Ћирилица Latinica
24.03.2020.
Društvo

Dramatično upozorenje crnogorskih ljekara: Nespremni smo za virus korona; fale maske, rukavice, svašta...

Autor: Redakcija 10 Ostavite komentar

Sindikat doktora medicine Crne Gore obratio se danas pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, kojim je ukazano na apsolutnu nespremnost za borbu za virusom korona koji se širi Crnom Gorom.

"Barski portal" Njihovo obraćanje prenosi integralno:

"Sagledavajući situaciju iznutra, mišljenja smo da je potrebno ustanoviti trijažne punktove izvan zdravstvenih ustanova. Većina ustanova i dalje nema jasne smjernice za svoje zaposlene. Nedostaju protokoli postupanja u potencijalnim situacijama, smjernice za razdvajanje čistih i prljavih puteva, protokol o postupanju prema pacijentima koji su testirani kao negativni a iz nadzora su i imaju razvijene simptome, kliničku sliku koja imponuje COVID-19 (koronavirus) infekciji, kao i za brojne druge situacije. Svi ovi nedostaci dovode do haotičnog kretanja i postupanja što za rezultat ima potencijalno zaražavanje većeg broja zdravstvenih radnika. U tom cilju smatram da bi od velike pomoći bilo postavljanje šatora kako bi se trijaža pacijenata izmjestila iz zdravstvenih ustanova. U tu svrhu potrebno je formirati i trijažne timove.

Kako bismo testirali pacijente potrebno je da imamo briseve, koji već nedostaju. Ukoliko naši ambasadori mogu pomoći na tom polju značajno bi doprinijeli praćenju i otkrivanju broja inficiranih.

Takođe smatramo da bi potrebno bilo nabaviti najlonske prekrivače za krevete pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija, naročito za one koji se transportuju kako bi se smanjilo rasipanje virusa i kontaminacija okoline.

Pacijenti u Bergamu koji su povezani na raspirator nose zaštitne komore na glavi koje imaju potrebne otvore za respirator olakšavajući time njegu pacijenta i bolju zaštitu najviše izloženog osoblja u intenzivnim njegama, kojih i onako nemamo dovoljno za ovu situaciju.

Koristimo priliku da Vas upozorimo da je na sajtu Vlade objavljen spisak osoba koje su pod nadzorom ali sa netačnim datumima početka izolacije. S obzirom na burne reakcije u javnosti koje su nastupile sa isticanjem spiskova, ovo pitanje je vrlo važno jer može proizvesti brojne neprijatnosti a potencijalno i incidentne situacije osobama kojima je period izolacije završen. Objavljeni spiskovi Vlade su nepotpuni.

Mišljenja sam da bi od velike pomoći bilo i dovođenje tima ljekara iz Kine koji imaju dragocjeno iskustvo u savladavanju epidemije, a koji bi mogli pomoći u uspostavljanju prtokola postupanja koje mi još uvijek nismo adekvatno razradili.

Lične zaštitne opreme nedostaje. U ovakvoj situaciji gdje pojedini ljekari nemaju čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite, djeca ministra Hrapovića se slikaju sa istima i koriste ih za zabavu. Ovo je primjer neviđene brutalnosti prema zdravstvenim radnicima koji uprkos svakodnevnom izlaganju opasnosti u nedostatku ili pri nedovoljnoj količini lične zaštitne opreme uredno obavljaju svoje radne zadatke. Dok zdravstveni radnici svoj posao obavljaju sa tekstilnim maskama u nedostatku drugih, a čija upotreba je okarakterisana kao nepodobna i neefikasna od strane SZO, djeca ministra Hrapovića najbolje maske koriste za fotografisanje i zabavu. Mislimo da ovakvo demonstriranje privilegija i moći od strane ministra Hrapovića i njegove familije jednom mora biti završeno i možda je idealan trenutak sad.

Uvažite zdravstvene radnike na način što ćete ih snabdjeti ličnom zaštitnom opremom, protokolima, potrebnom asistencijom eksperata jer je dragocjeno vrijeme izgubljeno u dvomjesečnom uvjeravanju javnosti od strane ministra Hrapovića kako imamo sve i kako smo spremni za ovu situaciju što je daleko od realnosti", poručili su iz Sindikata doktora medicine Crne Gore Markoviću.

Komentari
Чађо
Чађо: То је оно кад сиротиња дође до пара и привилегија, ко циганин кад има канту масти онда маже и задњицу јер има превише. Тако Храповићи, иначе сиротиња тешка су били до прије 10 година. Знамо се.
24.03.2020 07:54
Za cadja i redakciju
Za cadja i redakciju: Ciganin"diskriminizacija "👌👌👌
24.03.2020 09:40
Za. Cadja
Za. Cadja: Jesi li to ti Cadjo jesi od ovoliko problema tebi zasmetase 2 maske i ti znas ko je bio siromasan a mi neznamo ko si bio ti i kolko si bogat mici se nesreco jedna.
24.03.2020 09:44
Cara
Cara : Dobro pa se okuraziste da progovorite. Raspad sistema, nista novo. Eto vam vlast za koju ste listom glasali. Bojim se da ce biti haos sto se tice epidemije a Vi opet izaberite iste ove.
24.03.2020 11:33
Fuj
Fuj: Stoka seljacka,bitno je da su antisrbi zajahali na vlasti milonegra
24.03.2020 12:14
barsko zlato
barsko zlato: Ajde ne pravite od muve medjeda..kao da vaša djeca nisu se slikala isto kao i djeca Hrapovića.Nego djeca Hrapovića su kažnjena što su djeca ministra..Ako spase zdravstvo ove dvije maske..
24.03.2020 18:19
Nemanja
Nemanja: Sto dozivjesmo da pola vlasti u ovoj mrcenoj kvazidrzavi imaju prodate poturice,fuuuuuj na sto spasmo....al proci ce i ovo pa cemo se pogledati!
25.03.2020 12:33
Njegoseva CG
Njegoseva CG: Mrzitelji Njegosa i istinske srpske i pravoslavne CG su nazalost zahvaljujuci domacim izrodima na vlasti,i ovako se ponasaju i sluze svemu antisrpskom i antipravoslavnom da nije tako ne bi ni prodali i izdalu svoju vjeru za malo brasna.
25.03.2020 12:37
Ззззз
Ззззз: Труди се човјек највише што може.То што су се дјеца фоткала са маскама.Па морају имати маске жена му је стоматолог .то је основно што морају имати у свако доба.Не судите преко оних који га мрзе.Добар је човјек.Није битно које је нације.Фамилија је ок.Без предрасуда.Раде и живе од тога.Образовани,културни.Народ.
25.03.2020 13:14
Maksim
Maksim: "Ззззз: Па морају имати маске жена му је стоматолог .то је основно што морају имати у свако доба." "Sindikat doktora medicine Crne Gore - Lične zaštitne opreme nedostaje. U ovakvoj situaciji gdje pojedini ljekari NEMAJU čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite.... , Dok zdravstveni radnici svoj posao obavljaju sa TEKSTILNIM maskama u NEDOSTATKU drugih, a čija UPOTREBA je okarakterisana kao NEPODOBNA i NEEFIKASNA od strane SZO.... , Uvažite zdravstvene radnike na način što ćete ih SNADBJETI ličnom zaštitnom opremom, protokolima, potrebnom asistencijom eksperata jer je DRAGOCJENO VRIJEME IZGUBLJENO u dvomjesečnom UVJERAVANJU JAVNOSTI od strane ministra Hrapovića kako IMAMO SVE i kako smo spremni za ovu situaciju što je DALEKO OD REALNOSTI" Kralju i mega majstore ZZZZZ, sto pricas ti?? Kakva normalnost? Kakva opravdanja? Zasto doktori po bolnica nemaju ni maske ni rukavice? Jesu sami krivi? Sto je ovaj gore pomenuti gospodin? Za sta prima platu? Pitanje je vremena kad ce zrtve da se dupliraju na dnevnom nivou. Ko ce da odgovara za to?
26.03.2020 12:17
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar