Ћирилица Latinica
05.11.2018.
Društvo

Islamska zajednica: Oštra osuda vandalskog čina!

Autor: Redakcija 10 Ostavite komentar

Medžlis Islamske zajednice Bar oštro je osudio  vandalski čin ukljanjanja table sa imenom ulice Popa Vasa Vukotića u Starom Baru.

U saopštenju koje potpisuju Nedžib Ibrišimović, predsjednik Medžlisa IZ Bara i glavni barski imam Mujdin Milaimi, navodi se da "Islamska zajednica smatra nedopustivim sa civilizacijskog, vjerskog, kulturnog i građanskog stanovišta da se, na takav način, bilo ko odnosi prema spomenima na ugledne ljude koji su dali doprinos izgradnji viševjerskog i višenacionalnog suživota u Baru".

Kako kažu, očekuju reakciju nadležnih institucija i u ovom i u svim drugim slučajevima.

"Lokalna uprava u Baru, mjesne zajednice Polje i Stari Bar, Komisija i svi subjekti koji su učestvovali u davanju prijedloga imena ulica na ovom području vodili su računa o tome da se društvena zajednica, i na ovaj način, oduži brojnim uglednicima Starog Bara, kao i da se ispoštuje viševjersko i višenacionalno nasljedje.

Islamska zajednica, koja je preko svojih referentnih predstavnika i predloga u tome učestvovala, uvijek pozdravlja takav pristup i smatra da ga treba njegovati i kada se odlučuje i o Starom i o Novom Baru, kao i o svim drugim dijelovima naše Opštine" , navodi se u saopštenju i dodaje : 

"Imena poput popa Vasa Vukotića, Muftije Karađuzovića, Nadbiskupa Dobrečića, Zejnel bega Haverića, Selim bega Mustafagića i brojna druga, trajno nas podsjećaju na te uglednike i kako su, u teškim vremenima, ljudi uvažavali jedni druge, gradili i čuvali multuetnički sklad i univerzalne etičke vrijednosti stavljali ispred svih kratkoročnih i parcijalnih interesa.
Smatramo da i u ovim vremenima trebamo svi zajednički njegovati te vrijednosti i doprinjeti smirivanju tenzija i ne dopustiti da bilo čiji čin ili retorika ugroze viševjerski sklad u našoj Opštini.

Islamska zajednica je svjesna te odgovornosti i, kao i svaki put do sada, svojim institucionalnim djelovanjem daće doprinos na tom polju, duboko vjerujući da je mutivjerska i multietnička stabilnost največe bogatstvo i našeg grada Bara i naše države Crne Gore".

Podsjetimo, tabla sa imenom Ulice Popa Vasa Vukotića u Starom Baru nije preživjela ni 24 sata, jer su je za sada nepoznati vandali iščupali zajedno sa stubom na koji je prije tri dana postavljena, i tako je pod okriljem noći bacili u dvorište crkve Svetog Nikole, koja se nalazi u neposrednoj blizini te ulice. U toj ulici žive isključivo muslimanske porodice. Uviđaj su obavili pripadnici barskog Centra bezbjednosti.

Komentari
Luka
Luka: Svaka cast komsije. Vi ste pravi Barani. Ovo su uradili dodjosi iz Rožaja, to niti jedan musliman pravi barski ne bi pomislio. Niti jedan čovjek uostalom, ne samo musliman.
05.11.2018 15:21
Aida
Aida: Rozajcima da pljunete pod prozor,majmuni!
05.11.2018 17:50
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Biskup dobrecic pop Rađenović Odžak karadjuzovic pravi heroji iz rata Čavlović cetkovic zaboravljeni su Andrija miranovic Peko soc Tomas Marković S hajdukovac blato sjekloca doktor žarko smrt fašizmu sloboda narodu
06.11.2018 07:36
Za Aidu
Za Aidu: Aj Aida odakle si dosla...vazi pljunucemo vam pod prozor al u Rozaje...Uzjahali ste irvasi nas barane nikako da shvatite da nema odje ene i eve...Aj polako
06.11.2018 14:36
za vaska
za vaska: Vasko, a kakav si ti srbin mrco, nemoj pljuvati po precima
06.11.2018 15:24
085
085: KO SE SJECA BARA PRIJE DEVEDESETIH MILINA BOZJA SVE STO JE TREBALO ZAVRSAVAO SI U BAR I UZ POMOC VIDJENIH BARANA I ONDA NAS ZADESI RAT ZA MIR PA DODJOSE SRBI IZ BOSNE HRVATSKE KOSOVA PA ONDA OVI NASI SRBI ILI POSRBICE SA SEVERA PA PA ROZAJCI PAZARCI BELO POLCI PA AJD SE SADA SNADJI JADO MOJ BARSKA VEZA TI VISE SLABO STO ZNACI A PRAVOG BARANINA MOZ VIDJETI JEDINO KAD NEKO UMRE BILO PRAVOSLAVAC MUSLIMAN ILI KATOLIK JOS TO NAM JE OSTALO TO NAM NEMOGU UZETI UZELI SU NAM RADNA MJESTA NASELJA PLAZE POKUSAVAJU I CRKVE I DZAMIJE STA DA RADIMO ILI DA SE MI SAD SELIMO ILI TRPIMO SRETNO NAM BILO DRAGI BARANI.
06.11.2018 22:32
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Jutros je objavljeno da su prvi put tri muslimana ušla u američki kongres. Na topolici nazvanoj po topoli zavičaju karadjordjevica koji sagradiše dvorac Petrovića su zaposljeni sve nacije osim kod privatnika muslimana gdje zapošljavaju samo pripadnike svoje nacije.
07.11.2018 10:52
Za Vaska
Za Vaska: Odnekud se pojavi Vasko e sad dali je to mnogo vazno sa stare raskrsnice pa jos i Srbin nesto mnogo titula vidim da si izgleda dokon javljas se na svaki komentar cak znas dje ko radi ko koga zaposljava pa DPS zaposljava svojeSD svoje Bosnjaci svoje Srbi svoje sto je tu cudno a za tvoju informaciju novo otvorena benzinska pumpa na VIR od 16 radnika 14 su iz Crmnice tako poneki put je bolje nista ne pisati nego pisati reda radi kao u ovom slucaju ti.
07.11.2018 12:40
1
1: žžž
07.11.2018 14:26
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Aidu: napisah, nisu dali: lijepo tibime dadose po rodjenje- znaci vracas se odakle si dosla, samo si u posjetu. Bolje da su ye nazvalib AIBA- ali takvi pokajnici nemaju mjesta. Nije ti nista jasno. Naravno; uci i naglas pjevaj Kur'an, znaces i pljuvaces po sebi.
07.11.2018 21:46
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar