Ћирилица Latinica
10.02.2018.
Društvo

Cakan prvi opštinski funkcioner koji je za sedam godina posjetio Dom zdravlja

Autor: Redakcija. 3 Ostavite komentar

Barskom portalu stiglo je saopštenje predsjednika SO Bar Radomira Novakovića, koje prenosimo integralno.

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković, sekretar SO Bar mr Aleksandra Grabež i Marija Tošković Kaluđerović, samostalni savjetnik u Službi za skupštinske poslove posjetili su danas JZU Dom zdravlja Bar. Direktor Doma zdravlja, Borislav Lalević sa saradnicima - dr Momirom Vukelić, mr Katarinom Malić, dr Snežanom Labović, dr Biljanom Masoničić i Sudanom Ramusovićem predstavio im je rad ove ustanove i svih njenih segmenata.

Povod sastanka, kako je Novaković istakao, bila je jučerašnja rasprava o informaciji o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj i dječijoj zaštiti u opštini Bar za 2016. godinu, u nastavku 21. sjednice Skupštine opštine Bar - „Vjerujem instituciji, vjerujem da ono što je prezentovano građanima Bara jeste tako, ali želim da vidim činjenično stanje, u kakvim uslovima je Dom zdravlja i da se uvjerim da li laboratorija radi u najboljim uslovima i da građani Bara ne moraju da brinu za ispravnost vode“ - kazao je Novaković.

Lalević je istakao da je ovo, nakon osam godina, prva posjeta predstavnika lokalne samouprave ovoj instituciji primarnog nivoa zdravstvene zaštite koja zapošljava 170 radnika i kroz koju dnevno prođe dvije hiljade, a u sezoni i dvije i po hiljade pacijenata.

On je predstavio rad ove ustanove u prošloj godini, istakavši da su gotovo sve organizacione jedinice uradile više pregleda nego što je planom Fonda zdravstva predviđeno. U prošloj godini, kako je kazao, Ombudsmanu za prava pacijenata stiglo je samo sedam prigovora, od kojih se nijedan nije odnosio na stručnost u radu i medicinki tretman.

U ovoj ustanovi, koja je među najboljima u Crnoj Gori, vrši se elektronsko zakazivanje pregleda, a počinje i implementacija elektronskog recepta. Iako je Bar turistička opština, svi strani pacijenti padaju na teret ove zdravstvene ustanove, bez ijednog eura uloženog sa strane u rad tzv. turističkih ambulanti.

Na sastanku je istaknuto i da je Skupština raspravljala o izvještaju iz 2016. godine, a da su 2017. prevaziđeni mnogi problemi. „Sve što radimo, radimo iz svojih sredstava“ - istakao je Lalević, dodavši da su u četiri godine odrađene tri akreditacije po najstrožijim evropskim standardima.

Dr Snežana Labović istakla je da je Dom zdravlja Bar jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja ima specijalistu higijene i da analizu vode radi za Bar, Tivat, Budvu, i Ulcinj. Istakla je dobru saradnju sa barskim Vodovodom i ukazala na njihovu stručnu osposobljenost i odgovornost.

"Analize vode rade se u Domu zdravlja od 1970. godine", istakla je dr Biljana Masoničić, šef Laboratorije sanitarne hemije. Ona je istakla da je ova ustanova prošla drugi ciklus akreditacije kada je u pitanju oprema i laboratorija mikrobiologije.

Lalević je istakao da je prije nekoliko godina bilo riječi da se u Baru formira Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, što nije realizovano. Mišljenja je da bi Dnevni centar za djecu za posebnim potrebama i djecu sa autizmom trebalo da bude pri Domu zdravlja, ističući da je u Baru registrovano 1.067 djece sa posebnim potrebama. Istakao je da je alarmantno da se ništa nije uradilo i pored tolikog broja djece.

"Dok je Dom zdravlja u ovom sastavu i sa ovom željom za rad, nema brige za zdravlje građana“. - kazao je Novaković

Posjeta je završena obilaskom laboratorija u Domu zdravlja.

Komentari
Omer
Omer: Sustina je u naslovu. Politicki marketing.
10.02.2018 15:29
conte
conte: E PA SPRDNJA. A KAVE VEZE NJEGOVA FUNKCIJA IMA SA VLADINOM USTANOVOM. MUJO LALEVIC GADJA MJESTO NOSIOCA LISTE DPS-A I SA OVIM POTEZOM PONIZAVA DR SRZENTICA I PRIMA SPIKERA SKUPSTINE U ZVANICNU POSJETU,,,, DOBRO ZNA STA JE ZAKONODAVNA A STA IZVRSNA VLAST I DA OVA GRADSKA ATRAKCIJA I GLAVNA ZABAVA GRADA BARA TJ SPRDNA OD CAKANATJ BARSKOG DRAGA DJUROVIC DOLAZI U POSJETU JEDNOJ OD NAJVAZNIJIH USTANOVA U GRADU. E MOJI BARANI....DOTAKLI SMO DNO,TONEMO U MULJ,
10.02.2018 19:55
cavez
cavez: Emoj Mujo. Sto dozvoli sebi. Da Cakanu podnosis raport.
12.02.2018 03:01
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar