Ћирилица Latinica
18.07.2019.
Црна Гора

Пацијенти огорчени новим начином заказивања специјалистичких прегледа

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Изабрани љекари од јуче не могу да заказују специјалистичке прегледе код специјалисте који је заказао контролни преглед пацијенту, већ искључиво по систему првог слободног термина који постоји у електронској бази, тако да пацијент, само ако има среће, може обавити контролни преглед код љекара који “га прати”, односно лијечи и који је у току са његовом историјом болести.

Побједа пише да изабрани љекари у електронској бази више немају увид када који специјалиста ординира. На екрану се појављује само специјалност и слободни термини, али не и име специјалисте и вријеме када је у амбуланти?!

Изабрани љекар у једном од подгоричких домова здравља рекао је да је таква пракса уведена од јуче, али даље није желио да коментарише.

Више пацијената били су огорчени новим протоколом.

“Зар није логично да љекар који “прати” пацијента од почетка његове болести и настави да га лијечи. Он зна све потребне информације и детаље који су важни, значи има комплетан увид у историју болести и најкомпетентнији је и за терапију и за лијечење. Он, једноставно речено, познаје пацијента. Нови метод подразумијева да како „налетите“ на којег специјалисту све поново треба да му објашњавате, јер није довољан само увид у извјештај другог љекара. Ово је неприхватљиво”, испричао је један од пацијената.

Истовјетно мишљење имали су и остали с којима је новинарка Побједе разговарала.

“Што да раде, на примјер, психијатријски пацијенти. Ипак, они имају, условно речено, повјерљив однос са својим љекаром”, каже један од пацијената.

“Или онколошки. Они су „тешки болесници” и важан им је контакт с љекаром којег знају”, додаје други пацијент.

Из Министарства здравља јуче се нијесу оглашавали поводом новог протокола, али су касно поподне саопштили да ће данас, на конференцији за новинаре, представити нову платформу за заказивање специјалистичких прегледа на терцијарном и секундарном нивоу здравствене заштите.

Како су навели, циљ платформе је да омогући већу доступност термина у општим болницама и Клиничком центру Црне Горе како би додатно унаприједили континуитет пружања здравствене заштите грађана.

Платформа представља континуитет унапређења система електронског заказивања специјалистичких прегледа наводи се у саопштењу.

У јуну 2017. године почела је примјена електронског заказивања специјалистичких прегледа када је и укинуто право да пацијент бира специјалисту код којег ће на први преглед.

Генерална директорица Директората за контролу и унапређење квалитета у Министарству здравља др Весна Мирановић оцијенила је тада за Побједу да тај Владин ресор не крши закон зато што новим системом електронског заказивања специјалистичких прегледа није понудио пацијенту опцију да може да бира специјалисту.

То, рекла је она тада, потврђује и Закон о правима пацијената у којем се, између осталог, наводи да “у здравственој установи на секундарном и терцијарном нивоу у коју је пацијент упућен од стране изабраног доктора медицине, односно доктора стоматологије, пацијент има право да изабере доктора специјалисту медицине, односно стоматологије, у складу са кадровским могућностима установе”. А, кадровских капацитета, како је рекла, црногорско здравство нема.

“У појединим областима у Клиничком центру имамо једног до три љекара. Да ли то значи да ако ми прескочимо секундарни ниво да ће сви пацијенти бити код једног од њих којег они изаберу? То у пракси није могуће извести”, објаснила је др Мирановић.

Пацијенти су, иако су се и тада бунили, на крају прихватили нови правилник, који је подразумијевао да се контрола обавља код специјалисте који је обавио први преглед.

“У случају контролних прегледа изабрани доктор кад отвори мени појављује му се име љекара тако да пацијент који је обавио први специјалистички преглед код одређеног љекара, на контролни иде код истог”, појаснила је тада др Мирановић.

Извор: CDM

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar