијечењем компликација" -напомињу из ЛЦ Бар Антибарис.

Акцију Лајонса подржала је својим учешћем и предсједница Ротарy клуба (РЦ) Бар Анита Радуловић.

Борба против шећерне болести-дијабетеса, од 2017. године примарни је задатак Лионс Цлуб Интернатионал , највеће свјетске волонтерске хуманитарне организације са 1,4 милиона чланова у 210 земаља свијета, међу којима су од 2018. и чланови ЛЦ Бар Антибарис.

Из Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ) подсјећају да је шећерна болест најзаступљенији и најзначајнији поремећај метаболизма на планети, те да се њено праћење код нас одвија кроз Регистар шећерне болести, који имплементира и развија ИЈЗ у сарадњи са здравственим установама у Црној Гори.

"Пораст броја обољелих од дијабетеса у свијету је и даље присутан. Нажалост, овај тренд више је него извјестан и у наредним деценијама овог вијека.

Према процјенама Интернационалне дијабетолошке федерације, број одраслих обољелих од дијабетеса на планети ће се увећати за преко 50 одсто до 2045. године,односно, порасти на 629 милиона.

За исти период очекује се пораст обољелих од 15 одсто у Европи.

Откривен-дијагностикован дијабетес има преко 29.700 одраслих особа у Црној Гори (подаци Регистра шећерне болести ИЈЗ и здравствене евиденције домова здравља).

Национална преваленца дијабетеса износи око 11 одсто.

Удио неоткривеног-недијагностикованог дијабетеса у преваленци дијабетеса чини преко 20.000 одраслих особа.

Другачије речено, дијабетес има сваки девети одрасли грађанин Црне Горе, а сваком трећем обољелом дијабетес није дијагностикован" -истичу из ИЈЗ.

Према истим наводима, радно способно становништво је у великом ризику од оболијевања и развоја компликација дијабетеса у Црној Гори.

Годишње, међу откривеним особама обољелима од дијабетеса млађи од 65 година чине 60 одсто.

Компликације има 9 одсто дијагностиковних. Половина обољелих који имају компликације млађа је од 65 година.

"Усвојене животне навике које воде ка физичкој неактивност и порасту тјелесне масе са појавом пораста абдоминалне (трбушне) гојазности директно доприносе развоју дијабетеса типа 2.

Међу одраслим становницима Црне Горе обољелим од дијабетеса заступљеност дијабетеса типа 2 износи око 95 одсто.

Такође се евидентира висока заступљеност физички неактивних пацијената (40 одсто), као и пацијената са повишеном тјелесном масом (80 одсто ), и оних који су развили ризичну абдоминалну гојазност (70 одсто)" -објавили су из ИЈЗ.

Историјат 14. новембра

Свјетски Дан борбе против дијабетеса (WДД) се обиљежава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин и представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

Генерална скупштина УН је 2007. усвојила резолуцију 61/225 којом је 14. новембар проглашен за Свјетски дан борбе против дијабетеса.

Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља.

Коментари
1234
1234: Ko su ovo?
23.11.2022 19:53
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar