Ћирилица Latinica
11.11.2018.
Društvo

Argumenti "ZA" i "PROTIV" gradnje vrtića

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Kako se približava sjutrašnja sjednica SO Bar zakazana na inicijativu građana zbog početka izgradnje dječjeg vrtića u dvorištu Gimnazije / Ekonomske škole, zbog čega će morati da nestanu popularna okupljališta đaka - amfiteatar i “krugovi”,kao  drvored čempresa od kojih su neki stari i po 80 godina,sve je manje argumenata onih koji podržavaju ideju gradnje, dok su argumenti "PROTIV" sve snažniji i uvjerljiviji.

Nakon što je Gordana Mijović, direktorica JPU "Vukosava Mašanović Ivanović" ponovila da je Baru neophodan vrtić u kratkom roku, navodeći da svaka pomjeranja zahtijevaju potpuno novu proceduru "za koju je jasno da će trajati više godina", reagovali su i predstavnici gotovo tri hiljade građana koji su potpisali inicijativu o kojoj rasprava počinje sjutra u 11 sati u barskom parlamentu.

Njihovo reagovanje dostavljeno "Barskom portalu" prenosimo integralno.

******************************************************

Građanska inicijativa pozdravlja napore da se što plastičnije predstavi projekat vrtića, ali podsjeća da je vrtić sam po sebi poseban problem, i da predstavljanje vrtića izvan konteksta realnosti ne predstavlja ništa. Iako su uloženi napori da se vrtić predstavi u okolini, ta okolina je opet vješto zamaskirana, što postavljanjem problematične lokacije u drugi plan, što prikrivanjem bujnim zelenilom.

Predškolske ustanove – jaslice i obdaništa/vrtići predstavljaju poseban i osjetljiv dio urbanizma i arhitekture, koji zahtijeva pažljiv tretman, jer korisnici su djeca, u uzrastu kada su najosjetljiviji, kada se stvaraju navike i postavljaju temelji za razvoj ličnosti.

Obdaništa/vrtići i jaslice nijesu ustanove koje služe samo za zbrinjavanje djece i koje omogućavaju roditeljima da obavljaju svoje radne obaveze, one su dodatna pomoć roditeljima u odgoju, one su pomoć djeci i zajednici. Na koji način se zajednica odnosi prema njima, pokazatelj je zrelosti i odgovornosti te zajednice.

Vrtići se postavljaju tako da njima gravitira neposredna okolina. To znači da svaki vrtić ima radijus obuhvata. Radijus obuhvata zavisi od djeteta. Cilj je da dijete pješke, u pratnji odrasle osobe, samostalno ili u grupi, bezbjedno stigne do vrtića. Udaljenost koju dijete vremenski treba da pređe je u skladu sa njegovim godinama. Brzina kretanja djeteta je 70 metara u minuti, ako je dijete staro 5 godina, udaljenost koju treba da pređe je 350 metara, za 5 minuta. Međutim, koliki je radius zavisi i od gustine naseljenosti. Pa tako, ako je mala gustina radijus može da ide najviše do 500 metara, a ako je velika, 250 metara.

Zašto se ovo radi, struci je jasno - time se želi izbjeći pretrpavanje. Uzmimo da je radijus koji nama treba 500 metara. U ovom radijusu oko vrtića se nalaze objekti centralnih djelatnosti: Robna kuća, poslovni centar, Dom zdravlja, Gimnazija, osnovna škola, parohijski dom, pošta, hram, objekti stanovanja, koji već egzistiraju tu godinama i čija je populacija u prosjeku srednjih godina. Postavlja se pitanje da li vrtić za 400 djece ima smisla da opslužuje ovaj komšiluk? Sudeći po većinskoj populaciji – ne.

Ako se ne radi za komšiluk, onda se radi za cijeli grad. Time se gaze osnovni principi struke o osnivanju predškolskih objekata. Pošto više nije primarni saobraćaj pješački, već drumski, automobilima.

To opet povlači neke druge probleme: vrtić treba da je pozicioniran u mirnom i tihom dijelu grada, daleko od saobraćajnica, naročito prometnih. Udaljenost od saobraćajnice je optimalno 50 metara, u izuzetnim slučajevima i 35 metara. Akustični komfor koji se mora zadovoljiti je 40-45 dB danju a 35 dB noću.

Treba se osvrnuti i na samu arhitekturu objekta. Iako Pravilnik predviđa mogućnost spratnih vrtića, to se u praksi izbjegava. Jedan od razloga je što su korisnici mala djeca, pa postoji mogućnost povreda, a druga je što djeca treba da provode što više vremena napolju. Zato se ispred boravaka planiraju terase, da bi se organizovao čas na otvorenom. Da bi se sadovoljili zdravstveno-higijenski uslovi, ove prostorije su orjentisane ka jugu ili jugoistoku. Ovaj objekat ne zadovoljava takve standarde.

Još jedna stvar koja govori protiv spratnih vrtića je i evakuacija u slučaju nezgoda, na primjer požara, a kod nas i zemljotresa. Zašto su projektanti zaboravili na zemljotrese kad su stavljali vrtić na sprat?

Drveće zaista izgleda lijepo na prezentaciji investitora, iako je teško zamisliti kako će opet posaditi 50 i više godina stara stabla, no ne treba zaboraviti da smisao drveća nije samo estetski, već i praktični: stvaraju hlad, stvaraju mikroklimat, štite od dominantnih vjetrova, a jedan od preduslova za izbor lokacije vrtića je i da je lokacija zaštićena od dominantnih vjetrova.

Da se ne bi išlo i dalje u analizu nesrećnog rješenja ovog vrtića, treba se i osvrnuti na druge korisnike, koji su, iako takođe djeca Bara, iz nekih razloga zapostavljeni ovim poduhvatom - to su srednjoškolci.

Uslovi u kojima sada uče su već ispod standarda. GUP i DUP to navode i predviđaju proširenje kapaciteta. Proširenja se predviđaju i za Osnovnu školu „Blažo Jokov Orlandić“. Ako su njihovi uslovi ispod standarda, i ako se predviđa proširenje, kako je reakcija na sve to smanjenje njihovog prostora? Srednjoškolcima se u potpunosti oduzima njihovo dvorište. Argumenti da se nije koristilo i da se tu okupljaju narkomani, zlonamjerni su. Svi su oni NAŠA djeca. Rješavanje narkomanije je u domenu policije i obrazovanja, a ne urbanizma. Kako su odjednom proradile patetične emocije prema najmlađima, a srednjoškolci su se odbacili kao građani drugog reda?

Argumenata ima još mnogo. Ali, postavlja se pitanje: Zar zaista građani treba da podsjećaju ljude od struke na to koje su njihove obaveze?!

 

Video animacija i strah da će Bar ostati bez vrtića

"Ja vjerujem da je i sasvim realan rizik da Bar ostane bez vrtića. Ja živim u ovom gradu i znam šta znači zelenilo, ali isto tako znam da je moguće u velikom mjeri opet oplemeniti dvorište vrtića zelenilom, a da naša djeca ne ostanu bez mjesta koje će im, pored roditeljskog doma, biti mjesto odrastanja" - kazala je ranije direktorica Mijović. Jer, kako je navela, kroz projekat vrtića urađen je i projekat uređenja terena iz koga se vidi da se jedan broj stabala presađuje u okviru dvorišta, a nakon izgradnje objekta predviđena je sadnja desetina novih stabala i više stotina niskih biljnih vrsta. Ona je CdM-u dostavila i video animaciju izgleda budućeg vrtića, koji objavljujemo.

Komentari
Esko
Esko: Ne moze se odbraniti taj monstruozni plan tajkuna koji se ugradjuju u taj projekat. Goco batali, ne budi poslusnik bar ovo malo pred penziju
11.11.2018 09:58
Milun
Milun: Ovo je promasaj vijeka.Generacije ce ispaštati.Poslušajte te mlade ljude a koliko cujem i stari su prije toliko godina znali da neke stvari ne idu.
11.11.2018 22:09
Ne damo dvorište
Ne damo dvorište: Pored toliko razloga protiv ni zakon nije poštovan.Koliko još razloga treba da se odustane od ovog pogresnog nauma.Ko bude glasao za ovu odluku ostace po losem zapamcen u istoriji Bara,to sam siguran.
12.11.2018 20:41
Branka a Zabrinuta
Branka a Zabrinuta: Prijetnje da ce Bar ostati bez vrtiva, i to od Onoga ko je placen parama dijelom i samih Barana je dovoljan razlog za smjenu Ministra. Kada su vidjeli da to ne pali onda su pojacali prijetnje da nece biti ni ulaganja u rekonstrukciju. I to od Ministra ciji je mentor najveci kancerogeni politicar Mico Orlandic. Eto sada vi is SD koji se busate kako ste crnogorci kako cete ovo kako cete ono a bas cete Aerodrome itd... Vi sada morate koliko cujem da glasno pricate kako je opstrukcija gradnje vrtica protiv Crne Gore, udar srpstva na Vasu crnogorstinu. Da razgolimo stvari, Novac namjenjen vrticu planiran Budzetom drzave uplatite na prlazni racun do okoncanja procesa. To je namjenjen novac. Drugo. odlucivanje u parlamentu u cijem ime i za koga. Da li ste izabrani u lokalni parlament jer ste lijepi i pametni ili zahvaljujuci glasovima gradjana. Gradjani Bara, birali ove polupismene, politickim incestom stvorene partije, dali ste im moc da odlucuju. Evo sada se nosite s tim, pa sledeci put razmislite sto cete i kako cete. Evo Cakan je mocan ov nvodi i bira Bar, on ce Vam pomoci, a pitajte ga smije li ili ce proci kao Dzemo..... Ostaje Vam bitak golim zivotima da branite prostor a za u buduce pazite za koga glasate
13.11.2018 08:46
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar