Ћирилица Latinica
13.11.2020.
Društvo

Dabanović: Građani plaćaju zbog pogrešnih odluka i nečije samovolje

Autor: Redakcija 23 Ostavite komentar

Analizirajući polugodišnji izvještaj i izvještaj o radu i rebalansu budžeta Opštine za 2020. godinu, Dijana Pejović, odbornica Demokrata, zatražila je dodatna tumačenja za poziciju budžeta „sudska izvršenja”, gdje je po izvještaju za šest mjeseci isplaćeno 309.807 evra, dok je na nivou rebalansa planirani izdatak od 900.000 evra, što je velika razlika.

Pejovićevu je interesovalo da li pravni tim preduzima mjere ili treba mijenjati zastupnike pred sudovima.

Sekretar za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović kazao je da se protiv Opštine pred nadležnim sudovima u prošloj godini vode 202 sudska spora.

"U završnom računu budžeta opštine za 2019. godinu, kao i u izvještaju revizora završnog računa budžeta, koji je opštinsiki parlament usvojio, jasno je naznačeno da se na kraju 2019. godine protiv Opštine pred nadležnim sudovima vode 202 sudska spora u kojima su iskazani tužbeni zahtjevi u vrijednosti od preko pet miliona eura, i da sve tužbe predstavljaju potencijalni udar na budžet Opštine Bar. Zastupnici Opštine ulažu znanje, iskustvo i požrtvovanje u cilju rješavanja i povoljnog ishoda po Opštinu, i ja sam zahvalan timu pravnika na tako odgovornom i časnom zastupanju u svim postupcima"- kazao je on.

Prema njegovom riječima, sudski postupci su živa materija, kako po broju predmeta tako i po iznosu sredstava, tako da su postupci promjenljivi.

"Predmeti tih sporova su različiti i u krajnjoj liniji su materijalne prirode zbog neizvršenih uspostavljenih obaveza u postupcima eksproprijacije zemljišta iz 80-ih i 90-ih godina prethodnog vijeka, do aktuelnih dešavanja kao što su upravni postupci, radni odnosi i ujedi pasa lutalica", dodaje Dabanović.

On ističe da među postupcima ima i radnih sporova zbog neiskorišćenih godišnjih odmora zaposlenih, prava na naknade po raznim osnovama, a ima i sudskih presuda koje su pravosnažno okončane u korist vatrogasaca. Opština je isplatila sredstva po presudama zbog duševnih bolova i povreda ličnosti zaposlenih u vatrogasnoj službi.

"Naime, sud je utvrdio da su u prostorijama Službe zaštite - radne prostorije vatrogasaca, postavljene kamere i uređaji za snimanje, te je time došlo do povrede ustavnih odredbi i povrede Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Tako su nastali troškovi budžeta gdje građani plaćaju nečije pogrešno donesene odluke, ili iskazanu samovolju, te u takvim sporovima pravni eksperti ne mogu biti od pomoći. Iznos naknada po osnovu sudskih izvršenja manji je od planom očekivanih u dosadašnjem periodu, a jedan od razloga svakako je i kvalitetan rad pravnog tima", kazao je Dabanović.

 

Isti advokati za tužbe zbog ujeda pasa lutalica

Kad su u pitanju ujedi pasa lutalica, u ovoj godini, kazao je Dabanović, imamo 106 predmeta, a po tom osnovu povrijeđenima je isplaćeno 55.735 evra, dok su troškovi postupka iznosili preko 21 hiljadu evra, što je značajna stavka. Posebno ukazujem na činjenicu da su od strane medicinskih radnika utvrđene povrede pretežno iste vrste, istog duševnog bola, što bi navelo na zaključak da su psi ispoljavali istu agresivnost. Ako tome dodamo da smo u jednom periodu imali istog ili iste advokate, to može da djeluje simptomatično. Ovo je problem koji se susreće i u većim gradovima i opštinama, ali ova pojava zahtijeva posebnu pažnju svih subjekata u tim postupcima- ističe Dabanović.

 

("Dan")

Komentari
Јутка
Јутка: Значи пукла тиква у лоповском ДПС-у у Бару ?
13.11.2020 08:56
Miloš
Miloš: A Vido ne mlati sreće ti. Svaki gradonačelnik kad je došao prvo šta je trebalo da uradi Vida Dabanivića da smjeni. Ali im se Vido uvuče u Dupe i sve ih isprati... Nekada si u Luku Bar brojao šarafe jer nisu znali šta da ti daju da radiš... A ti i Radojičić sve odluke donosite u Opštinu Bar iz sjenke i uzimate dobre pare... Dva najveća lopova...
13.11.2020 10:16
Vasilije
Vasilije: zadnje zakrpljeno jedro Bara,Vido Dabanovic (ako bilo ko u Baru odgovori kako je dosao tamo onda taj zna sto su mu kucici sada najveci problem u Baru)!Bajden nece dovesti ponovo drps na vlast ni slucajno i vazda ce biti svetaca poput Amfilohija,makar poslije nekoliko decenija!!!!Zadnjih trideset godina sva zla u Baru je ubetonirao drps i dabanovicevci!!!! Sto postaje barski portal vidimo!!!!
13.11.2020 10:47
Rada
Rada: Najposteniji covjek u opstini Bar a na pogresno mjesto i u pogresnu partiju koja je ustvari lopovska sekta. Jedino se on ne ugradjuje a sve potpisuje mafiji sa vlasti sto pozele i sto projektuju. To svi znaju ko ista zna o Baru i Opstini Bar.
13.11.2020 16:48
Ana
Ana: Vido je posten i strucan ali bez svoga JA. Stotine miliona su oprali kriminalci a on nije smio da kaze NE. Kako god on nije za zatvor a svi oko njega DA
13.11.2020 16:50
Laki P.
Laki P.: Dobro je da si progovorio Vido vise. Nego reci jasno -Sreznetic, Raicevic i Radojicic.... Zna se na koga mislis
13.11.2020 16:51
Crmnicanin
Crmnicanin: Fini ljudi iz seoca da se crmnica stidi od njih kad ima ovakve strucnjake kao Vida Dabanovica Mica Orlandica i Zorana Pajovica
13.11.2020 17:23
Drndoje
Drndoje: Svi negativni komentar na racun Vida Dabanovica se kucaju iz DPS-a, jer znaju da je posten i da je medju rijetkima koji nece u zatvor. I vjernik je I donator SPC kao i njegova casna gospodja.
13.11.2020 17:35
Vatrogasci
Vatrogasci : Neka neko postavi pitanje koliko je Vido Dabanovica platio stan u kojem zivi eura nije dao nego koji je strucnjak jos su mu ga i opremili
13.11.2020 17:42
Vasilije
Vasilije: Gospoda Milos Suster i Vido Dabanovic su zajednicki vodili,u samom pocetku formiranja ove sluzbe urbanizam Bara a kada je Suster poceo smetati lopovima ostavili su Vida i sve ostvarili bez Milosa!!!!Ako neko porekne ovo volio bih ali takvog lazova nema,kolikko ja znam a da su mu korijeni iz Bara!!!
13.11.2020 19:10
TITANIK
TITANIK: Kakva odvratna njuska poltron mijenjaju se predsjednici on opstaje sve je jasno. Sad kad brod poceo da tone pacov bi da pobjegne nece moci. Inace sve je jasno kad ga ovaj nesretnik od Drndoja brani to ce mu mnogo znaciti. Micite se ljape jedne ne avetajte po ovom portalu.
14.11.2020 03:17
Ilhan
Ilhan : Ne znam covjeka ali preovladava misljenje o njemu da nije ogrezao u kriminal kao mnogi drugi sto jesu iz DPS fukarske partije
14.11.2020 07:41
Dragan
Dragan: Meni je samo nejasno dje Vido nakupi hrabrost da kaze ovo sto je rekao a rekao je konacno istinu
14.11.2020 07:42
Miloš demokrata
Miloš demokrata: Stan je dobio džabe, dvadeset godina je sekretar, ženu je zaposlio, u svaki odbor i komisiju su i on i žena “ đe se plaća”, službeno auto vozi i u privatne svrhe, tunel Sozina besplatan, službeni telefon, toliko o Vidovom poštenju.???!!!
14.11.2020 09:00
Милутин
Милутин: Одавно се прича да је Видо следећи након Фуштића који прелази у Демократе. Сад је гласно свима послао поруку да неће да ћути више. Следеће је да конкретно проговори о криминалу који покрива Брано Магла Гвозденовић лопов над лоповима
14.11.2020 09:11
Bakik
Bakik: Iz koje zi ti partije ilhane fukaro nad fukarama. Ima li 🍔🍔🍔.
14.11.2020 10:03
Ilhan
Ilhan: Ja sam politicki nezavisan, a vi partijasi se slikajte. Nego pitam ove sto napadaju Vida a brane Sustera, zasto se ne zapitaju kako je "posteni" Suster uzurpirao plazu i put kod Malibua u Sutomoru... Sta se pravite ludi, to svi znaju!?
14.11.2020 13:22
Dzoni
Dzoni: Prodajem jaja japanske prepelice i pekinške patke i ...da od slona
14.11.2020 14:47
Nole
Nole : Bar propali grad bez investicija, treba ukinuti ovo Vidovo radno mjesto. Đe su hoteli koji rade cijele god, risorti, fabrike.
14.11.2020 22:37
Обала Ива Новаковића
Обала Ива Новаковића: Ма Шуштер пусти Јововиће да девастирају плажу и пут и све узурпирају, па он уз њих профитира, и онда пере руке каже нисам ја то су Јововићи, а он их савјетује и покрива. Све одавно познато, зато се УРА уграђује око АНБ-а да сакрије своје несојлуке
14.11.2020 23:30
Krcko
Krcko: Zašto urednik portala dozvoljava ovakvo blaćenje ljudi? Ima li iko da pročita komentar prije nego ga odobri?
17.11.2020 22:55
Dimnjak
Dimnjak : Upravo tako,sjedne neko i napise sta mu god padne na pamet,nije bitno ima li covjek djecu koja to citaju,lako je prosuti perje a tesko ga je pokupiti,niko ne razmislja o covjeku, budimo ljudi...Uvedite eliminaciju pogrdnih licnih uvrjedljivih komentara,nemojte da ste citani samo radi komentara koji polako doticu dno dna...
18.11.2020 09:30
SEOCANIN
SEOCANIN: Da nema selekcije komentara Vido bi bio jos orekjuce uhapsen sta sam ja sve napisao a nisu mi objavili ni jedan komentar. Ljudski maksimumi moji !!!
18.11.2020 11:45
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar