Ћирилица Latinica
31.07.2022.
Društvo

Crmnica je srpska perjanica: Krnjičani obnavljanjem crkve obanavljaju slogu i zajedništvo!

Autor: Redakcija 15 Ostavite komentar

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je juče, na Svetu velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju, Svetu službu Božiju u crkvi Svetog arhangela Mihaila u selu Krnjice u Crmničkoj nahiji.

Sasluživali su mu: protojereji Igor Balaban, Jovan Plamenac, Slobodan Lukić, jeromonasi Nikon (Kokotović) i Nikolaj (Bašanović), jereji Nikola Radović i Krsto Plamenac i jerođakon Sionije (Zorić).

Prije početka liturgije osvećen je hramovni živopis.

Po zamvonoj molitvi odslužen je mali pomen ktitorima ove svetinje.

Starješina hrama jerej Krsto Plamenac čestitao je okupljenima na kraju bogosluženja sabranje u Krnjicama. Posebno je zablagodario Saši Pekiću, domaćinu slave Milanu Joličiću i predsjedniku Crkvenog odbora Slobodanu Joličiću na trudu oko krnjičkog hrama.

Mitropolit Joanikije je, na predlog oca Krsta Plamenca i Crkvenog odbora krnjičkog Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca odlikovao Sašu Pekića za nesebičnu pomoć i djelatnu ljubav pokazanu u oslikavanju hrama Svetog arhangela Mihaila u Krnjicama.

Mitropolit Joanikije je zatim rekao da je danas veliki dan za Krnjice.

"Za mjesto koje je, čini mi se, bilo poprilično zapušteno. Ali, sa obnovom crkve, uvjeren sam da će početi i obnova vaših domova.

I ne samo toga: uz obnovu crkve, groblja i vaših starih ognjišta obnoviće se i vaše zajedništvo- rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Objasnio je da će Krnjičani, okupljajući se na Svetoj službi Božijoj izaći pred lice Gospoda koji je izvor ljubavi.

"Izvor milosti, istine, pravde, dobrote… A ti Božji darovi će da oplemene vaše duše i vaša srca.

I sjetićete se svojih predaka koji su ovu crkvu u davnim vremenima podigli "-rekao je on.

Dodao je da nije bilo lako podići ovu crkvu u to vrijeme, kao ni danas u ovom dosta nepristupačnom mjestu.

"Treba da se sjetite žrtve i truda vaših predaka kojima ništa nije bilo teško da se potrude za slavu Božju i za slavu svetoga hrama, a za blagoslov svojih domova, svojih porodica i svoga potomstva.

Oni su dalekovido gledali u budućnost i nijesu vam mogli ostaviti ništa ljepše i ništa bolje od ovoga svetoga hrama" -naglasio je Vladika Joanikije.

Govoreći o današnjem prazniku Vladika je rekao da je Sveta velikomučenica Marina epitet ognjena zaslužila prije svega zbog toga što je bila ognjene vjere.

"I nije žalila svoga života kada je došlo vrijeme da se posvjedoči vjera. A u ta davna vremena, kada su hrišćani bili gonjeni biti pravi hrišćanin značilo je uvijek biti spreman da daš život svoj za Hrista.

I ona je postradala za Hrista Gospoda na isti način kao i Sveti velikomučenik Georgije, kao i Sveti Dimitrije.

I sjedinila se sa Hristovom Golgotom, sa Hristovim krstom da bi postala zajedničar i saučesnik i sapričasnik Hristovoga vaskrsenja"-kazao je, između ostalog, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

www.mitropolija.com 

Komentari
Zoro
Zoro: Bravo braco Krnjicani. Svi pod nasom jedinom Srpskom pravoslavnom crkvom i s nasim vladikom dobrim
31.07.2022 11:54
Grgur
Grgur: Velicanstveno. Bravo !!!
31.07.2022 13:38
Четири "С"
Четири "С": Само слога Србина спашава! Кад је најтеже Црмница показује да је на правој страни своје часне историје и једине истине. И јесмо српска перјаница
31.07.2022 13:40
Lokum
Lokum: Vazno je da se Crkva obnovila a da uloze u obnovu neke skole, bolnice ili nesto slicno? Crmnica nije srpska inace a izgubljene ovce sto lutaju, to je druga stvar.
31.07.2022 13:57
Za lokuma
Za lokuma: Svaka ti je ka Njegoseva👋👋👋🇲🇪💓🇲🇪💓
31.07.2022 17:25
Bogdan C
Bogdan C: Tapi jesi li moga što pojesti pod taj šator.
31.07.2022 19:52
Barski
Barski: Podukljice prodate psttttt,mirni dukljosi,ovo je bila i bice vazda SRPSKA zemlja... zato mrs u rupu boranijo prodata!
01.08.2022 13:16
CT UL RO
CT UL RO: Nije ovo mojtenegro,no veliko srpsko leglo,ojhaaaaa drkljosi
01.08.2022 13:17
Smako
Smako: Crmničanina je bila i ostala ono što zapravo jeste.Crmničani znaju i promjeniti košulje od partizane (partizanske penzije) do četničkih.Svakako Crmničanina je bila i ostala četnička a Draža im je najveći svetac
01.08.2022 14:26
Golik
Golik: Mijojdan je Krincka slava,svaka kuca kolje brava.Nekad se tako pojalo kad se u Krince islo na slavu.Ako cemo pravo ko zna dje je Stubica pa desno je Crmica a lijevo......
01.08.2022 18:39
Lokum
Lokum: Ako vam je toliko do Srbije, sto ne podjete tamo i usput svratite do Kosova? A da, operisani ste.
01.08.2022 20:03
Spicanin (trofazni)
Spicanin (trofazni): Samo me zanima ovaj fenomen ?! Kako od glasnogovornih komunista "postadose" vajne "bogomolje" ? Jesu li partizanske spomenice i razna odlikovanja zabili nedje iza oltara ?! Ma njih i njihove potomke je "blagoslovio" djedo, sve im je oprosteno !
02.08.2022 09:27
гаврило за Локума
гаврило за Локума: Мој Лолуме давно су твоји залутали, можда су морали опасне су биле Османлије! Али ти си духовно мртав, на правди Бога, сада у миру дајеш себи право да казујеш је ли ко залутао или није! Можда смо ми Овце Залутале и нека нам Господ опрости али ти си крме прљаво!
03.08.2022 07:23
Lokum za gavrila
Lokum za gavrila: Moji nisu Osmanlije nego upravo Crmicani i to nosioci raznih odlikovanja 🫣
03.08.2022 10:43
Za Gavrlila
Za Gavrlila: Ako si porijeklom iz Srbije, onda sigurno znas koliko su bili opasni …
03.08.2022 13:39
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar