Ћирилица Latinica
29.01.2019.
Društvo

I Apelacioni sud potvrdio: Babović plagirao magistarski rad

Autor: Redakcija 10 Ostavite komentar
Piše:
Hadži Dragiša Šoć

Apelacioni sud Crne Gore odbio je žalbu Milana Babovića iz Bara i potvrdio djelimičnu presudu Privrednog suda od 9. novembra 2017. godine prema kojoj je utvrđeno daje plagirao magistarski rad, objavila je "Pobjeda".

Babović je funkcioner Demokratske partije socijalista, a ovaj slučaj u sudskoj proceduri bio je nekoliko godina.

Privredni sud je prije dvije go dine, po tužbi Podgoričanina Petra Martinovića protiv Babovića i Univerziteta Mediteran, presudio da je Babović prekršio zakon i povrijedio autorsko pravo.

Kako je utvrđeno, Babović je od Martinovića prepisao djelove iz magistarskog rada na temu “Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja” i prenio ih u svoj rad “Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori”.

Presuda se, međutim, smatra djelimičnom, jer se u postupku prvo utvrđuje da li je povrijeđeno autorsko pravo, a onda kada postane pravosnažna, sud određuje iznos nastale štete.

Babović je u žalbi ocijenio da je pogrešno primijenjeno materijalno pravo, zbog čega je zatražio od Apelacionog suda da preinači presudu i odbije tužbeni zahtjev kao neosnovan. Paušalan je, kako je naveo, zaključak Privrednog suda da je povrijedio autorsko pravo Martinovića, jer “, sud ne raspolaže stručnim znanjem da iz radova stranaka razdvoji njihovo autorsko znanje od naučnih saznanja drugih autora i činjenica kao dijela stvarnosti, niti je to mogao zaključiti samo čitanjem”.

Istakao je i da plagijat predstavlja preuzimanje naučne ideje, te da prvostepeni sud “nije objasnio koju naučnu ideju je navodno preuzeo od Martinovića”.

“Na stranama magistarskog rada tužioca (Martinovića) sadržane su definicije, pojmovi, metode, principi, uputstva, statistički podaci, grafikoni, slike, tabele, šeme, naučne činjenice…, koje ne mogu biti njegova duhovna tvorevina, već ih je preuzeo od drugih autora ili su dio stvarnosti”, naveo je u žalbi Babović.

Sporio je i nadležnost suda da utvrđuje da li je neki magistarski rad plagijat, navodeći da je za to nadležan univerzitet, te da tokom izrade rada nije utvrđeno da se radi o plagijatu, već je njegov rad prihvaćen, a potom ga je on i odbranio.

Ove tvrdnje Babovića, prema ocjeni Apelacionog suda, nemaju utemeljenja.

“U postupku pred Privrednim sudom nijesu učinjene bitne povrede odredaba parničnog postupka na koje se žalbom ukazuje. Presuda je donijeta na osnovu pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja i uz pravilnu primjenu materijalnog prava”, navedeno je u presudi, u koju je Pobjeda imala uvid.

Ocijenili su da je izreka presude Privrednog suda jasna i razumljiva. Precizirali su da je utvrđeno da je Martinović u maju 2003. godine, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, odbranio magistarski rad, a Babović u septembru 2011. godine, na Fakultetu za turizam u Baru, Univerziteta Mediteran.

“On (Babović) nije citirao izvorno djelo, ime i prezime tužioca (Martinovića) kao autora i porijeklo preuzetog teksta, te je time povrijedio moralna prava tužioca kao autora propisana članom 16 Zakona o autorskom i srodnim pravima”, istaknuto je u presudi Apelacionog suda.

Privrednom sudu, kako su utvrdili, nije bilo potrebno stručno znanje kako bi utvrdio je li ovdje riječ o plagijatu.

“Povredu kakva je predmetna (sličnost i razlike dva magistarska rada), prvostepeni sud je mogao cijeniti kao faktičko pitanje, po svojoj slobodnoj ocjeni i to na način na koji je to učinio i o tome u svojoj odluci dao jasne i detaljne razloge, a to je čitanjem i upoređivanjem magistarskih radova. Stoga nije bilo potrebno na te okolnosti angažovati vještaka odgovarajuće struke. Ovo tim prije što je u pitanju očigledno preuzimanje djelova pisanog autorskog djela tužioca”, naveli su iz Apelacionog suda.

Istakli su da je Babović iz magistarskog rada Martinovića prepisao, bez izmjena, djelove magistarskog rada i to: rečenice, pasuse i cijele strane, sve bez njegove saglasnosti i bez označavanja autora. Potkrepljujući da je Babović doslovno prepisao rad, podsjećaju da čak nije izmijenio ni “podatke koji su se stvarno promijenili u međuvremenu od izrade rada tužioca do izrade rada tuženog, kao što su podaci u odnosu na nacionalne parkove u Crnoj Gori”.

Privredni sud je još u oktobru 2016. godine donio presudu da je Babović plagirao magistarski rad. Apelacioni sud je tada, postupajući po žalbi Babovića, ukinuo tu presudu, u aprilu 2017. godine, i predmet vratio na ponovno suđenje, jer je, između ostalog, ocijenio da je učinjena bitna povreda parničnog postupka.

Komentari
Strahinja
Strahinja: U ovakvoj razvratnoj drzavi, sa devalviranim i naopakim sistemom vrijednosti, ovaj kriminalni čin Baboviću će biti samo jedan veliki plus za napredovanje u lopovskom DPS-u. Pa pogledajte te mlade ljude u barskom DPS-u, sve je to nepismeno, na nivou debila praktično. Izuzetak je gradonačelnik, ali on i nije više tako mlad. Dušan je inteligentan i obrazovan momak, a politička nula, podrazumijeva se. Ali durgi niko od te mladje generacije, sve bitange i propaliteti, koliko samo narkomana i narko dilera ne daj Boze dragi.
29.01.2019 10:59
STOJAN
STOJAN : Sto ocekivati od clanstva DPSa nego nepismene ljude koji umiju samo da prepisu neciji rad i jos se bune . Da je ovo normalna zemlja ovaj nepismeni Babovic bi krivicno odgovarao , ali posto je ovo privatna tvorevina DPSa nista od toga . Pa pogledaj te mlade dpsa sa BOZOM na celu sve debili narkomanski i ovakva marva da ti prestavlja Mladost Bara uzas.
29.01.2019 13:58
SUBNOR
SUBNOR: Nije to Milančetu jedina sklonost. Voli on i neke druge stvari. Pitajte Boža durexa!
29.01.2019 14:08
Vidar
Vidar: Licno ga je gurao Srzentic, a sve je pocelo kada ga je bivsi ministar zdravlja Bobo Radunovic, dok je ovaj jos bio direktor bolnice, zvao da mu preporuci, cak se i Branki zalio da je pod pritiskom i da ne zna sto ce. Obecao mu je da ce u kabinetu biti savjetnik za informisanje, Ali je pukla afera oko plagjata pa se Zoki distancirao. Otac Milanov je Zokiju platio put u Juznu koreju na specijalizaciju. Kao sto je DK placao Lomiju. Istrazite slobodno.
29.01.2019 14:36
Буче
Буче: е што обрука овај нас Васојевиће. Но није без себе, теке ....
29.01.2019 15:45
Interventi vod
Interventi vod: Ima neke sexi oči, ja bi ga ..... da je žensko
29.01.2019 15:47
BENJO
BENJO: A kad će pregledati još jednom djelo bivše ministarke, a danas ambasadorke Sanje???
29.01.2019 20:19
Franeta
Franeta: Milan Baobvic i Novak Uskokovic bivsi urednik CG Informera su bili jako bliski i intimni.
30.01.2019 11:45
Sale
Sale: Prica se da gospodin Magistar voli i neke druge stvari da posudjuje od drugih muskaraca...d....
30.01.2019 19:13
LOLA CG
LOLA CG: Ovoliko vremena, kitio se tudjim, a u DPS- u to je odavno u modi. I mene bi izrekli drakonske kazne, a on ce napredovati. Klasican gest u montenegru za monyenegrine.
31.01.2019 10:31
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar