Ћирилица Latinica
13.11.2018.
Društvo

Kurgaš poručio: Spremno ćemo dočekati uplovljavanje norveškog broda

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Mirsad Kurgaš ispred NVO „SOS za Montenegro“ kazao je da je ta organizacija protesnim maršom od Ulcinja do Herceg Novog htjela da ukaže na devastaciju primorja od strane naftnih kompanija, pripomognutim od strane nadležnih institucija u Crnoj Gori.

"Marš je samo jedan djelić ideje koja se odnosi na pokušaj da spriječimo oni što su nam zakuvali i spremili, a odnosi se na konačno i definitivno uništavanje našeg Jadranskog mora. Ovaj marš je specifičan po tome što je ideja nastala spontano i što se realizuje bez ikakve finansijske pomoći, grantova ili donacija", kazao je Kurgaš za portal IN4S.

Dodaje da se od javnosti ovakvi slučajevi kriju, guraju pod tepih ili proglašavaju državnom tajnom.

"Mislim da je ovaj marš način da neko čuje nešto više na ovu temu", ističe Kurgaš.

On dodaje da naftne kompanije i njima sličnih, svoje planove u Crnoj Gori realizuji još od 2003. godine, jer su slična istraživanja rađena u ulcinjskom akvatorijumu.

"Vršeno je seizmičko istraživanje podmorja u tom dijelu. Institut za biologiju mora iz Kotora je tada bio izričito protiv tih istražvanja. Nažalost, njihov glas se tada nije čuo. Danas se čuje, ali je sada je to pozitivan glas, koji je dao zeleno svijetlo za ta istraživanja", naveo je Kurgaš.

Danas, prema njihovim riječima, niko ne može reći da nije znao o čemu je ovdje riječ i kakve su namjere pojedincima.

"Glavna naftna komanija, koja je dobila koncesije, ima debeo dosije u mnogim državama na čijem podneblju vrši ta istraživanja. Druga kompanija, koja koja je dobila koncesije na blokove 26 i 30, kada smo poslušali njihovu prezentaciju  zaključili smo samo da time vrijeđaju inteligenciju razumnog čovjeka", istakao je Kurgaš.

Dodaje da se i na terenu uočavaju pritisci od strane naftnih lobista, te da zbog toga ispaštaju građani primorja.

"Već se dešava da u barskoj marini ribare sprječavaju da isplovljavaju. Oni su pokušali ribare da pridobiju, potkupe. Imamo informaciju na osnovu nekih razgovora da putem otvorene mreže, da naftne kompanije nemaju namjeru ostati čak ni na onim segmentima za koje su dobilo koncesiju nego planiraju da nastave i dalje i šire te radove“, kazao je Kurgaš.

Kazao je da će seizmička istraživanja potencijalnog prisustva fosilnih goriva u crnogorskom dijelu Jadranskog mora, prema dobijenom odobrenju državnih organa, početi 14. novembra, kada dolazi norveški brod Polar Empress, a NVO „SOS za Jadran“ spremno će, poručio je, dočekati taj trenutak.

Komentari
ELIOT
ELIOT: NISMO MI ZA BOLJE,NAIVNI MISLE DA CE DA PROCVETA MONTENEGRO AKO NADJU NAFTU! KUKALA NAM MAJKA BOLJE DA JE NEMA JER OD TURIZMA MOZEMO DA SE OPROSTIMO A NAFTA ZNA SE KOD KOGA IDE!
13.11.2018 15:40
Pristan
Pristan: Pusti ti Bar Baranima
14.11.2018 08:52
boljo.
boljo.: Sta reci gospodine Kurgasu svaka ti cast S. obzirom da sam staro baranin pravi ,poznato mi je kako vecina barana razmislja nazalost vremena se mjenjaju i svako ima prava pod ovim nebom da zivi radi stvara .Tvoje namjere su vidljive i poznate za bolje ovog naroda . Nema barani rozajci indijanci crmnicani sestani albanci romi papauanci kinezi itd. Svi smo jednaki pred bogom .Svako sa zebe neka zadrzi opredeljemje i politicko i vjersko ovo je BAR NAS BAR NAJBOLJI I NAJLJEPSI NA SVJETU I pravi nacin pokazivanje nezadovoljstvo za sve ove patriote barske koje gledaju licni iteres...Zivio kurgasu sreca ti zivjela i svima koji tako misle.
14.11.2018 10:53
Boljo..
Boljo..: Svaka cast gospod.KURGASU..Tvoje namjere i borba za bolje ovog naroda je jasna .Pravi pojedini barani sa nekim akšam šule obrazovanjem su pokazali koliko vole bar i koliko su dobro namjerni da nas Bar najlepsi na svijetu bude i ostane jedinstven Svako imam prava pod ovim nebom da se osjeca kako mu odgovara bitno je da su ljudi dobro namjerni u interesu ovog naroda .A to Barani bosnjaci indijanci romi kinezi japanci stvarno nema smisla jer ode sve u lijepu pm..Kako koga namjeste na neki polozaj hvali po tri cetri melijona nikad im nije dosta..Nema Bara do cara.Treba podrzat kvalitetetne dobronamjerne i postene ljude..
14.11.2018 11:13
Za.Kurgasa
Za.Kurgasa: Ja bih tebe Mirza nazvao Don Kihot fino je to sto ti radis ali je uzaludno jer ova vlast koja u skupstinu ima vecinu sve sto naumi to i uradi tako ce biti i u ovom slucaju.A zar nebi bilo pametnije i prirodnije da ti i tvoja NVO podjete malo do sjevera pa da odbranite one rijeke jer ce se i to malo naroda sto je ostalo raseliti a more pusti Baranima da resavaju ali slaba vajda od naroda.Kralj Nikola jedne prilike kaze"oj narode stoko moja" 100% je bio u pravu.
14.11.2018 14:59
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Najveći dio starobarana su se doseljavali u Bar iz Crmnice,Kuća,Pljevalja,KOSMETA i td. Nikada se nisu tako ponašali kao većina (skoro svi) Bošnjaci sto je jasno svakome ko ostvari uvid u spisak zaposleni kod poslodavaca ove nacionalnosti u fondu pio. No najvažnije da svi sto živimo u ovom gradu doprinesem razvoju Bara. Smrt fašizmu sloboda narodu. Živio Portal Bar. Da u svakom gradu bude po jedan ovakav portal.
14.11.2018 20:27
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar