Ћирилица Latinica
06.03.2020.
Društvo

Bar: Litije pobjeđuju ništavilo, sujetu, gordost i vlastoljublje!

Autor: Redakcija 32 Ostavite komentar

I sinoć je ulice grada pod Rumijom osveštao  krsni hod. Nakon molebna koji je služen u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, vjerni narod je, predvođen jerejem Nikolom Pejovićem, glavnim i odgovornim urednikom Radio Svetigore, krenuo u litiju uobičajenom trasom, od Sabornog hrama ulicama Jovana Tomaševića i Vladimira Rolovića kroz centar do bulevara i nazad do hrama.

Otac Nikola se hiljadama sabranih Barana obratio slovom podrške i ljubavi:

“Časni oci, braćo i saslužitelji, dragi Barani, draga djeco, pomaže Bog!  Neka je srećan i blagosloven početak Velikog i Časnoga posta. Nalazimo se u prvoj nedjelji tog najdivnijeg bogoslužbenog perioda u toku godine kada se od nas očekuju i najveći plodovi. I zaista vrijeme Časnoga posta je vrijeme kada čovjek treba da se vrati u onu nultu tačku, tačku nebića, odakle se najbolje vidi sva ništavnost, smrtnost, propadljivost i prolaznost i čovjeka i svijeta koji nas okružuje.

Ali iz te nulte tačke, tačke nebića i ništavila najsjajnije se vidi bezobalni okean ljubavi Božje iz koje Bog stvara čovjeka po svojoj slici. Iz te tačke nebića obasjani tom ljubavlju i tom svjetlošću, mi kao u ogledalu gledamo sve vjekove koji su prohujali do dana današnjega.

Iz te tačke nebića, mi gledamo i sagledavamo naše blagočestive careve, ktitore, graditelje svetih hramova. U njima sagledavamo i sve naše slavne pretke i svetitelje, od Svetoga Jovana Vladimira pa i prije njega, od Hristovih vremena pa do Svetog Simeona Mirotočivog, Svetoga Save do današnjih dana, od Svetoga Petra Cetinjskog, Vasilija Ostroškog do novih svetitelja koji se otkrivaju u ove naše dane. Iz te nulte tačke ništavila, najbolje čovjek može da vidi i sebe i svoju porodicu i svoje savremenike i svijet koji ga okružuje i svoju državu. Iz te nulte tačke nebića mi gledamo i ove događaje i u njima nam se otkriva sva ljepota i sva tajna i sva sila Božja koja se projavila u ove naše dane. Mislili smo da se graditeljski poduhvat našeg Mitropolita i vremena u kome on predstoji Crkvom u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj priveo kraju, a onda je Bog popustio iskušenje i pred nas se pojavila najljepša i najdivnija građevina, a to ste vi!

Projava svih vaših lica, vaše vjere, vaše ljubavi nije ništa drugo nego svjedočanstvo da su hramovi, svi koji su do dana današnjega građeni i ovi koji su građeni u ovo naše vrijeme, građeni u slavu Božju i zato mi sagledavajući sebe i Crkvu našu iz te nulte tačke, vidimo i veliko stradanje naše Crkve poslije Drugog svjetskog rata, vidimo pustoš i vidimo desetak sveštenika koji čuvaju da se kandilo vjere ne ugasi u Crnoj Gori.

Iz te nulte tačke mi se divimo tim sveštenicima koji su opstajali u najtežim vremenima, a ja ću samo navesti dva primjera koja sam lično čuo od prote Radojice Božovića, koji mi je pričao kada je negdje sedamdesetih godina otišao kod jednog čovjeka koji je bio na nekoj funkciji da mu pomogne da obnovi malo crkvu, da je zakrpi da ne prokišnjava, on mu je rekao: „Dođi, pope, sjedi, popij, ne da ti neću dati, nego bih ja volio da je srušimo.“

Takvo je bilo vrijeme. I još jednu priču, koju mi je ispričao proto Momo Raičević kada je istih tih godina služio u Podgorici u hramu Svetoga Đorđa. Dođe na nedjeljnu liturgiju i počne vozglasom „Blagosloveno Carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha“, okrene se i vidi sablasno praznu crkvu. Kaže, prota Momo: „Okrenem se i uhvatim se za časnu trpezu i počnem da plačem.“ I zaista, nema ništa tužnije za sveštenika nego da služi u praznom hramu. I upravo gledajući tu njihovu vjeru, tu njihovu ljubav i tu revnost za Dom Gospodnji, dolaskom  našeg Mitropolita, razgrnuo se taj pepeo i iz tog žara njihove vjere, izrasli smo mi ovdašnji sveštenici.

Iz te nulte tačke ništavila, mi sagledavamo i našu državu. I shvatamo da oni ljudi koji ne počinju da gledaju sebe i svijet oko sebe iz te tačke ništavila i prolaznosti, nego iz svoje sujete, gordosti i vlastoljublja, oni u ovim našim molitvenim hodovima mogu samo da vide sebe i zato vide rušitelje države. To su dvije tačke iz koje može čovjek da sagleda sebe. To su dvije krajnosti u kojima se odvija sva drama čovjekova, da li ćemo sebe gledati iz te tačke ništavila, zagledani u Hrista Boga i njime mjeriti sve, i sebe i svoju porodicu, i svoju Crkvu, i prošlost i sadašnjost i budućnost, ili ćemo mjeriti sve sobom. Ako sobom mjerimo sve, onda su sva naša djela ništavna i prolazna, a ako mjerimo Hristom, naš život i naša djela ostaju vječna.  I samo ono što je Hristom izmjereno, Njime zakvašeno i Njime osveštano, ono traje vječno. Zato smo mi danas u Crnoj Gori jedini borci za vječnu Crnu Goru.

Ovo je period kada još intenzivnije treba da praštamo jedni drugima, da praštamo i našim neprijateljima i zaista Bog dopušta da ove litije traju da bi se i mi u njima u umivali i ispravljali i postali sve svjetliji i sve bolji. Zato i mi i sa ovog mjesta, iz dubine svoga srca, govorimo i svjedočimo i pred Bogom i pred ljudima da nikoga ne mrzimo i da sve pozivamo na pokajanje i na praštanje i da se svi sjedinimo, ne u našim razlikama i našim raznim ideologijama i pogledima na svijet, nego da se svi saberemo oko Onoga Koji nas je sve iz nebića, iz te tačke ništavila proveo i proizveo u biće.

Jedino oko Njega sabrani, mi  možemo graditi pravu i istinsku budućnost i zato su ove litije upravo veliki blagoslov Božji, dar Božji za svaki grad, za svakog čovjeka, za svaku porodicu i za cijelu našu državu i za cijeli naš rod. Zato ne mogu da shvatim da danas u Crnoj Gori može neko da se ogluši o kletvu Svetoga Petra Cetinjskoga ili Svetoga Vasilija Ostroškoga, da može nečija ruka u isto vrijeme da prepiše imovinu koju je neka porodica ostavila za pokoj svoga sina, brata, majke, oca, a u isto vrijeme da grli svoje dijete i svoje unuče. U tome je tragedija i zato se nadamo u Boga da neće Gospod dozvoliti da se na tome gradi naša budućnost, nego da će nas blagosloviti kao što nas je blagoslovio i sačuvao mnogo puta do sada.

I zato je važno da ove litije nikad ne prestanu, zato je važno da se one ne smanjuju jer, što nas više ima, iako nije važan broj,  umnožava se naša ljubav i umnožava se milost pred Bogom. I zato mi i sa ove večerašnje barske litije, šaljemo poruku mira, ljubavi i poruku da iako smo stvoreni iz nebića i ako se svojim umom i svojim srcem vraćamo u to nebiće da je ipak Bog za nas odredio život vječni i neprolazni i da kao ljudi, ako imamo ljudskog dostojanstva, moramo stojati časno i dostojanstveno pred Bogom, pred svojim precima i pred svojim potomcima.

Neka bi Gospod dao da svi pravoslavni hrišćani zaposte ovaj post, da se umnoži naš podvig, da se umnoži molitva i da se umnoži svaka naša vrlina jer to je naše jedino oružje. Mi drugoga oružja nemamo i nećemo da imamo i niti nam treba. Jer nam se Gospod u Crkvi Božjoj otkriva i daruje kao sveoružje Božje. Kad se Njime pričešćujemo, mi primamo svu vječnost, primamo ne samo Hrista Boga, nego i Oca Nebeskoga i Duha Svetoga i zato se otkriva da čovjek nije samo stvoren po liku i po slici Božjoj, nego da je stvoren i prizvan da bude i prilika Božja. Neka bi Gospod dao da kroz ove litije umiveni u blagodatni dar pokajanja, ispunjeni praštanjem, bratoljubljem i bogoljubljem, i mi dostignemo mjeru i visinu rasta Hristovoga, kako bismo bili dostojni svetinje koju branimo jer mi znamo da smo hrišćani grešni i da imamo slabosti, ali mi ne branimo svoj grijeh, niti se njemu klanjamo, nego čuvamo hrišćanstvo i vjeru pravoslavnu i Crkvu koja je sveta i neporočna. Neka bi Gospod primio ovaj naš mali trud i ovo veliko odricanje jer naš izlazak na ulice je nova ispovijest Hrista Boga, Njega kao Boga ljubavi, Boga koji daje istinu i pravdu, vječnu i  neprolaznu i neka bi vama i vašim porodicama darovao zdravlja, ljubavi i vjere i svih plodova zemaljskih i nebeskih, a onima koji su krenuli na sve načine, ne birajući sredstva da urade ono što nikad nikome nije pošlo za rukom, a to je da unište Crkvu, koju ni vrata paklena nijesu mogla, ne mogu i neće moći nadvladati, neka Gospod otvori oči uma i oči srca njihovih i da se u njihovim srcima umjesto mržnje, bogomržnje, hristomržnje i bratomržnje zacari vječna i božanska ljubav. Zbog svega toga, poručujemo i kažemo: Ne damo svetinje!”

Marija Živković

MCP

Foto i video: Saborni hram Svetog Jovana Vladimir

Komentari
Комнен
Комнен: Само ништавила не долазе на литије. Колико ђубре треба да будеш да си рођем као православац а не идеш на ове скупове вјерске које подржава 98 посто православног живља, односно 100 % истинских вјерника. Било је и 15 хиљада синоћ у Бару, али се ево не мијешам у новинарство, јер се не сматрам компетентним. Хвала што Бар неко даје праву слику Бара.
06.03.2020 08:22
Eskobar
Eskobar: Smetaju im litije, a ne smetaju im ubistva, koverte, limenke itd. A kazu da je bezbedonosna situacija stabilna. Jeste li za ovakvu drzavu glasali ? Daleko smo mi od Evrope gospodo . Napred braco, branimo svetinje od ovakvih.
06.03.2020 08:23
General
General: Bog nas blagoslovio ,sve nas je vise ,njih sve manje
06.03.2020 08:30
General
General: Za Eskobara Bezbedonosna situacija je stabilna da ne moze bolja bit , kriminal na vrhuncu,ajmo milogorci u misje rupe
06.03.2020 08:45
bar
bar: Divan govor svestenika sinoc. Bez dileme nastavljamo ovako. Bog nam je u pomoc.
06.03.2020 09:18
Šapina
Šapina: Samo se vi prebrojavajte. Kretena je uvijek bilo ali ovakvih huligana koji preko crkve pokušavaju ostvariti velikosrpske interese nije bilo. Uzalud vam trud svirači meni je posebno drago kao i svim crnogorcima
06.03.2020 09:26
MAJOR
MAJOR: Eskobar i general ko su sad ove dvije protuve sto su pocele redovno da se javljaju i da palamude i velicaju velikosrpske ideje a pljuju po CG Crnogorcima ali sve vam je uzalud samo se vi sabirajte setajte arlaucite pa kad vam dosadi odmorite pa opet i sve tako do sudnjega dana.
06.03.2020 09:42
Okolo
Okolo: Samo vas gledamo, prepoznatljiva lica 90 ih-sa pridoslicama!
06.03.2020 09:52
General za Majora
General za Majora: Bijedo ljudska upravo vi milokurci pljujete po Srbima i crkvi ,cuti jer ti smrdi kad usta otvoris sovinisto
06.03.2020 09:58
General
General: Cijela CG mirise na tamjan od kojega se jedino boje djavoli i skrivaju po kucama
06.03.2020 10:00
General za Eskobara
General za Eskobara: Boli ih istina izdimili su,svaki dan ubistva. Kriminal cveta,i cute,ne pominju ,a litije im smetaju,sami sebe ce ponistit jer ivakvi Srbomrsci da kazem ifasisti radjali se nisu ,ali neka Bog sve vidi
06.03.2020 10:04
Baranin
Baranin: Dudukljani dzaba se koprcate,vas sef lupez je odsvirao svoje a i vi cete brzo zaboraviti na san da od nase Srpske CG napravite antisrpski milonegro.Malo ste se z...... ovaj put.
06.03.2020 10:13
Prc mne
Prc mne: Bravo Barani idemo do kraja,dok ova lopovska i fasisticka drps banda ne bude u zatvoru na celu sa bravom miljom.
06.03.2020 10:14
SrbIN
SrbIN: Podukljice,poturice i ostala boranijo,rastanak od atisrpstva sad se ovdje projavio!Nikad ovo nece biti antisrpska drzava.NIKADA!
06.03.2020 10:17
Major
Major: Sta rade besposlicari nocu setaju danju vise na Barski portal i lupaju negativne lajkove po onoj narodnoj ko nije sa nama taj je protiv nas. Jesu vam ovi popovi popili i to malo mozga sto ste imali jadna vam majka avetnima.
06.03.2020 10:31
Dino
Dino: Za šapinu i majora, a bolje sto eskobar i general velicaju i srbiju i sve ostalo , nego da podrzavaju nase cg, dobro rece onaj prvi komentar gore, da podrzavaju koferte, limenke, a i sveta sto jr pobjegao u bg...i treba da pjujemo po cg...nekate casti vi, vi posteni Cg...napred eskobar i general
06.03.2020 10:45
Vasko Polje
Vasko Polje: Drugari Aco Srbin Vucic vam raspisa izbore juce u Srbiji i parlamentarne i lokalne. Da to ne vazi i za Kosovo mozda??? Jer je Kosovo po ustavu Srbije i dalje dio Srbije. A NE VAZI DRUGARI MALI NI ZA ONE OPSTINE DJE SU SRBI VECINA NA KOSOVU A NE ZA CIJELO KOSOVO :))) Tako da Ajte svih 5 miliona Srba na litije pud Kosova tamo je frka i tamao vam je mjesto kako ne vidite Aco vam na ovaj nacin priznaje Kosovo. Kakav dio Srbije kad izbori koje raspises tamo na Kosovo ne vaze e pa smijesni ste moji vi smijesni :))) Da nesto nisam slagao mozda????? ?????
06.03.2020 10:53
Dino
Dino: Majore ti visis po cio dan na portal i uvece na prozor visis da gledas litije, tu ostao dabogda..pusti ljude ne cuvaju svoje, jer ce oni isti udarit na moje...pi kakvi ste , vi ste dio vlasti, a samim tim i dio ,,koverti,, hahaha
06.03.2020 11:33
Mijo za Majora
Mijo za Majora: Cujes li ti sebe sto pricas?Posjeti doktora odmah da te vrati na fbricka podesavanja
06.03.2020 11:37
Za vasko polje
Za vasko polje: Sve ti rodilo u polje (🌽🥕🍆🍇🍉🍊🍋🍒🍅🥒👌👌👋👋
06.03.2020 12:28
Major
Major: Mijo spavas li poslije podne. Ili povuci koju crtu ili mene za kurblu tvoj je izbor.
06.03.2020 13:11
Za generala
Za generala : Major ima manji "cin" od tebe!! Ali mi izgleda "pametniji 😉😉🤐🤐
06.03.2020 17:55
Mijo za majora
Mijo za majora: Povukao si ti crtu odavno osasavio ne znas sto pricas a nama na crtu ne smijes izac hahaha albanci masu po cg albanskim zastavama i to ti ne smeta,a brzo ce ti se i u kucu uselit pa da te vidim junače oli se suprotstavit,jedino palamudis a bojis se svoje sjenke.
06.03.2020 20:05
Строги центар
Строги центар: Опет Шапина 'рват бриљирао у својој улози душебрижног спољног фактора. Остави се,странче, коментарисања наших крстних зидова.Ми твоје не дирамо, не помињемо, чак ни не размишљамо! Мани се пљувања у вис!
06.03.2020 20:49
General Za generala
General Za generala: Manje mu je swe od mene ,a ti se sagni malo ,cucni na kolena
06.03.2020 21:29
Šapina
Šapina: Za strogi centar, ti i tvoji istomišljenici radite nepodopštine kako bi destabilizirali našu CG.Varate se da možete vašim mentorima ispuniti želje.Povucite ručnu,pravac za Šabac na vašar jer vam je tamo mjesto.Na naše more kao turisti ako budete pristojni
06.03.2020 22:32
Mijo za Majora
Mijo za Majora: Kao dezerter razalovan si.i ides u zatvor😂😂
06.03.2020 23:02
Строги центар
Строги центар: Шапина, изврти екран до дна странице. 🙏
07.03.2020 02:05
Mijo z Sapinu
Mijo z Sapinu: Ajde 'rvatu cuti paranoja te drma ludilo i strah posjeti psihijatra
08.03.2020 10:55
Šapina
Šapina: Za Mija, da znaš koliko si jadan, lud, bezobrazan i sve u svemu velika ništarija. Tebi ne može pomoći nijedan doktor jer si previše poludio. Odi šetaj po našem gradu i šalji slike svojima u Čačku.
10.03.2020 12:27
Šapina
Šapina: Za Mija, pravac ludara jer ti je tamo mjesto.
10.03.2020 19:11
Za. Sapinu
Za. Sapinu: E moj prijatelju malo mi imamo ludara koliko imamo kandidata.
11.03.2020 09:43
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar