Ћирилица Latinica
27.09.2019.
Crna Gora

Više hiljada ljudi svečano dočekalo Patrijarha Irineja u Crnoj Gori

Autor: Redakcija 8 Ostavite komentar

Na hiljade građana dočekalo je Patrijarha srpskog Irineja u porti manastira Podlastva. Za Njegovu Svetost je priređen svečani doček, nakon čega je počela večernja služba. Narod hrli sa svih strana. Ovaj ponositi kraj dočekuje svog Patrijarha prvi put nakon 27 godina. Tada je ovde dolazio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Patrijarh Irinej učestvuje u proslavi 1.500 godina postojanja manastira, kao i u osvećenju paraklisa Svetog kneza Lazara i manastirskih konaka. Patrijarha je zajedno sa velikim brojem građana dočekao Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa devet episkopa.

U Budvi se obeležava veliki jubilej Srpske pravoslavne crkve: 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice — Podlastva i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Pozivi za svečanost su upućeni premijeru i predsedniku Crne Gore, kao i svim poslanicima u Skupštini.

Nakon večernje službe održana je svečana Akademija, na kojoj se obratio Mitropolit Amfilohije, rekavši da je ovo veliki dan „za drevnu starohrišćansku i svetosavsku lavru“:

„Uvek je dar Božiji dolazak Vaše Svetosti. Nastavljate stopama Vaših prethodnika, koji su dolazili ovde osam vekova, od Svetog Save“, kazao je Mitropolit Amfilohije u znak dobrodošlice Patrijarhu Irineju, dodajući da su svi patrijarsi pećki dolazili u Crnu Goru i prostore Boke Kotorske.
Manastir Rođenja Presvete Bogorodice, koji je 1350. godine obnovio Car Dušan, vekovima je duhovno i prosvetiteljsko sedište Grblja. Na mestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika i fragment parapetne ploče, koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz petog ili šestog veka.

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru. 

Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz 17. veka. U hramu je na južnom delu oltarskog zida delimično sačuvan manji deo starog freskopisa iz 15. veka. U najvećem delu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

U toku svog viševekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a poslednji put je postradao u velikom zemljotresu 1979. godine.

Izvor: Tv Hram

 

Komentari
SOJIS - TALALALALEJ😎😜
SOJIS - TALALALALEJ😎😜: Dje je ova vlast nemoj da se ponovi 1918 mnogo su se zaigrali ovi popovi na dobro da ispadne.
28.09.2019 09:48
Majka❤
Majka❤: Blagosloveni bili😇 Bozji blagoslov na vama i svima nama 😇 Bozanstveno,Blagosloveno 😇 ovo je nesto najlepse i najdraze ,sto je narod mogao da dozivi i vidi , mili rode moj 😇Uvek sa Bogom 😇🙏❤
28.09.2019 10:02
volujica
volujica: Da je dosla (C.Zvijezda ili Partizan)vise naroda bi doslo,toliko nas interesuju ovi "srpski" popovi.VIVA MONTENEGRO.
28.09.2019 13:34
crnogorce
crnogorce: Zivjela Crnogorska Crkva ,Zauvijek.
28.09.2019 18:09
mikulici
mikulici: Tito ,vrati se;-);-);-);-);-)
28.09.2019 20:06
Roken rol
Roken rol: Po onoj narodnoj tresla se gora rodio se mis. Toliko prdnjave ja mislio doce 15_20 hiljada kad ono jedva 3000 sa sve grbljanima. Pa tolko dodje kad igra u Grbalj Buducnost ili Sutjeska a kad bi kojim slucajem dosao Partizan ili CZ onda bi bilo i 10.000. Jeste li izvukli pouku, znaci popovi u crkve a ne da pravite vasare i spktakle.
29.09.2019 09:47
Za duklje
Za duklje: Podukljice tisinaaaaaaa, idite sa raspopom da zajedno bajate,samo bez tende😂😂😂😂😂
29.09.2019 23:14
Kosana
Kosana: Vi poturice idite u djamiju, a Svetu Srpsku Crkvu, nešto sto je najčistije, ostavite poturice na miru!
21.10.2019 21:16
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar