Ћирилица Latinica
05.08.2020.
Crna Gora

Odbila stipendiju države vrijednu 50.000 evra u znak protesta zbog ataka na SPC

Autor: Redakcija 12 Ostavite komentar

Koliko je snažan otpor ogromne većine građana u Crnoj Gori prema nastojanjima režima da otme imovinu jedine kanonske pravoslavne crkve u državi, svjedoči i svijetli primjer Maje Čabarkape iz Pljevalja, doktoranda mikrobiologije na PMF-UCG.

Ova mlada naučnica raskinula je Ugovor o dodjeli stipendije za doktorska istraživanja vrijedan preko 50 hiljada evra, istakavši da ne želi na bilo koji način da ima vezu sa vlašću koja zatire srpski narod i pravoslavlje.

O ovoj odluci obavijestila je i ministarku nauke, Sanju Damjanović, i to porukom čiji sadražaja prenosimo integralno.

****

Poštovana gospođo Damjanović,

 
Silom prilika bila sam prinuđena da propratim društveno-političke prilike u Crnoj Gori. Tako, već jedno mjesec i po-dva aktivno pratim aktuelna dešavanja, a onda sam samoinicijativno proučila i sastav trenutne Vlade i višedecenijski način odlučivanja/djelovanja, te rad parlamenta od 7. novembra 2016. naovamo.

Nažalost, ustanovila sam diskriminaciju, narušavanje osnovnih ljudskih prava i nedemokratičnost/apsolutizam. Sve bi ovo možda nekako bilo i „podnošljivo i „fair game“ da nisam primijetila i opasne, agresivne, javne i krajnje bezobrazne satanističke tendencije i rituale orkestrirane od strane vladajuće garniture.

 Sporni „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“ je samo vrh ledenog brijega. Meni je zaista žao da primjetim da ste i Vi dio svega toga – pobornik ili neko ko sve to prećutno podržava, jeg Vas prevashodno cijenim kao stručnjaka ali i Vaš rad u okviru Ministarstva.

Kao Srpkinji, vjernici SPC ali i Crnogorki i kosmopoliti meni moja duhovnost, čast, ljudsko dostojanstvo, razum i patriotizam ne dozvoljavaju da imam bilo kakve veze sa svim tim, niti da prećutno gledam i samim tim sudjelujem u pokušajima zatiranja mog srpskog naroda i mog pravoslavlja u ovoj državi.

Dakle, ograđujem se od djelovanja trenutne vlasti u Crnoj Gori, i obavještavam Vas da raskidam Ugovor (effective immediately) o dodjeli stipendije za doktorska istraživanja u Crnoj Gori potpisan 2.12.2019. godine između Ministarstva nauke Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i mene, a čiji je ukupni bruto iznos 52 560 evra.

Doktorske studije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore neću prekidati, jeg smatram da za tim nema potrebe.

Želim Vam svako dobro u daljem životu i radu.

****

Komentari
rolls royce
rolls royce: Kao Srpkiniji, vjernici SPC ali i Crnogorki! Reci jedno da te cenim?
06.08.2020 07:07
logike malo...
logike malo...: Od kad smo se odvojili slusamo orkestrirane price Srba kako su diskriminisani nema ih nidje u drzavoj upravi itd. Evo Vam cist primjer da je sve jedna obicna mantra hajka i prosto uslo u naviku politicara koji usadjuju tu svijest Srbima iz Crne Gore. Dakle, ovu djevojku kad je dobijala stipendiju od 52 560 eura ocigledno niko nije pitao jel Crnogorka Srpkinja Kineskinja Albanka itd no je dobila po zaslugama jer je sigurno strucna pametna i zavrijedila je to svojim znanjem i svaka cast i tako treba. Ovo vam je isto kao profesori koji su se potpisivali s tim sto je ova djevojka postenija nije prihvatila ima svoj stav za koji ja mislim da je pogresan al je svakako njeno pravo. A velika vecina profesora je kolabrirala sa DPSom u karijeri i preko istoga dobili posao i ostvarivali benefite debele e kad nisu vise bitni sad kao ne valja a nekima smeta sadasnja ovakva Crna Gora. A DPS vam je vazda isti bio evo 30 godina i kad je prosrpski bio pa odgovarao profesorima i sad kad je procrnogorski pa ne odgovara profesorima. Ovo vam je kao mala djeca igramo se al samo ako je po mom i dok je po mom super i briga me za druge , a sve posle kad pod istim pravilima drugi dobija e nevalja i laz i nepravda e nece da moze. DA ZAKLJUCIMO DJEVOJKA JE DOBILA STIPENDIJU OD 52 560 EURA NI PO BABU NI PO STRICEVIMA STO BI SE REKLO NO PO STRUCNOSTI I PAMETI I TAKO TREBA DA BUDE. JEDINO STO MI JE ZAO JESTE NJE SAME JER NASJEDA NA POLITIKU I SEBI ZIVOT UGROZAVA DA SE EDUKUJE DA POSTANE VODECA U SVOM POSLU. JER TOM LOGIKOM ONDA NE BI OTISLA NI U NJEMACKU NI U SAD JER SVE SU TO ZEMLJE KOJE VISE UGNJETAVAJU SRPSKI NAROD KROZ VJEKOVE NO NAVODNO SAD STO CG UGROZAVA. LOGIKA ZAR NE KAKO ICI U Ameriku A BOMBE BACALA PO SRBIMA 1999 I SVE TADASNJE ZEMLJE EVROPE ZAJEDNO S NJIMA....SAMO LOGIKA I NISTA DRUGO.
06.08.2020 09:54
Ilhan
Ilhan: Svaka cast djevojko sto drzis do dostojanstva. Rafete Husovicu i Suljo Mustaficu, ovako se bori za svoj narod, a ne kao vi sto ste samo familije i prijatelje zaposlili na korito drzavno a oprostili Milu rusenje dzamija po Bosni, Bukovicu itd. Mislim da bi Bosnjacka stranka pristala da i sama ucestvuje u rusenje dzamija kad bi to DPS trazio, samo da im bude korito puno. E dje ja zivim, daleko bilo. Majo ti si ponos roda svog. Zavidim.
06.08.2020 10:09
XYZ
XYZ: DJEVOJKE, KAKO SI DOBILA STIPENDIJU OD DRŽAVE ZA KOJU KAŽEŠ DA ZATIRE TVOJ SRPSKI NAROD? RAZMISLI - DA LI SAMU SEBE DEMANTUJES? ŽALOSNO DA MLADA, PAMETNA OSOBA PODLIJEŽE POLITIKANSTVU KOJE UGROŽAVA BUDUĆNOST MLADIM GENERACIJAMA. KAKAV JE TVOJ POGLED NA BUDUĆNOST AKO NISI SPOSOBNA DA RAZMIŠLJAŠ SVOJOM GLAVOM? DA LI TVOJI " UČITELJI " TEBI I TVOJOJ GENERACIJI ŽELE DOBRO? NE, ONI TE KORISTE ZA OSTVARENJE SVOJIH, I SAMO SVOJIH LIČNIH INTERESA.
06.08.2020 11:57
Za logike malo
Za logike malo: Sve si joj logicki objasnio 👌👌👌👏👏👏👋👋👋
06.08.2020 13:24
Veliki Knez
Veliki Knez: O mrčenice oce li to sto si sebe i sve crnkgorce uskratila za jedan koristan doktorski rad, pomoći SPC da sacuva oteto?!?
06.08.2020 17:09
Саша
Саша: Колико мржње у коментарима подукљица и безбожника на овако велику ствар. Нема вам веће казне него што живите такви какви сте. Останите ђе сте, павијани
06.08.2020 22:49
Za. Sasu
Za. Sasu: Sjecas li se Sasa prind 90tih je bila jedna akcija imas kucu vrati stan i onda se nasli neki patriote i vratili stan nije mnogo proslo akcija propala a ove budale sto su vratile stan se gorko kajale e tako ce i ova baba roga ubrzo da se kaje ali ce joj kasno biti a vi svi koji je velicate svi bi uzeli te pare a ovamo se pravite lazne patriote. Dobar i budala su braca. Za ideale ginu budale.
07.08.2020 01:03
XYZ
XYZ: SAŠA,ŠTA JE TEBI "VELIKA STVAR "? DA LI JE OBRAZOVANJE NEBITNO U ODNOSU NA MITOMANIJU, PREBROJAVANJE NA VJERNIKE I NEVJERNIKE, " BORBA" PROTIV NEPOSTOJEĆIH NEPRIJATELJA, POVRATAK U SREDNJI VIJEK? ZAR ĆE OVA MLADA OSOBA BITI PONOSNA NA SVOJU ODLUKU? DONIJETI ODLUKU NA SVOJU ŠTETU IZ NEKIH IRACIONALNIH RAZLOGA, NIJE BAŠ ZA POHVALU.
07.08.2020 08:42
Za sasu
Za sasu: E moj sasa, ispprali su vam to malo mozga 🏰 a mala ce se pitati za par godina "sto ucinjeh"??? Ali sto nasi kazu "bi rabota mujovice" 😉 😉 😉 Uzmi sve sto ti zivot pruza, danas si cvijet sjutra uvela 🌹🌹🌹🌹🌹😁😁😁😁👋👋👋
07.08.2020 10:30
Dzoni
Dzoni: Trebala je uzet sve sto daju uzimajte ljudi a glasajte za koga vi ocete ja cu glasat DEMOKRATSKI FRONT
07.08.2020 15:32
vasilije
vasilije: Ako je covjek gori od praseta,bolje da ne zivi i slava nasoj herojini. Vise uradi nasa heroina za nasu SPC nego pola nazovi vvjernika vvjernika
10.10.2020 18:18
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar