Ћирилица Latinica
23.01.2021.
Društvo

Danas je Dan novinara Crne Gore: Nema slobode dok se ne rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

PIŠE: Milenko Jovanović

Novinari u Crnoj Gori danas obiljevažavaju svoj dan! I 150 godina novinarstva u našoj zemlji. 

Nakon decenija terora, zastrašivanja, fizičkih napada i teških povređivanja, te gašenja medija koji nisu bili po volji nedavno smijenjenom autokratskom režimu pa sve do ubist(a)va novinara i urednika, većinskom voljom građana konačno su 30. avgusta prošle godine stvoreni osnovni preduslovi za uspostavljanje društvenog ambijenta koji bi morao da rezultira prestankom progona medijskih radnika bez obzira na uređivačke politike kuća u kojima rade. 

Od takvog ambijenta smo,naravno, i dalje udaljeni miljama. 

Ako se složimo da je novinarstvo jedan od temeljnih stubova demokratskog društva, onda ćemo se saglasiti i da su ugrožavanja slobode medija kao i napadi na medijske poslenike istovremeno i napadi na sve građane.

Dakako da smo i od demokratskog društva isto tako veoma daleko. Jer, demontaža diktatorskog, policijskog i siledžijskog sistema je u suštini tek počela. Ovo naročito ako imamo u vidu da dijelom vlasti i dalje upravlja glavni ideolog mafiokratske, privatne države i višedecenijski apsolutistički vladar najodgovorniji za uspostavljanje atmosfere straha, mržnje, bezakonja i podjela u čijoj osnovi je permanentna tendencija oživljavanja bratoubilaštva.

Preveliki je, dakle, posao prema novoj izvršnoj vlasti u zemlji, ali i ogromna odgovornost. Šansa joj se definitivo mora pružiti!

Ko je ubio Duška Jovanovića? Na ovo pitanje odgovor se čeka gotovo 17 godina. 

Nikako se ne smije prećutati užasno neprijateljski i dželatski odnos diktatora i njegovih beskičmenih poslušnika prema medijima koji su kritički izvještavali o njegovoj privatnoj državi uspostavljenoj na brutalno pokradenom referendumu, uz mafijaško-policijsko zastrašivanje i ucjenjivanje građana. U takvom izvještavanju, znamo svi, prednjačio je dnevni list "Dan" na čijem je čelu bio neustrašivi i pravdoljubivi Jovanović. 

Jesu li istražni organi, kako je jedino logično bilo postupiti, na bilo koji način pokušali da utvrde da li je naredba za zločin nad prvim čovjekom "Dana" tog 17. maja 2004.godine stigla sa najvišeg vrha vlasti u Podgorici? Nisu! Nisu jer su u zlodjelima prema oponentima svog gazde isključivo imali funkciju fikusa!

U najmanju ruku, imajući u obzir ukupni ambijent u crnogorskom društvu koji je u tom trenutku vladao, te znajući za snažnu spregu organizovanog krimala i privatne države, istražni organi su morali da krenu od glave hobotnice. Nisu smjeli, naravno. A da li su oni koji su morali da vode profesionalno istragu i sami eventualno umiješani u izvršenje zločina, naprosto će morati da se otkrije. Prije ili kasnije!

Sumnju da su nosioci vlasti bili umiješani u ubistvo Jovanovića poslednjih dana dodatno podgrijava informacija da je doskorašnje rukovodstvo zloglasne Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) spalilo svu moguću dokumentaciju koja je, izvjesno, trebala da kompromituje sve one koji su vodili tu službu, uključujući i dojučerašnjeg premijera.

Budući da je, kako čusmo ovih dana, novom čelniku ANB-a poznato ko je palio "papire" na Žabljaku kojima su "gazdovali" njegovi prethodnici, kroz procesuiranje odgovornih, vrlo moguće, doći će se i do tragova organizatora i izvršilaca zločina nad urednikom "Dana". 

Naravno, za očekivati je, da se pored ostalog dođe i do informacija ko je tukao i po čijoj naredbi ( i hapsio) urednika portala IN4S Gojka Raičevića dok je radio svoj novinarski posao na protestima građana i na drugim redakcijskim zadacima. 

Nemam ni najmanje razloga da ne vjerujem da je u svim spaljenim materijalima bilo i činjenica o organizatorima premlaćivanja i progona Olivere Lakić iz "Vijesti", sačekuši i napadu na Tufika Softića u Beranama, hapšenju urednika portala "Borba" Dražena Živkovića, ali i drugih ozbiljnih ataka na medijske radnike.

Imam, međutim, mnogo razloga da vjerujem da će novi sistem vrijednosti koji će, nadam se, biti uspostavljen nakon što je u političkom smislu Crna Gora dobila slobodu - i novinari moći bez straha  da izvještavaju nezavisno od ideologija kojima pripadaju i uređivačkih politika. 

Fundamentalni uslov za slobodno novinarstvo u Crnoj Gori je rasvjetljavanje zločina nad Duškom Jovanovićem, uz otkrivanje i drugih, već pomenutih napada na novinare. Do tada zapravno neće biti nikakve suštinske slobode!

I, naravno: Drage kolege, srećan vam Dan novinara Crne Gore! Posebne čestitke dobitnicima nagrada Udruženja novinara Crne Gore i drugih medijskih asocijacija za 2020. godinu!

Komentari
Banjas
Banjas: Dok Milo i Markovic ne odu na dozivotnu robiju nema srece za Crnu Goru
23.01.2021 12:11
Рајкард
Рајкард: Има ли Брано Мићуновић удјела у томе ? Њега је прао овога свијета покојник. Али Брано је уствари био држава 30 година.
23.01.2021 12:33
Doktor
Doktor: Nakiti ti Mila ka vazda. Sve u glavu. Neka si, Mile, neka si, neka si
23.01.2021 13:09
Лабуд
Лабуд: Срећан празник Дан новинара Црне Горе! Посебно теби Мишко!
23.01.2021 18:24
Dzigi
Dzigi: Srecan Dan novinara, pa da ugasite ove ustaske medije. Podrska Barskom portalu. Hvala u ime Bara!!!
23.01.2021 19:20
Božo
Božo: Ovi četnički su pravi......
31.01.2021 10:44
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar