Ћирилица Latinica
09.12.2019.
Društvo

Jerej Tomović pozvao pravoslavne Barane: Svi za Nikšić, na veliki sabor!

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Svetu liturgiju u 25. nedelji po Duhovima, u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, služio je jerej Mladen Tomović. Sasluživao je protojerej Ljubomir Jovanović, Apostola je čitao Dejan Tomović, a odgovarao je mješoviti hor „Sveti Jovan Vladimir“ pod dirigentskom palicom magistra Maje Basarab.

Otac Mladen nakon pročitanog Jevanđelja kazao je da Sveto pismo ili Riječ Božija treba za nas da predstavljaju sunce koje treba naše duše i naša tijela da osvešta i osvijetli, da nam oči otvori, kako bi mi mogli vidjeti i razumjeti nauku Božiju i ono što nam je Gospod zapovijedio. Otac je naglasio da ako živimo onako kako nam je zapovijeđeno u Jevanđelju Božijem, onda ćemo naslijediti Carstvo Božije.

„Danas nam Sveto jevanđelje govori jednu priču koju treba da razumijemo i po kojoj treba da živimo. Vidimo da Gospoda iskušava jedan zakonik koji nije imao srce čisto i nije imao dobre namjere prema Gospodu. Kao ni svi oni njegovi drugovi koji su pokušavali na sve načine da Gospoda iskušaju, ne bili Ga optužili za nešto što je protivno zakonu Mojsijevom, koji su oni u to vrijeme poštovali. Oni su se držali zakona Mojsijevog i drugih pravila koje su sami pisali, ali nisu imali milostivo srce i ljubavi u sebi.“

Kad Gospod upita šta piše u zakonu, zakonik govori da treba Gospoda da ljubimo svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom, svim umom svojim i bližnjega svoga kao samoga sebe. A onda taj čovjek nagovoren od satane opet postavlja pitanje Gospodu: „Ko je bližnji moj?“ Tada Gospod  priča priču o milostivom Samarjaninu, a Sveti Oci tumače da je Jerusalim koji se ovdje opisuje Carstvo Božije:

„Onaj čovjek koji je išao putem je Adam, koji je silazio iz Jerusalima u Jerihon. Jerusalim je Carstvo Božije, a Jerihon je izgnanstvo iz Carstva Božijeg. Adam je zbog svog grijeha koji je učinio izgnan iz Carstva Božijeg, a onda upada među razbojnike koji su zli dusi, sluge satanine, koji pokušavaju na sve načine da ljude odvrate od Gospoda, od zapovijesti Njegovih i zajednice Njegove. A onda kada su toga čovjeka izranjavali i prebili razbojnici ga ostaviše da leži sav u ranama. Tako i svakoga čovjeka koji zapadne u kandže i u vlast đavolju, kad ga izranjavaju i nagovore da učini grijehove i svoju dušu napuni grijehovima i ranama na duši, zli dusi ga ostavljaju. Neko vrijeme ga ostavljaju znajući da će ga, ako ostane u tome grijehu, jednoga dana kad umre, kad se upokoji, uzeti sebi u ad.Tako i ovdje, oni ostavljaju ranjenoga.“

U daljoj besjedi otac Mladen Tomović je podsjetio da su sveštenik i levit prošli pored ranjenog i izubijanog čovjeka. Sveštenik predstavlja Mojsijev zakon u Starom zavjetu, a Levit proroke starozavjetne. Naime, objasnio je otac, Mojsijev zakon je samo vidio grijeh ljudski i konstatovao ga, i ništa nije mogao da uradi kako bi čovjeka iščupao iz grijeha. Takođe, i leviti su vidjeli grijehove ljudske, ali nijesu imali načina kako da ih iz čovjeka iščupaju. Milostivi Samarjanin kada je vidio ranjenog čovjeka stao je, pomogao i odveo ga gostionicu gdje ga je jednu noć pazio. Sjutradan, kad je odlazio, gostioničaru je dao novac da brine o njemu, uz obećanje da će ako više potroši kad se bude vratio to nadoknaditi.

“Taj milostivi Samarjanin jeste sam Gospod naš Isus Hristos. A zašto Samarjanin? Samarjani u to vrijeme su bili ljudi prezreni od samih Jevreja, naročito od ovog zakonika koji je pitao ko je bližnji moj, kao i za sve ostale Jevreje toga doba, Samarjani su bili odbačeni od njih, nijesu su ih priznavali. I zato Gospod navodi tog milostivog Samarjanina kako bi im rekao da ne smiju nikoga da odbace, nego da treba da imaju ljubav prema svakome čovjeku. To je i suština današnjega Svetog jevanđelja“, besjedio je sveštenik Mladen.

Dakle, objasnio je otac, Gospod njih kroz ovu priču kori i govori im šta trebaju da rade. Ovoga zakonika koji je to postavio, Gospod je na ovaj način pokušao da ispravi, i zato mu na kraju govori da ide i da i on čini isto tako u životu svome kao ovaj milostivi Samarjanin. Ono što je suština jeste da mi trebamo isto tako da živimo, poručio je otac.

„Da naš život bude takav, da čitajući Jevanđelje, zapovijesti Božije, po njima da živimo i činimo dobra djela. Zapovijesti Božije možemo usporediti sa pticom nebeskom koja leti, ali ptica nebeska ima i krila i ta krila mogu da budu djela koja činimo. Ako nemamo djela, onda ne možemo ni da letimo u te visine duhovne.  Zato i treba da se naučimo da imamo ljubavi u sebi, ljubavi Božije, da se ona useli u srca naša.

To je ono što je važno i što treba da naučimo. Kaže Gospod da nema veće ljubavi nego da život svoj neko položi za bližnjega svoga, to je najveća ljubav koja postoji, koju čovjek može da uradi. Tako treba i da živimo, ne uvijek da bukvalno položimo život svoj, nego da gledamo da svome bližnjem, a bližnji je onaj koji je tu oko nas, sa kojim imamo dodira svakodnevno, da gledamo na svaki način da  mu pomognemo.

Da gledamo i da se molimo Bogu za njega. Mi koji ovdje u Hram Božiji dolazimo, a ima nas dosta slava Bogu, trebamo uvijek na taj način da gledamo da pomognemo svome bližnjemu. Neka bi Bog dao da i nama Gospod podari srce milostivo. Srce koje će biti puno ljubavi za svakoga čovjeka u ovome svijetu, za sve nas i sve one koji nas okružuju, kako bi mogli i mi naslijediti Carstvo Božije Oca, Sina i Svetoga Duha. Amin“, zaključio je jerej Mladen Tomović i pozvao sve na veliki Crkveni sabor 21. decembra u Nikšiću.

Nakon pričešća vjernika i završetka Svete službe, bratsko sabranje sveštenika i vjernog naroda nastavljeno je u kripti Hrama.

 

Dejan Vukić

(MCP)

Komentari
Almir
Almir: sad inikad - idemo!!!Ko nejde Serbski nije!!!
10.12.2019 12:56
Aleksandar
Aleksandar: Svi ,ali baš svi....na traktor pa za Karpate
10.12.2019 19:00
Dzoni
Dzoni: Ajmo traktoristi pravac Svrljig, Babusnica Gadzin han boje vam se nevidjelo. Da ako i nama krene jer s vama 2 koraka naprijed pa 2 nazad i nikud smjesta evo punih 30 godina. Arivederci.
11.12.2019 00:06
Cara
Cara : Vi se sakrijte ispod kreveta ili u misiju rupu, ni slucajno ne idite nigdje. Da vas ne daj Boze niko ne vidi da se bunite pa da vam pred izbore udijele koji evro. Brzo u rupu misevi. Bravo Barani svaka Vam cast i Bog vas cuvao.
10.01.2020 13:27
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar