Ћирилица Latinica
09.10.2019.
Crna Gora

Ateistički DPS: Ponovo ćemo registrovati NVO "CPC"

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Ateistička Demokratska partija socijalista (DPS) najavio je "obnovu" takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, kononski nepriznate i registrovane u policijskoj stanici na Cetinju.

"Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore", navodi se u prijedlogu programa u dijelu identiteta, koji objavljuje Pobjeda.

U pitanju je značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"U cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredjeljenju da se podjela među pravoslavnim vjernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će prostor svog djelovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore", navodi se u političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu dana je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, prenosi portal Kodeks.

U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u "snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju".

"Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka", navodi se u predlogu programa koji je upućen predsjednicima svih opštinskih organizacija.

Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip.

"Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom", piše u predlogu političkog programa.

Barski portal video prilogom koji Vas pozivamo da pogledate, podsjeća kako je izgledala Osnivačka skupština NVO "CPC" na Cetinju.

 

Komentari
Komita Barski🇲🇪👆🇲🇪
Komita Barski🇲🇪👆🇲🇪: Tako je Milo kralju Crnoj gori crnogorska crkva Srbiji srpska itd itd. Oni se vise nepitaju ni na teritoriji svone drzave a ovamo hoce da rovare po Crnoj gori e pa nece da moze davno je bila 1918 i neponovila se.
09.10.2019 16:16
drzavno
drzavno: Crkve su drzavna imovina a popovi neka u njima i samo u njima "Klepecu" i mozak ispiraju onima koji to hoce,mene vala nece.C.G Dovijeka.!!!
09.10.2019 19:07
Vasilije
Vasilije: O crvi i imovini crkve,za sve tri konfesije ravnopravno,treba da odluče vjernici i ISKLJUČIVO VJERNICI!Drzava i pojedinci su POMAGALI izgradnju vjerskih objekata ali je iste gradila legalna i priznata vjerska zajednica!Sve da je istina da je postojala u nekom periodu zbog okupacija turaka ili drugog razloga neki vid samostalnosti dijela SPC u Crnoj Gori narod vjerujući hoće ovakvo ustrojstvo crkvenih zajednica a ko u to sumnja neka na bilo koji način ispita volju vjernika. Drugačiji pokušaj nekakvog nasilnog ustrojstva doveo bi najvjerovatnije do sukoba podijeljenog naroda iz kojeg razloga je vlast milogorska odustala od sumanutih najava rušenje krstionice na Prevlaci,crkve na Rumiji i usvajanja Mirasevoj vjerskog zakona u parlamentu.
20.10.2019 03:15
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar