Ћирилица Latinica
04.08.2018.
Црна Гора

Није издржало срце хероја: О племенитости Јагоша Шимуна чуло се до Букурешта

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Јагош Шимун (59), пензионисани припадник Управе граничне полиције Србије, човјек кога је због неизмјерне храбрости славила цијела Румунија и један од добитника признања "Новости" за "Најплеменитији подвиг године", сахрањен је у четвртак у Андријевици, у којој је нашао смирај после егзодуса са родног Космета.

Он је изненада преминуо у Сутомору два дана раније, гдје је проводио љетњи одмор код брата.

Иако учесник четири рата, узорни супруг, отац петоро дјеце, ни слутио није да ће, у предвечерје 23. јуна 2013. године, постати јунак чијем дјелу су се дивили и најхрабрији.

Тога дана, враћајући се из Подгорице, Јагош је не мислећи на последице, први кренуо у кањон Мораче, у који се сурвао аутобус са педесетак румунских туриста, од којих је подлегло повредама или страдало на мјесту трагедије чак њих 18.

Упркос томе што је био свјестан последица тешког инфаркта који га је задесио четири године прије тога, Јагош је са магистрале храбро полетио у кањон да помогне повријеђенима.

“Нисам имао времена да мислим на обољело срце. Извадио сам траку за вучу аутомобила, људи су ми додали још неколико, па смо их све заједно увезали и почео сам да се спуштам у кањон.

Слушао сам јауке и вриске путника. Те призоре никад нећу заборавити” - говорио је тада Шимун, који је голим рукама морао да откопа земљу испод дјевојке коју је притисла стијена.

Храбром граничару Шимуну последњи испраћај приредио је велики број мјештана Андријевице, Васојевића, његове родне Пећи и Метохије, колега...

Уз чашицу за покој душе, сви су се још једном присјетили његовог подвига о коме се још прича.

Јагош, чији преци су из Пиве и Велике сишли у Метохију између два свјетска рата, у Румунији је постао прави херој, похваљен је и награђен, чак му је понуђен и њихов пасош.

Амбасадор Румуније у Црној Гори др Михал Флоровичи угостио га је након што се чуло за његову храброст и пожртвовање и у знак захвалности понудио српској граничној полицији финансијску и помоћ у опреми. Јагош је том приликом румунском амбасадору поклонио мајицу граничне полиције Србије.

Управо захваљујући њему, сачувано је више живота, будући да је успио да заустави неколико обилних крварења код повријеђених путника. Јагош је затим 12 сати с колегама радио на збрињавању повријеђених и извлачењу тијела преминулих путника.

Коментари
Maja
Maja: Slava ti dobri covjece.
06.08.2018 13:55
Принцип
Принцип: Наградила га Румунија, наградиле га Новости, МУП Србије, а десило се у Црној Гори, и посрани Монтенегро га није наградио. Да је каква вега дукљанска и каква олош, би га нагрдили не сумњам.
06.08.2018 13:57
Kika
Kika: Slava ti i hvala! Porodici iskreno saucesce.
06.08.2018 14:04
Miloš
Miloš: Bog da mu dušu prosti i u raj naseli.
06.08.2018 14:44
Milovan Miko Ivanović
Milovan Miko Ivanović: Duboko me je potresla vest o smrti moga komšije Jagoša. Bio je pravi rodoljub, neustrašiv ali srce nažalost nije izdržalo. Nema više Jagoša ali ostaje sjećanje na pokojnog Jagoša a Andrijevica se dost ojanstveno oprostila od heroja Jagoša kao I njeg ovi Pećanci. Crna zemljo ne budi mu teška Porodici iskreno saučešće. Milovan Miko Ivanović sa porodicom
06.08.2018 17:24
midruz
midruz: pocivaj u miru hrabri i odvazna ljudurino a tvojoj porodici iskreno saucesce
07.08.2018 16:47
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar