Ћирилица Latinica
04.02.2020.
Црна Гора

Продужава се рок за легализацију грађевинских објеката

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Министарство одрживог развоја и туризма прихватило је иницијативу Заједнице општина Црне Горе и дозволило нови рок за предају захтјева за легализацију бесправних објеката, пише Дан.

За "Дан" је ово потврдио Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина Црне Горе, наводећи да ће нови рок за легализацију бесправних објеката бити утврђен измјенама и допунама Закона о планирању простора и изградњи објеката.

Измијењени закон са овом новином је, како је навео Бојаџић, припремљен и послат општинама на изјашњење.

“Одбор за планирање простора Заједнице општина процијенио је да закон треба измијенити у дијелу процедуре легализације бесправно саграђених објеката, у дијелу рока за достављање захтјева за легализацију, у дијелу уређења услова гдје општине могу инвеститорима, који хоће да уложе средства у неки пројекат који запошљава људе и стимулише развој, да одобре одређена умањења тих комуналних накнада за уређење земљишта и неких других предлога.

Ми смо Министарству одрживог развоја доставили 17 предлога, и према нашим информацијама сви ти предлози су прихваћени од стране министарства. Закон је припремљен и достављен општинама да се изјасне да ли је то то. Мислим да ћемо негдје у марту на сједници Скупштине Црне Горе имати предлог закона који ће бити значајно повољнији и примјенљивији у пракси у овом дијелу како би се мало олакшао и убрзао процес легализације, општинама омогућило да кроз своје одлуке могу одређеним инвеститорима да дају повољности да одобре умањена”, навео је Бојаџић.

Бојаџић наводи да ће у новом року прилику да легализују бесправне објекте имати само они власници чији се објекти налазе на орто-фото снимку.

“Претходни рок за легализацију се не може продужити јер је он истекао али се мора утврдити нови и то ће бити дефинисано измијењеним законом. Рок неће бити ограничен, ау закону ће бити уграђена норма која ће омогућити да сви власници чији су објекти на орто-фото снимку могу да поднесу захтјеве за легализацију објеката. Власници који су објекте градили након орто-фото снимка неће моћи ући у процес легализације.

Дакле,сви власници чији су објекти на орто-фото снимку ће имати прилику да поднесу захтјев за легализацију и у тој процедури, уколико испуњавају услове са аспкета плана, легализација ће им бити одобрена. Ми смо у Заједници општина задовољни јер малтене све оно што смо предложили, то је и прихваћено”, наводи Бојаџић за Дан.

Коментари
haha
haha: Dje je legalizacija za 2 eura po kvadratu koju obeca Cakan? Vjerovatno isto dje i azil.
06.02.2020 11:52
Dzoni
Dzoni : Ja cuh da ce kilo uvest tramvaj u svaku opstinu u c g za jedno 30 godina ali ako bude on na vlast
06.08.2020 01:56
Vasilije
Vasilije: ima li objasnjenje zasto su svi portali u CG (antirezimski)zatamnili komentare ako ne ckaju dogovor Krivokapica,Becica i Jeknicke!?
10.10.2020 18:30
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar