Ћирилица Latinica
20.05.2023.
Црна Гора

Млади враћају Црну Гору тамо гдје је одувијек била: Весели се, српски роде...

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

ПИШЕ: Миленко Јовановић

 

Ранијем црногорском премијеру Душку Марковићу се мора одати признање због изговорене (свима познате) истине - да је преко 85 одсто грађана Црне Горе у тренутку када је она признала лажну државу Косово, било против тог чина. Наравно, велеиздајничког и најсрамнијег, у њеној, до тада углавном часној и свијетлој историји.

Треба, заиста, поздравити Марковићеву храброст да то изговори у амбијенту тираније и страховладе који је уз Мила Ђукановића и лично креирао и спроводио. Чак и уколико је то изговорио "несмотрено"...

И, ево, тек су окови диктатуре почели да спадају, а потврде изречене Марковићеве истине стижу на најљепши могући начин. Из срца и глава оних на којима Црна Гора остаје. Неће омладина црногорска против својих предака! Ако се због привидних и само чулних "ужитака" неки уцијењени или продати отац и (ли) стриц и одрекао својих родитеља и ђедова, унуци и праунуци, у огромној већини - нису!

"Весели се, српски роде", популарну пјесму исто тако наше популарне етно диве Данице Црногорчевић пјевали су прије два дана матуранти Гимназије "Нико Роловић". И то - хорски!

Ријеч је о школи са завидном репутацијом у образовном систему Црне Горе, коју је и сама Даница похађала, како је  поносно подсјетила када је подијелила снимак радосног догађаја на друштвеној мрежи фејсбук.

У Подгорици и другим градовима у исто вријеме, иста генерација сада већ свршених средњошколаца славила је  уз "Видовдан" и друге родољубиве пјесме, али и уз традиционалне црногорске тробојке и заставе братске Србије.

Полако, али сигурно - враћа се Црна Гора себи и својој суштини. 

Пјева омладина својој Слободи, дуго чеканој. Слободи која, истини за вољу, суштински тек треба да се деси. Слободи и правди којима је нашом "Марсељезом" пјевао и прижељкивао их и књаз Никола, славећи и сањајући свој Призрен и српски царски престо. 

Млади знају шта им је чинити. На најбољем су могућем путу. Нека су једини спасоносни правац показали и старијима. Нарочито онима који су се давно "изгубили" и на колосјеку подјела, братомржње и полтронизма били "заглављени" дуже од три деценије. Нека су се такви склонили са усијаних "шина", јер сада њима тутње "возови" који Црној Гори морају да врате изгубљени понос, а њеним житељима живот достојан човјека.

Срби који су и створили Црну Гору морају бити локомотива свега што долази, колико год неки умишљени центри моћи нерадо прихватали ту неминовност и подметали клипове.  Свакако,ни без вагона се неће моћи. 

...Нек се српски барјак вије, од Призрена до Румије...

Коментари
Topoličanin
Topoličanin: Kako je dobro!!!! Zivjela ovakva Crna Gora, istorijska i ljudska. Talog napolje, lopovi i izdajnici u Spuž.
22.05.2023 00:55
Ана Баранка
Ана Баранка: Сјајно речено. Мада смо и ранијих година у свим приликама упркос свему пјевали и гласно и јасно сличне пјесме, али матурантима посебно свака част и хвала!!! Они су понос Бара. Прави понос збиља!!!!
22.05.2023 00:58
Gimnazijalka Bar
Gimnazijalka Bar: Jedva čekamo da iduće godine i naša generacija maturira i zapjevamo za oproštaj iste pjesme. Tudje nam ne smetaju ali su ovo izvorne pjesme Crne Gore po sadržaju i svemu. Bogu hvala da imamo dobre profesore u većini koji ne daju da nam se nameću lažne vrijednosti i lažna istorija. Veseli se, srpski rode, do slobode,do slobode
22.05.2023 08:56
Dzoni
Dzoni: ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
22.05.2023 10:20
Da je vjecna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Da je vjecna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪: Srbadijo samo vi pjevajte i sanjajte snovi ce vam se obistiniti kad na vrbu rodi grozdje limburga mjeseca.
22.05.2023 12:57
Za.Gimnazijalku
Za.Gimnazijalku: Od koga se oslobadjas zlo ti u dom ka sto ti je .Da se nama osloboditi od vas kojima je crkva isprala mozak pa sad avetate pjevate Kosovu pa sto vam ne kazu da je Kosovo izgubljeno za vijek vjekova.
22.05.2023 16:33
Baranin
Baranin: Podukljice mirni bagro prodata ovo je bila I bice opet ako Bog da Srpska zemlja,a ne nikakav lazni dukljanski montenegro!
22.05.2023 18:35
Prc mne
Prc mne: Ustaše psssttttt,nikad vise vaša ustaska milogora
22.05.2023 18:36
baraninizbara
baraninizbara: Pola ih je odje iz dps porodica, ali da ih ne imenujemo da im se ne crvene tatice i mamice
24.05.2023 15:17
Za.Baraninaizbara
Za.Baraninaizbara: Ne mogu se oni crveniti njima je obraz djon postao za ovih 30 godina sve su ostvarili za vrijeme DPSa cim su vidijeli da brod pocinje da tone pobjegli su u druge partije bivsa direktorica gimnazije a ima ih na stotine Bar je mali sve se zna o svakome.
24.05.2023 20:48
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar