Ћирилица Latinica
03.06.2019.
Društvo

Jerej Petkovski: Ljubav Sv. Cara Konstantina primjer kako koračati kroz život

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

U okviru tradicionalne crkveno-narodne manifestacije „Dani Svetog Jovana Vladimira“ danas na praznik kada naša Sveta i saborna crkva proslavlja Svetog cara Konstantina i njegovu majku Svetu Jelenu, služena je Sveta liturgija u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Prvobitno je planirano da se Sveta liturgija služi na ruševinama velikog manastirskog kompleksa na Ratcu, ali zbog kiše je odslužena u barskom sabornom hramu.

Svetom službom Božijom načalstvovao je nastojatelj manastira Dajbabe arhimandrit Danilo a sasluživali su protojerej Ljubomir Jovanović i jereji Mladen Tomović, Nikola Radović i Marjan Petkovski.

Na Liturgiji su odgovarali Vasilije Uskoković i Dejan Tomović.

Nakon što je otac Ljubomir pročitao Sveto jevanđelje, prisutnim vjernicima obratio se paroh sutomorski otac Marjan Petkovski.

Tumačeći Jevanđelje, otac Marjan je kazao da je Gospod Svojim učenicima govorio u pričama kako bi oni mogli da ih protumače, ali da njima to nije bilo uvijek jasno. To se, kako je istakao, vidi i iz današnjeg Jevanđelja kada im Gospod govori o stadu, jednom toru, ovcama koje prepoznaju svoga pastira i za njim idu, a lopova, koji ne ulazi na vrata, ne prepoznaju i od njega bježe. Pošto učenici to ne razumiju Hristos im pojašnjava da je On vrata i da će se onaj koji uđe kroz Njega spasiti: Ja sam vrata; ako ko uđe kroz Mene spašće se, i ući će i izaći će, i pašu će naći.

Naglasio je da nam današnji praznik Svetog Cara Konstantina isto to svjedoči. Objasnio je da se veliki car, iako je hrišćanstvu dao slobodu i priznao ga kao državnu religiju, nije tada krstio. Pred kraj života razbolio se i po savjetima ljekara trebao je da se okupa u krvi nevine djece. Međutim kada je čuo kolika je žalost njihovih  roditelja, on je rekao da će radije da umrijeti nego da tolika djeca stradaju.

„Iako je Konstantin bio jedan od najvećih vladara u njemu je prelomila ona druga strana, da je on čovjek na prvom mjestu. I kao takav čovjek koji je imao još od početka strah Božiji odlučuje da se krsti i tek kada se krstio je ozdravio. Evo primjera iz današnjeg Jevanđelja, gdje Gospod kaže Ja sam vrata; ako ko uđe kroz Mene spašće se, Sveti Car Konstantin je baš ušao kroz ta Hristova vrata, ušao i obukao se u samoga Hrista“, istakao je on.

Poželio je da ljubav Svetoga cara Konstantina bude primjer svima nama na putu kroz život.

„Neka nam njegov primjer, ljubavi prije svega prema bližnjima i Bogu, uvijek bude naš put kroz život da jednoga dana i mi možemo stati pred lice Božije a u redu zajedno sa svima svetima i prepodobnima, i carevima i mučenicima, kao što je Sveti Vladimir kojeg ćemo sjutra i proslaviti“, poručio je otac Marjan Petkovski.

Oci su u čast velikog blagočestivog cara Konstantina i njegove majke carice Jelene osveštali slavski kolač i žito, a sabranje je nastavljeno u kripti hrama.

Dani Svetog Jovana Vladimira nastaviće se večaras promocijom knjige Ivana Stepanoviča Jastrebova „Stara Srbija i Albanija“ na kojoj će govoriti Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, kao i priređivač i urednik Borislav Čelinković i istoričar dr Žarko Leković.

Sjutra, na praznik Svetog Jovana Vladimira, sa početkom u 9 časova biće služena Sveta liturgija u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, a u 19 časova ulicama Bara će po ustaljenoj tradiciji proći svečana praznična litija.

Dejan Vukić
(MCP)

Komentari
Grgur barski
Grgur barski: Pozdrav za Sava Vujosevica , vidim ga na slici. Dobar momak u pogresnu ispodcenzusnu strančicu izlapelog i sujetnog liberala Ćakija
03.06.2019 19:38
Za ovog Grgra
Za ovog Grgra: Da li si ustao na noge Kad si spomenuo Cakija Lekica ako nisi u buduce obavezno I ti ovaj tvoj drug na noge u stavu mirno. Razumjeli me Garagane.
04.06.2019 21:47
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar