Ћирилица Latinica
24.04.2024.
Култура

Достојно обележили Светски дан књиге и ауторских права

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника "Неказано" свечано је обиљежило Свјетски дан књиге и ауторских права у сарадњи са ЈУ Средња стручна школа Бар, организујући промоцију свог часописа књижевности и умјетности "Неказано" бр. 13. Овај број часописа посвећен је очувању сјећања на пјесника Ранка Радовића, који је преминуо прошле године. Поред сјећања на Радовића, у часопису су заступљени радови осамдесет три песника, двадесет седам прозних писаца и тринаест сатиричара и афористичара.

Модератори вечери били су Гордана Срећковић, пјесникиња из Холандије, и Сања Величковић Радоњић из Подгорице. Лабуд Н. Лончар, предсједник удружења "Неказано", отворио је вече захваљујући се гостима који су допутовали из Нишића, Подгорице, Рисна, Београда, као и домаћину, господину Вучку Асовићу, директору ЈУ Средња стручна школа Бар, на подршци. Посебно је захвалио протојереју Јовану Пламенцу на присуству и његовом осврту у часопису.

Мр Вучко Асовић, испред ЈУ Средња стручна школа Бар, говорио је о историјату Свјетског дана књиге и ауторских права, истичући важност овог дана. Захвалио се удружењу "Неказано" на њиховој посвећености књизи и истакао талентоване ученике своје школе, попут Ксеније Стаматовић која је освојила прво мјесто на конкурсу организације Црвеног крста.

У дијелу вечери посвећеном Ранку Радовићу, Лончар је изнио податке о његовом животу и дјелу, истичући његов допринос удружењу "Неказано". Протојереј Јован Пламенац, дугогодишњи пријатељ Радовића, говорио је о њиховом односу и Радовићевом стваралаштву. Пјесникиње Сања Величковић Радоњић и Гордана Срећковић читале су пјесме Ранка Радовића, а Сања је такође извела и своју пјесму посвећену њему.

Наталија Новаковић насјстарији члан удружења овом приликом уручила је чланску карту Николи Мрдаку који је након тога говорио своје афоризме, по којима је наделеко познат. Светлани Милић, Донки Мердовић и Огњену Лутовцу чланске карте удружења уручио је Лабуд Н. Лончар, предсједник удружења.

 Сања Попадић, гост вечери, говорила је о свом стваралаштву. Упркос проблемима са озвучењем, Здравко Ђурановић и Наталија Новаковић извели су музичке нумере. У наставку вечери, пјесникиње Сања и Гордана су водиле програм а присутни аутори - Наталија Новаковић, Сања Попадић, Здравко Ђурановић, Ина Ђурановић, Никола Мрдак, Винка Марстијепивићћ Леренц, Марко Орландић, Савка Гудовић Парађина, Александра Ђуровић, Енеса Сукић, Драгољуб Пејовић,Светлана Милић, Санела Рамадановић Софтић, Огњен Лутовац, Илија Вуковић, Владимир Церовић, Маја Никилоћ, Татјана Мараш, Донка Мердовић, Марко Гиљача , Јанковић Васкилије, Срђан Бајић, Милојка Бандука, Дарко Булић, Сања Величковић и Гордана Срећковић - говорили су своје пјесме и афоризме. Ксенија Стаматовић, ученица ЈУ Средња стручна школа Бар која је освојила прво мјесто на конкурсу организације Црвеног крста говорила је своје двије пјесме.

Лабуд Н. Лончар посебно је истакао ауторке Александру Ђуровић и Енесу Сукић, подмладак "Неказаног", чије су књиге објављене када су напуниле осамнаест година.

На крају вечери, Лончар је прочитао своју пјесму и захвалио се присутнима на дивној вечери. Удружење "Неказано" је том приликом подијелило педесет примјерака часописа "Неказано".

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar