Ћирилица Latinica
23.04.2020.
Društvo

Abazović: Vlada zapostavila poljoprivredne proizvođače

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Pozivam sve ministre u Vladi Crne Gore da odvoje pola plate kao pomoć za registrovane poljoprivredne proizvođače. Mnogi od njih sada imaju velike plate i mogu da pomognu, kazao je Abazović

*****************

Maslinar i uljar iz Mjesne zajednice Pečurice Vebija Abazović kaže da virus korona nije zaustavio život u Mrkojevićima. Kako ističe, novonastala situacija ima čak i pozitivne efekte, poljoprivredi su se okrenuli i oni koji se njome dosad nikada nisu bavili.

Prema njegovim riječima, ono što je najvažnije za ovaj kraj je to što oni nude domaće proizvode, koji su zdravi i koje se ne mogu naći u prodavnicama.

"Od proglašenja pandemije, na žalost, nisam primijetio da je neko od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede ponudio pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivrednike i seljake uvijek ostavljaju na poslednje mjesto. Ova situacija je najbolje pokazala koliko doktori, prosvetari, policajci i poljoprivrednici znače za državu. Ali, kao da to nekom ne odgovara da javno kaže. Čak se vodi polemika oko toga kako registrovanim poljoprivrednicima obezbijediti vrijeme i prostor da pođu do svojih imanja" - kaže Abazović.

On poziva ministre iz Vlade i ostale Vladine činovnike da pomognu poljoprivredu.

"Pozivam sve ministre u Vladi Crne Gore da odvoje pola plate kao pomoć za registrovane poljoprivredne proizvođače. Mnogi od njih sada imaju velike plate i mogu da pomognu. Ne rade toliko koliko iznose njihove zarade. Treba svi da budemo humani" - kaže Abazović, koji na imanju ima drugu maslinu po starosti u Baru, nakon Stare masline na Mirovici.

"Zadovoljan sam što se mnogo mladića okrenulo maslinarstvu i ne bježe od rada. Takođe, moram istaći korektan odnos lokalne samouprave prema poljoprivredi. Zalaganje Opštine u tom pravcu zaslužuje pohvalu, ali je neophodna još veća podrška na prevazilaženju barijera i stimulisanju ove privredne grane. Uvijek sam se dičio što sam poljoprivredni proizvođač, čak i u vremenu kada je mnoge bilo sramota da istaknu da na taj način zarađuju za život.

Zdrava hrana, posebno ona koja se proizvodi pod okriljem malih gazdinstava je 90 odsto organska. Kao otac petoro djece, imam pravo da tvrdim koliko je zdrava hrana bitna, jer nijedno od moje djece niti dan nije provelo u bolnici, ne znaju šta je grip, prehlada. Pozivam da se okrenemo pravim vrijednostima, da zaboravimo na materijalno, jer je bogatstvo u zdravlju, zdravoj familiji koja stvara i zdravom društvu. Moramo obezbijediti kvalitetan život za zdravog seljaka, i omogućiti mu da dobro živi od svog rada, jer svuda u svijetu farmeri su bogati budući da im pomaže država. Ja sam uspio da se održim, od prihoda od poljoprivrede finansirao sam fakultetsko obrazovanje svoje djece" - kazao je Abazović.

(Dan)

Komentari
Robi
Robi: Država eksploatiše poljoprivrednike, ucjenjuje i pljačka, ali većina vas zbog sitnih subvencija kad dođu izbori dajete glas za mafiju, tako da me ne pogađa to što su vas sad zapostavili. Ima Milo prečeg posla, sprema se da bježi iz Crne Gore, jer ga iz Spuža neće izaći ako ostane. A sloboda stiže odma nakon korone. Moj Vebija, prestroj' se na vrijeme.
24.04.2020 02:57
Ilhan
Ilhan: Bravo Vebija ! Samo ostani čvrst i istrajan u ovom stavu !
24.04.2020 03:00
Niksa
Niksa: Sto ce jadan Vehbo on se stalo prestrojava ali nikako da se prestroji.
27.04.2020 14:26
Musa
Musa: Vrhbosanskim se prestrojava po potrebi kao i uvjek prema suncu
29.04.2020 10:23
Иван
Иван: Када друштво схвати да је задатак свих влада (овде само једне владе) на простору бивше Југославије (сем донекле Словеније) да се село уништи, онда ће се лакше размишљати и предузимати кораци. Нпр. воће и поврће из Мркојевића (али читавог Мркојевића) треба да буде подржано од стране локалне самоуправе (ова већ није у капацитету, ни менталном ни организационом) да буде органски узгајано, третирано и поред свежег и прерађено. Има средстава у буџету, чим се мало умешају прави стручњаци. А иначе укус купује тржиште а укус поврћа и воћа из Мркојевића је фантастичан!
14.05.2020 17:46
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar