Ћирилица Latinica
11.01.2021.
Društvo

Afera "Namješteni konkurs": Krivične prijave protiv dr Purlije i članova komisije

Autor: Redakcija 41 Ostavite komentar

Prašina koja je u javnosti podignuta zbog, kako se sumnja, namještenog konkursa za knjigovođu u barskom Domu zdravlja, i dalje se ne smiruje.

Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, u međuvremenu je podnijeta i krivična prijava protiv direktorke DZ dr Branke Purlije i članova komisije koji su odlučivali o prijemu radnika na spornom konkursu, saznaje "Barski portal".

Kako je portal IN4S  pisao prije nekoliko dana, DZ Bar je 11. decembra prošle godine raspisao konkurs za radno mjesto – Knjigovođa, na koji se pored ostalih kandidata 16. decembra javila Danijela Đukić iz Bara, koja je predala diplomu Ekonomskog fakulteta UCG,  svoj CV sa navedenim položenim ispitima magistarskih studija – smjera računovostvo, ali i diplomu „Luča“, i svu drugu dokumentaciju jasno propisanu konkursom.

Ubrzo će se, međutim, ispostaviti da je ovu dokumentaciju primila sekretarica DZ Bar Ivana Vujačić, koja je i sama konkurisala za isto radno mjesto, ali sa zvanjem menadžera hotelijerstva. 

Dana 24.12. ove godine, Đukić je pozvana u DZ Bar gdje joj je od strane pravnice Olivere Mugoše uručeno obavještenje kako njena dokumentacija nije ni razmatrana  jer bila navodno nepotpuna, odnosno nedostajala je prijava na konkurs, iako u tekstu konkursa to ne stoji. U tom aktu koji potpisuje pravnica Mugoša, nema pravne pouke, pa time ni formalne mogućnosti da Đukić  uloži žalbu ili prigovor.

Čak, kako je Đukić potvrdila za IN4S, prilikom predaje dokumentacije ona je pitala sekretraciu Vujačić da li je potrebno da bilo šta potpiše i ispuni mimo predate dokumentacije, na šta je dobila  odgovor da je to sve što treba i da nema potrebe za bilo čime drugim.

Komisija koja je odlučivala primila je, uvjerena je Đukić, prema unaprijed dogovorenom scenariju, za knjigovođu kandidatkinju Vujačić, dakle sekretaricu koja je, bez dileme, bila nezakonito zadužena za prijem konkursne dokumentacije.

Da nezakonitost bude potpuna, ispričala je Đukić,  Vujačić koja je do sada radila kao sekretarica u isto vrijeme je bila prijavljena na Zavod za zapošljavanje gdje je primala nadoknadu kao nezaposleno lice. 

Ovaj skandal prati još jedna nevjerovatna činjenica: Konkurs je zatvoren 19.decembra, a upravo je dokumentacija sekretarice Vujačić zapravo bila nepotpuna, o čemu svjedoči podatak da je tek 23.decembra sa Zavoda za zapošljavanje preuzela svoju radnu knjižicu kako bi istu kopirala i predala nedostajuću kopiju, i to samoj sebi, pošto je ona primala dokumentaciju.

O slučaju je obaviještena direktora DZ Bar dr Branka Purlija, kao i kabinet ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić - Bojović, a izražena je sumnja da je u Domu zdravlja Bar i ranije bilo identičnih načina zapošljavanja politički ili na drugi način podobrnih „kadrova“.

Takođe je obaviještena i Inspekcija rada u Baru.

Na pisanje IN4S-a, na tom portalu reagovala je i sama dr Branka Purlija.

„Od kad sam stupila na funkciju ZU DZ Bar kod nas je sve javno i transparentno. Isti oglas bio je raspisan nekoliko dana prije mog dolaska, ali tadašnja a sada bivša pomoćnica bivšeg direktora, koja je jedina bila zadužena za taj oglas, nije blagovremeno obavila intervjue, te sam oglas poništila jer je nezakonit" - navela je dr Purlija, dodajući pored ostalog i sledeće:

Oglas za knjigovođu na određeno vrijeme (kao i za doktora na određeno vrijeme) raspisan je 11. 12. 2020. i trajao je do 19. 12. 2020.god. , formirana je komisija koja se sastojala od pravnika, dipl.psihologa i šefa računovodstva. Nakon toga, zbog bolesti šefa računovodstva u komisiji je imenovan ekonomski tehničar.

Na oglasu za knjigovođu javili su se:

 
1. Vujačić Ivana (volonter Doma zdravlja, 3 i po mjeseca)

 
2. Džemal Ćeman

3. Galić Sandra

4. Novaković Živana

5. Danijela Đukić

6. Orlandić Bojana

7. Skrobanović Dejan

8. Martinović Milica

 

Komisija je, istakla je Purlija, obavila svu zakonski propisanu proceduru (intervju i psihološko testiranje) sa kandidatima odnosno kandidatom koji je uredno dostavio dokumentaciju. Imenovana Vujačić Ivana je zbog odsustva na godišnji odmor sekretarice ZU DZ Bar, Sandre Ćulafić, obavljala privremeno volonterski taj posao, dostavila svu urednu propisanu dokumentaciju.

"Prijava na oglas bilo koje vrste se podrazumijeva i to je jasno čak i mnogo manje pismenijim osobama od kandidatkinje čiji je otac ovo pisao" - ustvrdila je direktorka barskog Doma zdravlja.

Potvrdila je i da je primila pismo Danijele Đukič, pozvala je na razgovor, pri čemu joj je ista odgovorila "da je u izolaciji još šest dana".

"Ostaje nejasno da li je kandidatkinja Đukić bila u izolaciji 24. 12. kada je kako u tekstu, piše došla po obavještenje. Nakon toga sam joj rekla da pozove oca koji je pisao i dostavio ovo pismo da dođe na razgovor a isti me je pozvao sa broja 068-222-*** i rekao da nema o čemu sa mnom da razgovara.

U dijelu teksta u kojem nas obavještavaju da je Ministarka obavještena o ovom slučaju, ja im odgovaram da se radujem susretu sa Ministarkom, nadam se reviziji jer sam čistih ruku došla na ovu poziciju i gospodinu Đukiću obećavam da ću čistih ruku i izaći. Pitam gospodina Đukića gdje je bio kad su se konkursi raspisivali na 1 ili 3 dana ili su neke osobe primljene bez ikakvog konkursa i sa strukom koja ne odgovara opisu posla.

U dijelu teksta da u pravnom aktu nema pravne pouke, ni formalne mogućnosti da uloži žalbu ili prigovor – jasno im odgovaram da se ne bojimo nikavog suda.

Blatiti ustanovu i zaposlene u njoj bez ijednog argumenta mislim da nije u redu" - zaključila je dr Purlija i reagovanju.

Nakon ovoga, oglasio se i Žarko Đukić, koga je Purlija označila kao autora pisma, za koje tvrdi da nije on pisao već njegova ćerka, kako je i potpisano.

On ističe da je dr Purlija svojim reagovanjem samo potvrdila da je riječ o o očiglednoj namještaljci u vezi sa sprovođenjem konkrusa za knjigovođu u toj zdravstvenoj ustanovi.

 
Đukić je kazao da želi da se zahvali „jer Purlija nije demantovala niti jedan navod njegove ćerke u vezi sa sramnim konkursom za knjigovođu i njegovim epilogom, gdje je i najvećim laicima jasno da se radi o primitivno isplaniranoj i sprovedenoj namještaljci u korist izvjesne Ivane Vujačić, navodnog volontera Doma zdravlja Bar, a zapravo sekretarice koja je primala i zavodila konkursnu dokumentaciju za posao koji je na kraju sama dobila, naravno, suprotno zakonu i uslovima konkursa“.

„Dr Purlija nije demantovala da je Vujačić obavljala posao sekretarice u to vrijeme, već je to potvrdila. Nadalje, nije demantovala da je ista osoba primala prijave na konkurs i iste zavodila, a i sama je konkurisala i dobila taj posao. Nije uvažena direktorka negirala ni činjenice da zapravo njena sekretarica Vujačić nije imala kompletnu dokumentaciju propisanu konkursom, a ne moja ćerka, o čemu svjedoči nepobitna istina da je tek 23. decembra sa Zavoda za zapošljavanje preuzela svoju radnu knjižicu kako bi istu kopirala i predala nedostajuću kopiju, i to samoj sebi, pošto je, dakle, ona primala dokumentaciju, a konkurs je zatvoren 19. decembra ove godine.

Pitam direktorku Purliju zašto je prećutala kada me je već prozvala da je Vujačić, koja je do sada radila kao njena sekretraca – u isto vrijeme bila prijavljena na Zavod za zapošljavanje gdje je primala nadoknadu kao nezaposleno lice. Isto tako će Purlija prećutati da je Vujačić nakon što je primljena za knjigovođu došla u Zavod za zapošljavanje – Biro rada Bar da dogovori povraćaj novca koji je primala kao nezaposleno lice, što dovoljno govori da su i jedna i druga svjesne svojih nezakonitosti.

Kada se već javila da proba da se odbrani od neumoljivih činjenica o namještenom konkursu, zašto dr Purlija nije rekla i kako je nakon pismenog prigovora koji je moja ćerka uputila njoj istu pozvala na razgovor najavljujući da će joj dati mnogo bolji posao od onoga za koji se javila na konkursu, da bi ispeglala sve iza čega stoji.“, navodi Đukić.

On je podsjetio da je njegova ćerka „podnijela baš svaki dokument naveden u konkursu, diplomu Ekonomskog fakulteta UCG, svoj CV sa navedenim položenim ispitima magistarskih studija – smjera računovostvo, ali i diplomu „Luča“, i svu drugu papirologiju“. Ipak, njena dokumentacija nije razmatrana jer je „nedostajala“ prijava koja se u tekstu konkursa nigdje ne pominje. Primljena je Ivana Vujačić, koja ima zvanje menadžera hotelijerstva i, kako je već rečeno, bila je zadužena za prijem konkursne dokumentacije kao sekretarica u DZ Bar.

Nakon što je predata krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, Đukić je kazao da od ministrake zdravlja dr Jelene Borovinić - Bojović očekuje konkretnu reakciju u odnosu na ovu, kako kaže, opasnu nezakonitost i krivično djelo za koje se mora snositi odgovornost.

Komentari
Гага
Гага: Ово је толико јако и провидно да је све унапријед смишљено да је и најобичнијем лаику јасно. Мени није јасно како директорка већ није поднијела оставку и извинила се јавности и тој ђевојци Ђукић и другим кандидатима. Ово јој је крај функционерске каријере. Нека лијечи људе, и нека се врати послу који зна да ради. Лијепа је жена а кажу и добар љекар. Руководилац НУЛА ДУПЛА. Ај жено, спаси образ, мада је касно. Тужилаштво има једноставан и лак посао. Нема овдје ништа нејасно.
11.01.2021 08:24
Paladin
Paladin: Uporan ovaj Đukić, baš riješio da ide do kraja. Mada ko ne bi za svoje dijete, ovo je strašno. Kad je ovo Purliji otkriveno ovako jasno na početku mandata, šta je tek radjeno prije nje. Pravda za sve koji su konkurisali jer svi su ovdje diskriminisani iako je ta Đukićeva ćerka po svemu sudeći imala najbolje reference. Da li je već policija po nalogu Tužilaštva privodila na saslušanje Purliju i članove komisije ???
11.01.2021 08:28
Тополички
Тополички: Ово је катастрофа. Биће занимљиво испратити реакцију тужилаштва, посебно јер се по Бару увелико прича да је један од одлазећих тужилаца на сличан начин уредио да се распише конкурс за рачуновођу у барско тужилаштво и да је све спремно да се његова жена прими на то мјесто иако већ ради. Надам се да ће Барски портал и овдје бити на висини задатка и бавити се том темом. А за овај скандал се мора одговарати, ово је одвратно колико је очигледно и колико је страшно. Но, то је ДПС манир деценијама, зато хитна смјена Пурлије и на суд.
11.01.2021 08:38
Drndoje
Drndoje: Znaci istina je da neko ko vec radi u istoj zgradi đe je i tužilaštvo sad treba da dobije mjesto računovođe u tužilaštvo a to do sada nije postojalo, jer nije ni bilo potrebe a nema je ni sada. Sve finansije se završavaju u PG. Ali našao dovitljivi tužilac formalni način da to odradi jer mu sistematizacija to dozvoljava. Mada da zaposli ženu ne vjerujem da će se usuditi jer bi to bio dokaz teškog nepotizma. Aj da sačekamo da vidimo.
11.01.2021 08:48
miras
miras: sto u bar nije namjesteno od opstine vodovoda komunalnog isvih javnih ustanova prekookeanske itd samo ako imas partisku mos dobiti posao a kolko ko zna nije bitno
11.01.2021 08:58
Ilhan
Ilhan : Kakav horror, ovo samo ogavni, lopovski DPS moze. Sram vas bre bilo, lopovska partijo. Klasican mafijaski nacin funkcionisanja.
11.01.2021 09:03
Lana
Lana: Mogu reci samo jedno veliko PI za ove gadosti koje rade u Domu zdravlja Bar
11.01.2021 09:23
Дрндоје
Дрндоје: Жарко Ђукић је часни и неустрашиви официр Војске Србије и ЦГ, зна како са поганима и онима који крше законе. Друже мајоре, аферим!!!
11.01.2021 09:38
Касалица
Касалица: Наишли коначно на рутавог који ће да их згњечи. Овај не посустаје, ко га нагази нека се чува. Био је суров кроз службу али праведан. Добром човјеку крви би дао, а оном ко је нечовјек по заслузи. Мајоре, част ми је била бити вам подређен у блиставој каријери у војној безбједности.
11.01.2021 09:52
Tanja
Tanja: Đuka car. Udara u metu vazda. Bez putera na glavi. Podrška dobri čovječe.
11.01.2021 10:15
Laki
Laki: ne dolukuje je da bude na celu te ustanove.Sramota a Olivera.M pravnica katastrofa...
11.01.2021 10:17
Doktor Doma zdravlja
Doktor Doma zdravlja: Sve je živa istina, ovo je javna tajna, ovako se radilo i dok su Mujo i Vojvoda vedrili i oblačili ovdje.
11.01.2021 10:17
Trust
Trust: Mugosa, zna se sve sta si ti radila i u kojoj funkciji, ne sluzi ti na cast, sve ce se ispitati, mnogo je veca tvoja odgovornost nego Purlije. Vaša partije je partija mafije i kriminalaca. Radili ste za njih. Morate da odgovarate žestoko.
11.01.2021 10:37
Odjeljenje bezbjednosti - Pinčići
Odjeljenje bezbjednosti - Pinčići: Ko iz pravne sluzbe doma zdravlja bar izdaje stanove za prostituciju? Pitam za kolege iz CB, da istraze.
11.01.2021 10:38
Upućeni
Upućeni : Zašto ne objavite video snimak kada Đukić raspravlja sa službenicima doma zdravlja? Sve je snimljeno, dobila je vaša redakcija snimak, šta čekate? Ako ćete raditi nastavak ove teme onda u redu, ali snimak je bomba.
11.01.2021 10:43
Presmijesno
Presmijesno : One su obije iste hahah , velike neznalice .A ova kako je došla tu da se zapitamo , mislim na Purliju ?!
11.01.2021 11:49
Ana
Ana: Vala bas Pi
11.01.2021 13:10
IMG
IMG: sta da radimo mi kojima je ovako uvijek bilo gdje god da smo konkurisali? Da se ubijemo...Hvala vam svima sto ste gledali svoje guzice i glasali DPS godinama. Vratice vam se se!
11.01.2021 13:47
Pravda
Pravda: Olja Mugosa je zlo, sve prevare idu preko nje,a i direktorica se plasi od iste.Zasto cute ostali zaposleni i ne iznesu pravu istinu. Dosta je straha u pamet.
11.01.2021 21:28
Baranin
Baranin: Dr Purlija je jedna casna i postena zena iz postene porodice Purlija,znam da je uvjek bilo ljudi koji se ljute kad ne budu primljeni,bio sam danas i u dom zdravlja i bolnicu i svaka im casr na trudu i zalaganju prema pacijentima,mlada je gosp.Djukic abice poslova jos
11.01.2021 21:29
Baranka
Baranka: Mugosa i Purlija..kod Dritana na kafu. Sram vas bilo,obje.
11.01.2021 22:04
Vasilije
Vasilije: Ovo djelo je sramno a dr Purllja nije smjela na samom pocetku uciniti ovakvu gresku.Tvrdim (sto je vidljivo i po komentarima) da je ovo organizovani napad na kratkotrajni mandat Purlije a njenu strucnost ne moze svako ocjenjivati.Tvrdim iako je prerano za takvu tvrdnju da od gdje Ane Kalammperovic nikada niko nije mogao zasluziti ovoliko pohvala!Inace ali je prekratak period da bi se ovako ponasala.Portal ovaj je blam u zadnje duze vrijeme i sluzi za obracune i podrzavanja “jacih”!Mi sto smo bili za mandata kratkotrajnog dr Purlije nikada nismo naisli na toliki red i disciplinu a bar hiljadu ljudi je ovako i jos nezakonitije smijenjeno ili zaposleno.Nema sumnje da ce ministarka postena donijeti pravu odluku a isto tako od df Purlije ima mnogo strucnijih i primcipijalnijih za upravljanje ovom ustanovom kao sto je npr dr Kalinicka!!!
11.01.2021 22:09
Za baranina
Za baranina : Ajde ne smetaj .. 🥴
11.01.2021 23:30
Ilhan
Ilhan: Vasilije, nebitan si skroz. Vozi, tovaru poltronski !!!
12.01.2021 00:18
Zeko Buljubasa
Zeko Buljubasa: Ovaj brabonjak od ilhana pod hitno da ide kod dr. Purulije da mu uspostavi dijagnozu i prepise terapiju mada je beznadezan slucaj umislio da je bogom dan da brani srpstvo cak spominje i Postene Bubanje kao to su mu preci jes ko uprkno.
12.01.2021 00:31
Радош
Радош: Илхан зна своје коријене и не стиди их се, а ви који уринирате по гробовима ђедова одричући се њиховог српства, ни Бог не може помоћи. Трубе губаве!!!
12.01.2021 00:35
Zeko B.
Zeko B.: Tako mi tog njenog poštenja , ajde Vasilije , prekratak za nekoga ko ne zna ni sam sa sobom a ne sa tim ljudima, a nemoj ...
12.01.2021 02:38
Nole
Nole: Šta se čudimo pa ovo je Cg. To se radi decenijama i nova vlast isto muti, evo Milačić je ženu ubacio odmah na budžet. Država bez ekonomije ima samo radna mjesta na budžetu. Nema fabrika, risorta, samo mafija i mućka
12.01.2021 03:51
Dušan
Dušan: Dovoljno je pogledati fb profil uvažene doktrorice.Zena nije 100% svoja.Potpisujem.
12.01.2021 10:59
IMG
IMG: Nole za to sto nema risorta i fabrika vec je samo mafija nije kriva nova vlast. Vec stara vlast i ljudi koji su je glasali, Vi sto ste ih glasali ste saucesnici samo da znate.
12.01.2021 22:15
Basilije
Basilije: Anonimni meni Zeko B akoja ne znam sam sa sibom to moj anonimusu ne smeta Vama a niste procutali clanak jer sam napisao na pocetku da je sraman njen postupak no njenu strucnost stvarno ne mogu ocjenjivati a istina je da nikada Dom zdravlja nije,od postene i vrlo humane gdje Ane Kalamperovic bio tako disciplinovan i uredjen!Strucni i kvalifikovaniji od mene,koji sam 1970 god. Zavrsioo fakultet gdje je i gdja Ana zavrsila prije mene medicinu (ja sam ekonomiju -pomorski smjer)mogu a postenje je tesko mjerljivo pogotovo ako se anonimnokomentarise.Pojma nemam ko ste a Vi znate o meni ocito mnogo!!!???Sa nekavim Ilhanom ne zelim komentarisati jer smatram da nije dostojan toga!Sa Vama dok se anonimno predstavljate ne zelim dalje komentarisati jer se svi anonimni stide necega svog pa anonimno redstavljaju se u komentarima!!!
13.01.2021 03:53
Zeko B.
Zeko B.: Vasilije ili Basilije..opusti se .. briga me šta pišeš i nisam anoniman / na osnovu čega si skontao ?! A ti ko li si , neka žena najpre 😉..
13.01.2021 15:14
Nole
Nole: IMG slažem se sa tobom, ali hoćemo da vidimo promjene. Ja nisam glasao Dps nikad i gade mi se, ali mi se isto tako gade bivši Dpsovci Milačić, Dajković idr, gade mi se skoro svi Cg političari jer su mutljavine, evo sad se raspoređuju po dubini, samo zamenjuju kadrove Dpsa. Sistem Dps je opstao, sve je isto samo Dpsa nema. Pi pi pi
13.01.2021 16:30
IMG
IMG: Nole, da je srece da ne bude tako, mada...vidjecemo
14.01.2021 18:14
mc
mc: Koliko neinteligentnih komentara...
14.01.2021 18:36
Учитељица М.
Учитељица М.: Ево је Пурлија ову Вујачићку вратила за секретарицу, направила бућкуриш да завара трагове непочинства, за књиговођу ставила скроз десету особу мимо конкурса. А Мугоша запослила снаху у Дом здравља иако нема држављанство ЦГ. Страшило је гледат што се ради овдје.
14.01.2021 20:12
Iskreno
Iskreno : Za mc ..samo iskrenih , vjeruj . Katastrofa u šta one ulaze .
14.01.2021 20:42
Sijo mi ga Djura
Sijo mi ga Djura: Purulija i Mugosa u duetu na biro rada ali pod hitno mnogo su se izblamirale za kratko vrijeme bruka i sramota.
15.01.2021 23:48
Iskreno
Iskreno: E i onaj majstor za pločice neki šef tamo ili PR ..haha
20.01.2021 00:42
Bartula bb
Bartula bb: Ovi komentari bi bili smo jedno da nisu tragicni jer ih pisu upravo oni koji drhte da ih ko ne preispita što su radili cunovima preko jezera? Okle avioni, kamioni, gliseri i bazeni?! Pa se "ufatili " toboz za oglas za knjigovodju na odredjeno! Prdnjava , providna ! Nek se pripaze ovi što pišu ove komentare jer će im brzo zakucati ovi što ih zovu u "pomoc"!
20.01.2021 21:05
Za Mugi , Puki ...
Za Mugi , Puki ...: 🤣poznate po prijetnjama !Sve ćemo vidjet, imate puno prdnjavi nešto 🥴, dobro nije ti lako 😄
21.01.2021 09:05
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar