Ћирилица Latinica
17.08.2019.
Društvo

Arhipastirske pohvalnice Opštini Bar i Radomiru Novakoviću

Autor: Redakcija 20 Ostavite komentar

U crmničkom selu Orahovo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je obnovljeni  kompleks istoimenog manastira posvećenog Svetom Nikoli, kao i novoizgrađeni put koji vodi do ove drevne svetinje.

Tokom službe Božje koja je prethodila osvećenju vladika Amfilohije je dosadašnju nastojateljicu manastira, mati Atanasiju rukoproizveo u čin igumanije.

Na kraju Svete službe Božije, vladika Amfilohije je izrazio blagodarnost sestrama na čelu sa mati Anastasijom i njihovim prethodnicima koji su sebe ugradili u obnovu manastira.

On je uručio i sedam arhijerejskih pohvalnica za pomoć i nesebičnu ljubav u obnovi crkve, manastirskog konaka i puta do Manastira Svetog Nikole: Opštini Bar na čijem je čelu Dušan Raičević, za pomoć u asfaltiranju puta, i pojedincima Radomiru Novakoviću Cakanu (aktuelnom potpredsjedniku Opštine Bar) i Stevu Novakoviću (odborniku u SO Bar), te Zorici Dabanović iz Bara, Žarku Mašanoviću, Branku Đurišiću i Milivoju Vukmanoviću iz Virpazara.

Arhiepiskop cetinjski je poželio da se na barsku opštinu ugledaju i sve druge crnogorske opštine, da ugrađuju sebe u svetinje i da ih čuvaju kao preci njihovi.

„U nekim drugim opštinama napadaju Crkvu Božiju i tvrde da skrnavimo kulturno blago Crne Gore, pa je to čak stiglo do Vlade. Nije mnogo razumno, ali  šta da radimo. Oni koji su se vaspitali od Broza u duhu Marksa i Engelsa i odrekli Boga i Crkve oni tako razmišljaju i nastavljaju to djelo. Ali daće Bog da se i oni polako vrate izvornoj i pravoj Crnoj Gori i shvate da Crkva Hristova ne pripada jednome narodu već svim zemaljskim narodima“ - poručio je mitropolit.

 

Novakovići pomogli i da se riješi problem vodosnabdijevanja

Zahvaljujući privrednicima Radomiru i Stevu Novakoviću. prije dvije godine riješen je i problem vodosnabdijevanja ovog manastira koji je sagrađen u 10. vijeku. Mještani Crmnice i predstavnici Pravoslavne crkvene opštine crmničke kazali su juče da su Novakovići nesebično pomogli kupovinu pumpe i bazena za vodu, što je od ogromnog značaja za manastirski kompleks. Njih dvojica su zajedno sa mještanima Crmnice pomogli i da se put kroz Orahovo proširi, a potom i njegovo nasipanje, što je sve prethodilo asfaltiranju koje je finasirala Opština Bar.U ovdašnjoj Crkvenoj opštini ističu i poseban doprinos Žarka Mašanovića obnovi manastirskog kompleksa, koji je, kažu inicijator i nosilac najvećeg broja aktivnosti.

 

Boljanova crkva

Predanje kaže da manastir Orahovo predstavlja jedno od najstarijih duhovnih ognjišta pravoslavne vjere i kulture stare Zete. Iz 10. vijeka datira stara crkva, posvećena Sv. Jovanu Krstitelju, koju je podigao lokalni feudalac Ivan Boljan, te stoga u narodu nosi naziv Boljanova crkva.

O njenom ktitoru, po kazivanju znamenitog sakupljača istorijske građe i narodnih predanja iz ovog kraja Milutina Mašanovića, sve do zemljotresa iz 1979. godine, svjedočila je i nadvratna ploča na kojoj je bilo zapisano ime Ivana Boljana. Novu,  zasigurno manastirsku crkvu, sa okolnim pomoćnim zgradama, sagradio je 1233. godine, po blagoslovu Sv. Save Nemanjića, episkop zetski Ilarion, o čemu unekoliko govore i Vranjinske povelje iz 13. vijeka. Inače, manastir Sv. Nikole u je po narodnom predanju sagrađen na ličnoj zemlji Sv. Simeona Nemanje.

 

M.Jovanović

 

 

Komentari
Андрија
Андрија: Свака част свима!
17.08.2019 17:10
Krnjice
Krnjice: Čovjek na mjestu. Nijesam glasao nikad za ovoga Cakana ali od sad samo njega, ostali neka mi zaobilaze kucu kad dodju izbori. Hvala mu za sve što radi, a naročito za našu Crkvu i našu Mitropoliju.
17.08.2019 17:14
lamelas
lamelas: Kolko sam pljuvao Cakana pred prosle izbore a sad mi je zao.. neka mu je srecno u buducnosti.. to je brat nas i neka samo nastavi da zaposljava nasu djecu.. Bog mu zdravlja dao..
17.08.2019 18:18
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Bravo Cakane legendo. Stevo dobri covjece sve cestitke od srca i tebi i ovoj ekipi iz Crmnice, svaka cast !!!
17.08.2019 19:49
Drndoje
Drndoje: Zorica Dabanovic je prava gospodja i dama. Osvijetli obraz Vidu, Bog joj veliki pomogao, njoj i svim njenima. Cestitam Zorka!!
17.08.2019 19:50
Lazo
Lazo: Jesu li ovi iz opozicije presli kod Miraša? Nema ih nidje covjece... Sad je prelazni rok.. A ogledalo srpsko?
17.08.2019 19:53
Gimi Gimi
Gimi Gimi: Mora e su ovi "opozicionari" pošli ko španskoga kralja na ljetovanje. Gula javi se nekad
17.08.2019 20:18
Rokeri s' Moravu
Rokeri s' Moravu: Spavas li mirno Orlandicu Mico? I Dusan i Cakan uz Srpsku crkvu !
17.08.2019 22:48
ZELJENAS CRMNICKI🇲🇪🇲🇪🇲🇪
ZELJENAS CRMNICKI🇲🇪🇲🇪🇲🇪: Mico je uvijek bio crnogorac a ne ko ove prisipetlje malo su crnogorci malo srbi sve po potrebi preletaci kao pomogli su ovo pomogli ono a sve drzavnim parama sviju nas sto ne izvade budnelar nevo ga kriju ko zmija noge. Jes se Risto razrabotao ali sve mu je uzalud Milas i Miras ce ga poslati u istoriju dosta je zla nanio Crnoj gori i pravim crnogorcima. Od Ulcinja do Bilece Krstova se vojska krece robovati vise nece. Da je vjecna suverena Crna gora. ❤️🇲🇪
18.08.2019 00:11
Mamino zlato
Mamino zlato : Cakan je uvjek na svakom mjestu gdje treba da se bude uz sve vjere grada Bara . Sve pohvale za gdina Novakovica . Nisam glasao za njega ali od sada hocu .
18.08.2019 00:15
Dragan kojicic
Dragan kojicic: Moguce da je srpska...ali zasigurno nije srbijanska pa prema tome logicno bi bilo da se mi pitamo o crkvama a gradili su ih nasi preci...ovo ne pisem nit zbog mila nit momira
18.08.2019 00:58
Sutomore
Sutomore: Spavas li mirno bozo jankovicu kad vidis tvoje prijatelj kako pomazu pravoslavnoj crkvi aa idi odakle si dosao u tvoje livare i povuci koju crtu da se opustis
18.08.2019 01:18
Dragan kojicic
Dragan kojicic: Nije bas prekorektno ...ali moram pitati mitrlpolita kada ce meni dodijeliti zahvalnicu za zvono sto podigoh na arandjela mihaila u sotonicima za ideju o oslikavanju ikonostasa i prilog koji dadoh..za poklon manastiru maine ..stolica za mitropolita...za podizanje vinograda sa ocem benediktom u istom manastiru..za pomaganje oko zvona pok igumanu grigoriju u brcelima za dobrotvorstva nase kuce u izgradnji puteva voda i dr. I jos mnogo toga...dali je u pitanju politicki momenat ..moguli da budem vjernik a da sam crnogorac iz korijena srpskoga a da ne budem srbijanac ...dali i kada ce me se mitropolit sjetiti i oceli uopste...neka mi bog svevisnji oprosti sto ovo napisah i iznijeh svoja djela a sto nebi trebalo po bozjem zakonu i jos onaj prilog hramu u podgorici zasta mi dadose zahvalnicu a nesto prilozih i za ovaj u bar mozda mi ne vjeruje pa neka pita monastvo jeli ovo tako ..boze oprosti mi gresnkme
18.08.2019 01:40
Caki Cale
Caki Cale: Posadi li Cakan koji čempres u porti Manastira? A Dušan? Cakan Dušanova desna ruka. Posredovao kod Mila da nalog ne dira. Cakan nogom otvara Milova vrata 😁
18.08.2019 07:30
Rajko - Za Dragana Kojicica
Rajko - Za Dragana Kojicica: Dragane, tebi svaka cast - davao si svojoj crkvi ne zbog zahvalnica no zarad svog potomstva i dusa svojih predaka. I ne treba da se osjecas manje zasluznim od gospode koja je dobila pohvalnice. Tvoje pitanje nije za mitropolita, ne moze on sve to znati i ispratiti, jer ima 600 crkava i manastira koje opsluzuje, zapravo mnogo vise. To treba pismeno da te predloze nastojatelji hramova kojima si dao prilog, a mitropolit ce to sigurno blagosloviti. Uzdravlje srpski zasluznice!!!
18.08.2019 08:46
Mikulic podno Rumije🇲🇪
Mikulic podno Rumije🇲🇪: Lijepo je cuti da ima ljudi ko sto je Dragan Kojicic koji je naucio samo da daje a ne ko ove patriote koji CG ocerupase i od gologuzica i dzemperasa postadose multi milioneri obraza nemaju da se stide boga se ne boje. Dace bog da i oni odgovaraju pred bogom i zakonom ako se ikad sto promijeni na bolje. Zalosno je sto ce im se na djecu i unuke vracati sva nepocinstva i ako ona nece biti kriva. Dragane ruka koja daje nikad nece biti prazna zato ne ocajavaj sto ti Amfilohije nije ukazao duzno postovanje tvoja je greska sto se ti u svojoj CG osjecas crnogorcem a ne srbinom. Ima ona narodna da kad desna ruka daje lijeva ne treba znati zato znam da si uvrijedjen ali nisi trebao sve ovo iznositi jer ti si istinski vjernik i davao si daj i dalje za tvoje dobro i dobro tvog potomstva. Ima neko ko to cijeni i nagradjuje i kaznjava osim Amfilohija i pukovnika Katnica i njima slicnih. Pozdrav za tebe i tvoju porodicu sve vam srecno i veselo bilo sve vam cvjetalo i radjalo.🇲🇪
18.08.2019 12:58
Za Rajka
Za Rajka: Sve si u pravu osim zadnje recenice. Uzdravlje srpski zasluznice. Jer neko je procijenio da se Dragan osjeca Crnogorcem sto je i normalno ali ne i za Rista i ostale koji dijele nagrade. Ali Dragana ce dobiti nagradu od boga i njegova familija.
18.08.2019 15:02
Kkk
Kkk: Vidjecete kad stupi na snagu zakon o verskim zajednicama!
18.08.2019 15:41
Za. Kkk
Za. Kkk: Bravo u tom grmu lezi zec.
18.08.2019 17:09
Sotonici
Sotonici: Sad su vam dobri i Raicevic i Novakovic, a do juce svasta o njima,
18.08.2019 19:07
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar