Ћирилица Latinica
04.05.2020.
Društvo

Brod sa kokainom praćen dva mjeseca, utvrđuje se ko je još umiješan u šverc

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Njemački istražitelji utvrđuju da li je samo Mladen Radulović (45) uključen u šverc pola tone kokaina, ili je još neko od njegovih kolega znao kakav tovar plovi državnim brodom “Budva”, pišu Vijesti.

 Na raspolaganju su im navodno i informacije koje je na početku međunarodne akcije partnerskim službama dostavila crnogorska policija.

Baranin je uhapšen 2. maja, kasno uveče, nakon što su njemački policajci pretresli brod koji je pod crnogorskom zastavom uplovio u hamburšku luku.

Osim njega, na brodu u vlasništvu “Barske plovidbe” bila su još 22 člana crnogorske posade.

Akcija “Budva” počela je prije oko dva mjeseca, kada je, prema saznanjima crnogorske policije, dogovoreno da će kokain vrijedan oko 20 miliona evra biti istovaren u Hamburgu.

Navodno, to je bilo “najbliže” primicanje broda evropskom kopnu, a krijumčarima je odgovaralo što je kompanija u čijem zakupu je teretnjak “Budva”, ugovorila da tovari žitarice u Njemačkoj.

Preuzumanje droge spriječila je policija, koja je 2. maja, nešto poslije 22 sata, upala na brod, pretresla ga i u plastičnim gajbama za voće pronašla kokain.

Iz vrha Uprave policije “Vijestima” je rečeno da je brod “Budva” od početka akcije bio pod strogim nadzorom i da je praćen od kada je 19. aprila isplovio iz Kazablanke u Maroko i zaputio se ka Njemačkoj.

Inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije svakodnevno su od tada razmjenjivali informacije sa kolegama iz američke agencije DEA, policije Velike Britanije, Portugalije, Španije, Njemačke i Holandije.

Prema saznanjima “Vijesti”, policije svih država kroz čije teritorijalne vode je “Budva” plovila bili su na oprezu, kako u slučaju da se sazna za akciju - šverceri ne bi promjenili plan i kokain sa teretnjaka prebacili na manja plovila.

Aktivira li kokain garancije?

Ukoliko njemačke vlasti zaplijene brod “Budva”, kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, država bi mogla doći u situaciju da plati višemilionske garancije.

Brod “Barske plovidbe” unajmila je kompanija “Sea Pionir” iz Londona, iza koje stoji turski kapital. Ta kompanija, čiji je direktor Cemmil Tumkaya, u Crnoj Gori ima kćerku firmu “Sea Pionir Montenegro”.

Ipak, nejasno je da li će “Barska plovidba” moći od njih da traži obeštećenje.

“Fideliti konsulting” juče je objavio da je stanje garancija koje je država dala za nabavku i remont brodova za kompaniju “Barska plovidba”, u čijem je vlasništvu brod “Budva”, posljednjeg dana prošle godine iznosilo 37,32 miliona evra.

“Na dan potpisivanja ugovora (29.01.2013 godine), garancije su iznosile 41,47 miliona evra, što znači da smo tek na početku otplate ovog kredita. Postavlja se pitanje - ako brod Budva bude zaplijenjen, da li će se aktivirati garancija, zbog čega bi država morala da plati ukupan iznos od 37 miliona evra? Podsjetimo, 37 miliona evra, koliko iznosi stanje garancije, veoma je blizu neto iznosa koji je oprijediljen za zaposlene pogođene krizom izazvane kovidom 19. Ova situacija bi mogla da predstavlja snažan udar na javne finansije, ali i na sami tok pregovora sa kreditorima koji treba da nam obezbijede novo finansiranje od pola milijarde evra za suočavanje sa krizom”.

“Vijesti” od Ministarstva saobraćaja i Ministarstva finansija očekuju odgovore šta će se desiti sa garancijom koju je država dala za kupovinu brodova “Barskoj plovidbi”, u slučaju da brod “Budva” bude zaplijenjen.

Ta dva Vladina resora “Vijesti” su pitale i da li postoji opasnost da cijela garancija dođe na naplatu, ali i kolika je ukupna vrijednost garancije koju je država dala “Barskoj plovidbi”, kolika je bila vrijednost kredita i koliko je još novca ostalo da se vrati.

Brod “Budva” izgrađen je 2014. u kineskom brodogradilištu Jinling za kompaniju “Barska plovidba”. Plovi pod crnogorskom zastavom i na njemu je kompletna crnogorska posada.

 

(Vijesti)

Komentari
Rifko
Rifko: Mico Orlandika ostao bez 10 posto. Jbg zivot je nepredvidiv
04.05.2020 15:17
Jirgen Klinsman
Jirgen Klinsman: Banditen Montenegriner. Hitler hätte dich zerstören sollen
04.05.2020 15:43
Gagy
Gagy: banditi no što.
04.05.2020 16:29
Pirgasti Englezb
Pirgasti Englezb: Banditi!!!,da necete da nas strijeljate ka,sto ste naucili,nacisti,mi samo ovakvi zato sto ste vi takvi !
04.05.2020 19:26
Diretore di makina
Diretore di makina: Oni nisu sverceri oni su "dileri droge na brodovima". Jer pomorci su uvijek bili sverceri i mnogo vijekova prije neko sto su i sloveni postojali, a da ne kazem "saka jada" koja se danas naziva montenegrinima!
06.05.2020 13:40
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.09.2020.
19
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar