Ћирилица Latinica
12.09.2019.
Црна Гора

Пет сандука, невина дјеца, и срамно ћутање црногорских медија

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

Пише: Горан Ћетковић

Посмртни остаци петочлане породице Шутаковић, оца Недељка(63), мајке Даринке (рођена Јеврић) (58) и дјеце Александра (17), Ђорђа (15) и десетогодишњег Радомана, сви страдали 1999. године од руке терористичких банди Рамуша Харадинаја у Ђаковици, сахрањени су 10 септембра у Андријевици.

Стигли су да их на вјечни починак испрате бивши суграђани који од рата у покрајини живе од Бара до крајњег сјевера Црне Горе, али и они из Србије.

Представници Комисије за нестала лица Владе Србије, уз представнике црногорског Министарства рада и социјалног старања и чланове породице Јеврић, преузели су  на граничном прелазу између Србије и Црне Горе, на превоју Кула, пет сандука са члановима породице.

Претходно су више од мјесец дана чекали да се привремена албанска администрација из Приштине умилостиви и коначно преда тијела страдалника породици. Прије тога, као у бројним другим случајевима, чекало се 20 година да албански сепаратисти уопште пронађу и открију гробницу са њиховим остацима. Заправо, откривена је захваљујући подацима српских служби и странаца у покрајини.

Умјесто Србије и Црне Горе и њихових челника, бројних страначких лидера и лидерчића, свакодневно забринутих над судбином народа и државе, петочлану породицу метохијске сиротиње је, на њиховој првој станици на путу до вјечне куће, чекао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије (Мићовић).

На капији порте старе немањићке лавре, висок као храст, владика је дочекао два возила службе за пренос посмртних остатака и сачекао да се оформи "колона" мртвачких сандука једне породице. Потом се, у тишини, коју је проламао звук манастирског звона и жалосно тужење Даринкине рођаке, поворка кренула у правцу светиње.

"Страдање породице Шутаковић је дио једне много шире слике која нас директно уводи у најстрашнију причу, крајем 20. и почетком 21. вијека, о узимању органа, киднаповању, Жутој кући... И ово је дио приче о Жутој кући. Побијени су, дакле, од албанских терориста и бачени на најстрашније мјесто, на мјесто које подсјећа на пакао, да их тамо прекрије тама земље и тама заборава“, бесједио је владика Јоаникије по завршетку опијела, испред пет поређаних сандука.

 "Лице тзв. велике Албаније је лице Жуте куће, то је киднаповање и убијање ненаоружаних људи, жена, дјеце и стараца. Посебно дјеце и то, као што видимо, уопште није случајно, као што су, после породице Шутаковић, побијена дјеца у Гораждевцу, као што су побијени жетеоци по пољу Косову, као што су побијени многи, који су се враћали да обиђу и исплачу се над гробовима својих предака“, рекао је владика Јоаникије, упозоравајући да данас, пред костима невино пострадале породице Шутаковић, не призивамо зло, нити освету.

„Само призивамо памет, и призивамо правду, призивамо закон, ако више правде и памети у овом свијету има. Све што се више и гласније прича о правди и о миру, све је мање и једног и другог“.

Исељавање мртвих

У гробници код "бункера" гдје је сахрањено то што је остало од петочлане породице, форензичари су нашли људске кости помијешане са животињским. Испоставило се да су на тој локацији сахрањени Шутаковићи и брачни пар Петровић, који су прије два дана отпремљени на гробље у Ужице.

Исељавање живих из Метохије је заустављено, како славодобитно зна да саопшти међународна заједница, пренебрегавајући да је са те свете земље, под њиховом контролом покрајине, отишло готово сво српско становништво. Списак неидентификованих остатака оних који леже у приштинском Клиничком центру, на одсјеку за патологију већ трећу деценију садржи стотине лешеве под бројевима, без ДНК трага.

Исељавање мртвих ће се сигурно наставити.
Многи мученици су завршили по гудурама Албаније, а њихови органи и данас по свијету живе у неким туђим људима. Са државног аеродрома Албаније су широм меридијана отпремани ручни замрзивачи са органима у леду. Од рожњача до поткољеничних костију - постојао је цјеновник за "богату старудију" Запада, са потпуним одсуством савјести и питања одакле им нови бубрег, срце или јетра...

Вође овог звјерског посла, су данас на челним мјестима у албанској администрацији у Приштини. Хашим Тачи и Рамуш ХарадинајКадри Весељи и ини терористи, били су главни протагонисти ових стравичних злочина, по извјештајима бројних међународних експерата, укључујући Карлу дел Понте и Дика Мартија.

Само у околини Ђаковице, 1999 године функционисало је четири логора за Србе, а по извјештају Радне групе парламентарног Одбора за Косово и Метохију, око 160 логора је укупно било активирано одмах по окупацији.

Од 1999. године и уласка страних трупа на Космет, УНМИК-у као главном органу управе стизало је сијасет пријава о логорима и фабрикама у којима су заробљени Срби радили до крајњих физичких напора, храњени оскудно, тек колико може да преживи. Сви ти извјештаји су склоњени, или одлагани до бесмисла, осим ако смисао није био да се касним изласком на "терен" не нађу пажљиво уклањани трагови.

Албански "хуманитарци" су им обезбиједили и стални љекарски надзор који је процјењивао "квалитет органа" за даљу трговину.

Из каснијих албанских свједочења сазнајемо да су они болешљивији и без снаге, ликвидирани одмах као некорисни, ови други су својим газдама доносили вишеструку корист.

Може ли се то назвати ропство? Или је прејако за осјетљиве уши заговорника "мира без алтернативе"?
За Шутаковиће се не зна да ли су робовали. У штуром извјештају који је, после упоређивања ДНК узетих са пронађених лешева са узорком ДНК Недељковог синовца, показали су идентитет. Претпоставка патолога је да је смрт наступила "егзекуцијом".

Остало се само претпоставља.

Породица за примјер, дјеца ђаци генерације

"Породица Недељка Шутаковића је била сиромашна, али је била за примјер. Живели су тихо, скромно и вриједно. Никоме нису наудили ни прије, ни током рата 1999. године", прича нам Славиша Стефановић, члан Привременог органа за Ђаковицу, који је уз свог колегу Миленка Јовановића, који је уједно предсједник Савеза удружења расељених и избјеглих у Црној Гори, дошао да испрати суграђане до гробног мјеста.

"Александар је био ђак генерације, а његовим стопама су ишли и млађи Ђорђе и десетогодишњи Радоман. Вјеровао је да их неће дирати нико у њиховом стану. Преварио се", казао нам је Стефановић.

Једине четири особе српске националности које су остале у Ђаковици, од 12 хиљада, колико их је ова општина раније имала, биле су четири жене које су издржале невиђену тортуру у годинама после рата. Оне тврде да је Недељко са цијелом породицом био тог дана у цркви. Није побјегао за колонама војске и полиције које су преко Пећи излазили са Космета, као што је учинила већина његових сународника.

 А и зашто би, размишљао је Недељко. Никоме нису воду натрунили, његова дјеца су позната као узорна у Ђаковици и сви одреда су били за примјер, упркос сиромаштву у којем су расли. Као и многи други Срби из Метохије, остао је у стану са породицом, није имао гдје ни да оде, није имао резервни положај.

Његов синовац је, по незваничним, штурим и шапатом пренесених информација комшија и суграђана Албанаца дознао да се сат времена по повратку из цркве, на вратима његовог стана, уз снажну лупњаву, појавила банда.

Последњи дан слободе, ако је о слободи на Космету уопште могуће икада говорити, чуло се лупање на вратима.

"Отварај" викали су униформисани бандити у униформама УЋК.

"Ево вам моје главе, не дирајте ми дјецу", чуло се Недељково преклињање.
Харадинајева банда, међутим, није хтјела да се одрекне "плена". За њих је то било десет бубрега, пет носних хрскавица, пет срца, десет...

Шутаковићи су сахрањени тихо, као што су и живјели. 

Затирање читаве породице, потпуно невине, је догађај од којег би камен проплакао.

Браћа Битићи, терористи и учесници у завјери против државе Србије и данас су у агенди сваког сусрета српских званичника са моћним америчким дипломатама. Битићи тјерају кошаркашки високе предсједнике Србије и Црне Горе да се поклоне до земљице црне.

Битићи су тема. Шутаковићи су "проблем".

Пет сандука опојаних у ујчевини јуче у Васојевићима , су кочница и сметња "добросусједским односима", јер се њихов директни џелат љуби са Ђукановићем и равноправно среће са Вучићем.

Србија и Црна Гора не заслужују да носе имена старих и поносних држава на чијим су темељима настале, а коме то изгледа као претјеривање, нека замисли своју породицу у јучерашњим сликама туге.

Фрапантан је недостатак интересовања медија за Шутаковиће. Насловнице су претрпане естрадом, лицемјерним паролама о "Косову" и голим сисама, па немају гдје да смјесте пет сандука.

Неукусно је, колико смо се удаљили од етике и себе.

Државној телевизији Црне Горе, као ни сијасету других провладиних медија у овој држави, сахрана црногорске држављанке Даринке Јеврић, удате Шутаковић, њеног супруга и три сина, није вијест. Прећутани су као да носе кугу. Прећутани су јер носе истину!

А и како би то звучало на РТЦГ-у: " У Црној Гори је данас сахрањено пет лешева са Косова и Метохије, што је више него истог дана лани за толико и толико"!

Не. Ћутаће РТЦГ, портали и дневници Црне Горе. Не зато што не виде, него зато што им логика њихове и господареве "посебности" "локомотиве и лидера региона" и осталих трабуњања, пада у воду пред пет невиних ковчега, дојучерашњих сународника.

Црна Гора све више личи на Косово и Метохију, али је и правда да тако буде, јер је наша држава чедо Дечана, Призрена, Пећи, Ситнице, Митровице, Новог Брда...

Извјештаји купопродајних уговора, који као киша пљуште над сиромашним грађанима Црне Горе јесу мултиетнички. "Кућа на продају" "Shtepia ne shitje"... продавци из једне, купци припадници друге вјере. О томе се не смије говорити, јер вријеђа "братство и јединство". Филм који смо гледали на Космету, данас се увелико приказује у Црној Гори.

Гледаће свако својим очима.

Шутаковићи су дошли међу своје после 20 година.

Васојевићи и Јеврићи су се одужили како треба, остали нека се замисле.

"Ово вам Црногорци никада неће опростити!", казао је огорчено професор Милорад Јеврић албанским службеницима на Кули.

Албанци су сагли главе, а један је прокоментарисао: "Шта да се ради. Нека су нам жива деца".

"Деца су у сандуку, господине", одбрусио му је Јеврић.

 

 

(Аутор је предсједник Удружења новинара Црне Горе)

 

 

Коментари
Zivojin
Zivojin: Ustaska TVCG i Ustaske Vijesti ni slovo o ovome. To je talog i ljudski i novinarski. Tamo ljudi nema. Sve gola ološ. A ova djeca se moraju osvetiti.
12.09.2019 13:36
Васојевка Ивана
Васојевка Ивана : Да су шиптарска ђеца (не мислим зло ни њима, не дај Боже), мјесецима се ово скидало не би са насловних страна тих таблоида ко што су Вијести, ЦДМ, ТВЦГ, и сличне сплачине од медија. Гадови стидите се гузице кад образа немате. Покој души овим анђелима невиним.
12.09.2019 13:38
Miro
Miro: Bogu hvala ima ko da ih osveti. Ramuse, zivotinjo, koljaču djece, znaš li šta te čeka bagro poarnaućena.
12.09.2019 13:58
konzul
konzul: Platice... Ako ne on, onda djeca, djeca od djece... Ali platice. Samo da pozivi da vidi kako placaju.
12.09.2019 17:47
Мишо
Мишо: Опор и горак текст...нажалост - погађа у срж...али, баш да видимо хоће ли се, бар накнадно, огласити ико од поменутих - органи власти, носиоци власти, политичари...сумњам, важније су им фотеље...куку нама са нама...кад се отријезнимо, биће нам касно, ако већ није.
12.09.2019 18:11
Nik
Nik: Odakle njima toliki sigurni manevarski i operativni prostor ,a da im na vreme nije "resheno uslovno pitanje relativnog kretanja"?Prostor im je za sobom mogao biti detaljno i analiticno kontamiran,sa neuscrpno prisutnim i nesagledivim rizikom.Mnogo je ta bagra lako proshla u svom nastupanju.Odatle izgleda -i tolike civilne zrtve.
12.09.2019 18:45
Ратко
Ратко: Боже драги.Нека им је лака земља,а злочинцима желим да горе у паклу. Ово им нити један Србин,нити Црногорац не смеју заборавити ни опростити.
12.09.2019 19:25
Milivoje
Milivoje: Nikakve osvete nema. Treba cuvati svu djecu. Bog ce sve namiriti.
12.09.2019 20:24
Bk
Bk: Ove minuse mora da je lupao neki uck ramusov dupelizac... Aaaaaa stoko aaaaaa
13.09.2019 00:45
Зоран
Зоран: Браво Ћетковићу за текст, за текст истине, за текст људства и човјечства, за опело над невино страдалој породици. Честитој и часној породици. Нажалост властима у Црној Гори и Београду је ближи брисел од свог народа. Но, народ ће увек бити мера и правда свима . Покој душава овој затртој породици.
13.09.2019 09:33
Milan Che
Milan Che: E moja braco pravoslavna, ne treba zaboraviti, i stalno o ovome pricati. Nikako da se zaboravi, NIKAKO i nikada. I stalno gurati u nos ovim dukljanima i milogorcima
13.09.2019 10:35
Rajna
Rajna : Žalosno I sramno...😢Da je to šiptarska porodica pisali bi svi svjetski mediji. ..😢Sramno !Božji sud niko nije I neće izbjeći...
13.09.2019 12:25
Lepa
Lepa: Kaze na granicnom prelazu Kula, covjek koji je s kolegama dovezao ,kovcege Sutakovice,porodici Darinkinih sestara i bio je Nedeljkov bratanac.PO PO na siptarskom.Darinkin sestric kaze nije dobro nikako,nece vam ovo crnigorci nikada oprostiti a ni mi.Posle te recenice smo napustili teren.
13.09.2019 16:03
Lepa
Lepa : ........
13.09.2019 16:05
Donna
Donna: Ne tražite osvetu. Decu bog ne prašta. Uzdam se u sud Svevišnji
13.09.2019 20:55
Radmila
Radmila: Milo i Milovci..Zmija vam kosti brzih dana prevrata !!!
14.09.2019 09:12
21.VIJEK
21.VIJEK: Jeli moguce da jos ima zaostalog naroda koji misli da zivi u 18 vijek i poziva na krvnu osvetu. Pa to je u civilizovanom svijetu davno iskorijenjeno. Zamislite jadna vam majka avetnima kad bi sve strane pozivale na osvetu onda to ludilo bi trajalo dok se svi ne istrijebimo a toga je bilo i kod Srba Hrvata Muslimana i Albanaca. Pamet u glavu heroji bez mnogo prdnjave koja nikome nece pomoci. Saucesce rodjacima ove jadne porodice pokoj imali da im dusa konacno nadje mir ako bogda u raju.
14.09.2019 17:16
Greota
Greota: Ovo mozda jeste 21vek,al zivimo li mi u njemu ili zivotarimo zavisi, i zavisice samo od nas. Mrznja nikad nikom nije nista dobro donela. Da li bi nam bilo lakse da su tu sad sanduci neke druge porodice druge vere. Eto sticem dojam da bi, a zasto je tako? Zato sto su nam umovi u ovom famoznom 21 veku totalno zaribali. Zato sto sad zivimo u doba demokratije a nikad nam gore nije bilo. Prvi pogled na slike ove price meni je probudio samo greotu. Jedna, jedina rec je dovoljna opisati osecaj, a ne pisati sta bi bilo kad bi bilo... Ko se seca proslih vremena, a ja ih se secam shvatice dokle smo dosli,, do dna, Zavadi pa vladaj. Dok se mi ubijamo sa Albancima, ona hibridna rasa eksploatise prirodne resurse nekada NASE ZEMLJE. Nit postojimo kao narod, nit ima istrazivackog novinarstva, mi smo samo velika zalost nasih mrtvih predaka koji gledajuci nas odozgo sebi kazu lepo sto smo mrtvi.
15.09.2019 09:41
Objektivan
Objektivan: Sta ste zapjenusili psujete kunete proklinjete Mila, milogorce Crnogorce, Vijesti RTCG svi su krivi samo ste vi u pravu i nevini. Pa prije neki dan Mladic bjese heroj pa kolko je on porodica zatro kolko majki u crno zavio ali vas to ne boli. Ajde neka neko od vas patriota napise koja je razlika izmedju Mladica, Haradinaja. Gotovine, Orica svi su generalno okrvavili ruke ali su svi za svoj narod heroji to je najveci problem nas balkanaca. Jeste li vidjeli kako se NJemacki politicari ponasaju u Poljskoj e sve dok mi ne dodjemo u tu fazu ovdje nece bit ni mira ni srece. Saucesce za rodjake ove nesretne familije. Pokoj i spokoj nasli u raju.
15.09.2019 12:32
Zoka
Zoka: Onaj gore sudi polako ali sigurno
15.09.2019 18:24
DR MAXWELL
DR MAXWELL: Молимо Вас да нам кажете да ли сте заинтересовани за продају или куповину бубрега, не устручавајте се да нас контактирате на и путем е-маила. Емаил: биротххоспитал@гмаил.цом Вхатс апп број: +33751490980 Срдачан поздрав ГЛАВНИ МЕДИЦИНСКИ ДИРЕКТОР ДР МАКСВЕЛЛ
13.04.2020 20:13
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar