Ћирилица Latinica
26.02.2020.
Društvo

Grafit mržnje prema Srbima uklonjen, skandalozno reagovanje Ministarstva kulture

Autor: Redakcija 12 Ostavite komentar

Grafit "Srbe na vrbe" koji je juče ispisan na tvrđavi Tabija iznad Sutomora, o čemu je javnost prvi izvijestio "Barski portal", uklonjen je u međuvremenu akcijom komunalnih službi. Nakon osude iz Opštine Bar koja je devastitanje tvrđave ocijenila nedopustivim govorom mržnje, stigla su i reagovanja iz Ministarstva kulture, te NVO "Novo i ljepše Sutomore".

Po svom sadržaju, reagovanje Ministarstva kulture je u najmanju ruku sakndalozno, a mogli bi se zaključiti i da u tom vladinom tijelu možda i precizno znaju ko je počinilac gnusnog nedjela.

Tabija, tvrđava iz 19. vijeka, drugi put je u kratkom periodu na meti vandala – zidina viševjekovnog utvrđenja ponovo je oskrnavljena natpisima. Iz Ministarstva kulture osudili su nastavak destrukcije kulturnih dobara u Crnoj Gori.

“Baš kao i prvog puta, kada je na Tabiji osvanulo obilježje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rukopis je opet jasan i isti – pri čemu se autori nijesu potrudili ni da promijene lokaciju. Za razliku od ranijih manifestacija ‘bratoljublja’ – poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore – ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države”, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Navode da će stručne službe i ovog će puta u najkraćem roku reagovati i ukloniti oštećenja na Tabiji.

“Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca. Iz tog razloga, na građane apelujemo da ne nasijedaju na provokacije, servirane sa iste adrese odakle i one o navodnom razbijanju protesta od strane vojske, zatvorenika i navijačkih grupa”, zaključuju iz Ministarstva kulture.

Iz NVO "Novo i ljepše Sutomore" poručuju da su iznenađeni događajem.

"U nadi da će nadležne opštinske službe i državni organi uraditi sve što je u njihovoj moći da spriječe dalje devastiranje ovog kulturnog dobra, obraćamo se i počiniocima da ih zamolimo da svoje stavove ubuduće izražavaju na nekom drugom mjestu i na civilizovan način" - stoji pored ostalog u saopštenju ove NVO.

Podsjetimo, Opština Bar, MZ Spič-Sutomore, i NVO "Novo i ljepše Sutomore" prethodno su zajedničkim saopštenjem iscrtavanje crnogorske narodne trobojke na Tabiji nazvali vandalskim činom.

Zanimljivo je da je prećutana činjenica da je crnogorska narodna trobojka naslikana preko grafita koji je stajao duže od godinu dana na istom mjestu, a kojim se na krajnje vulgaran i primitivan način vrijeđala policija.

Nakon što su komunalne službe prekrečile crnogorski narodnu trobojku, na istom mjestu ispisan je grafit "Srbe na vrbe".

M.Jovanović

Komentari
Cvele
Cvele: Ustaše brane ustaše, ništa novo. Bogdanović je ustaša sa Cetinja, ucijenjeni sluga Mila drogaša znojavog.
26.02.2020 08:25
Ne damo svetinje - Sutomore
Ne damo svetinje - Sutomore: Ovaj mali, zet Sveta Marovića bolje da ćuti, 15 000 eksponata iz CG muzeja mu je nestalo kao i Njegošev sat na CT. Da ne pominjem devastaciju starog grada u BD i KO, devastaciju Boke, na šta liči tvrđava Haj nehaj i mnoge na primorju, kopa se po zaštićenim arheološkim nalazištima širom CG, pokradena sva amforišta i očerupani svi potopljeni brodovi u CG vodama... Mamula uništena... sve je to nadležnost njegovog ministarstva...
26.02.2020 08:36
Beogradjanin pitanje
Beogradjanin pitanje: Zaista sramno saopstenje ministarstva . Umesto da napravi program kulturnog i nacionalnog ocuvanja hiljadugodisnje kulturne bastine srpskog naroda u CG, oni se ukljucuju u drzavnu hajku protiv svog naroda. Sve demokratske , evropske obaveze koje svaka normalna drzava mora da postuje su odbacene u milovoj CG. Sramota.
26.02.2020 09:50
Major Gašpar
Major Gašpar: Isto ko devedesetih kad su stavljali šahovnicu na tvrdjavu ,,Haj nehaj,, Barani znaju dobro ko je stavljao! Sto posto ovi Srbi! 😂😂😂 E ustaše u usta vam se poserem jebo vas papa mrtvi!😈👿
26.02.2020 14:17
rolls royce
rolls royce: Ovo malo crvene boje što im je ostalo od trobojke mogli su i pametnije utrošiti.Glupi majore, ustaše bi stručnije napisali, a boja bi bila crna, za razliku od ove koju su koristili oni koji su išarali trobojku.Kad nešto pokušate protiv Hrvata koristite crnu boju, inače ste razotkriveni.Sami sebe stavljate na vrbe?
27.02.2020 05:41
Vido
Vido : Jadnici!!!
27.02.2020 08:17
27.02.1993
27.02.1993: Alo cetnici i vi patriote koji kao branite crkve znate li sto je bilo na danasnji dan prije 27 godina kad su vasi istomisljenici zaustavili voz u Strpce i izveli sve Muslimane i poslali ih u genocidnu tz. republiku srpsku na klanje samo zato sto su bili Muslimani. A vi sad digli dzevu zato sto je neko napisao(ako niste i vi sami) srbe na vrbe mnogo ste vi zla pocinili po citavoj bivsoj Jugoslaviji zato nemojte da kukate jer od toga srbe na vrbe nece nikom nista biti mnogo ste vi gresni ako imate obraza ne talasajte mnogo.
27.02.2020 15:45
Svima
Svima: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://fosmedia.me/mobile/infos/hronika/uhapsen-novinar-milenko-jovanovic-ugovarao-brakove-albankama-sa-kosova&ved=2ahUKEwi866mOmPTnAhVDJhoKHTSBCMgQFjASegQIARAB&usg=AOvVaw2ePiWaWTCAC2H4zOWVdDlK&cshid=1582890966279
01.03.2020 13:32
LOLA CG
LOLA CG: Zar u Sutomoru, ma, i cijelom MNE ima toliko vrba?
01.03.2020 22:56
Gugi
Gugi: Bice vrba u CG ali nece biti srba.
05.03.2020 08:22
2020
2020: Isti grafit pisali su ratni huškači 1991. na vijaduktu u Brci - Sutomore i poznato je ko su
06.03.2020 10:49
Komesar Columbo
Komesar Columbo : Ovaj sto je pisao Mora da je "ljevak" text je sa lijeve strane otvora na zidu! Pise specificno "R". Imao je najmanje jednog "pomocnika" koji ga je pridrzavao! Starosti su od17/25godina, dobro znaju put!! Ovo je naruceno od nekoga sto bi to sam uradio, Ali mu ili godine, ili NESTO drugo ne dozvoljava. Da policiju "hoce" lako bi ih nasla, ako ne zbog necega drugoga Ono po onome slovu "R". Capisco/Columbo😉😉
06.03.2020 12:46
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar