Ћирилица Latinica
18.01.2021.
Društvo

Ministarka Bratić, čempresari i neka nova Crna Gora

Autor: Redakcija 14 Ostavite komentar

Konačno vlast u Crnoj Gori uvažava volju građana. Konačno se poštuju interesi društva a da se na njih ne gleda kroz partijske i šefovske šablone kako je to slučaj bio za vrijeme bivšeg režima. To je na najbolji način juče demonstrirala ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Na drugu godišnjicu sada već čuvene sječe čempresa koji su inicirali prvu veću revoluciju i pobjedu građana u Baru, ona se pojavila na mjestu ovog, svojevrsnog zločina, zajedno sa aktivistima GI "Bar pamti".

Nije ministarka krila ogorčenje zbog revanšističkog odnosa organa bivše vlasti i čestitala nosiocima ove inicijative na istrajnosti i žrtvi.

U isto vrijeme, funkcioneri DF-a, Demokrata i URE su takođe stigli kako bi se solidarisali sa građanima - braniocima čempresa.

Iz DF-a je, kao i dan ranije, odato priznanje istaknutom aktivisti civilnog sektora Mirsadu Mirzi Kurgašu, sinonimu borbe protiv sječe stoljetnih stabala u kultnom parku između barske Gimnazije "Niko Rolović" i OŠ "Blažo Jokov Orlandić". Iz tog, najvećeg subjekta nove vlasti, Kurgašu su uputili želju za ozdravljenje i pobjedu u još jednoj velikoj borbi, ovoga puta za život. Kurgaš se nalazi na liječenju u Turskoj.

Ministarka se, dakle, juče susrela sa predstavnicima i organizatorima protesta koji su joj tom prilikom predstavočo istorijat dvogodišnje borbe da se nađe bolja lokacija za novi vrtić, koji je prethodna vlast planirala da izgradi u dvorištu gimnazije kao i nastojanja da se dvorište bolje uredi.

Imala je i poruku za njih - vi ste najbolji čuvari demokratije i nosioci slobode.

"Vi ste bili ona iskra koja je pokrenula energiju promjena i čestitam vam. U ime mog ministarstva i Vlade ja vam garantujem da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke i da će se u budućem periodu raditi na pronalaženju najbolje lokacije i pokretanju izgradnje vrtića“, poručila je Bratić.

Ona je izrazila nadu da će u najskorijem periodu biti izgrađen vrtić i rekla da se razmatraju dvije lokacije.

„Državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje i održivi razvoj Aleksandar Ašanin nas je obavijestio da bi Vlada mogla pokrenuti proceduru za određivanje lokacija koje bi se određivale konkursnim rješenjem. Razmatraju se za sada dvije lokacije“, poručila je Bratić.

Stefan Đukić, predstavnik Građanske inicijative je poručio da konačno svjedočimo plodovima borbe.

"Vrtić će biti izgrađen na novoj i boljoj lokaciji a uništeni gimnazijski park će biti obnovljen i vraćen onima kojima je pripadao-djeci i njihovim profesorima. Nadam se da će naše sledeće okupljanje ovdje biti u ljepšem ruhu, među novim stablima i u amfiteatru a da ćemo, u međuvremenu, biti u mogućnosti da zajedno sadimo i gradimo“, poručio je Đukić, saopšteno je iz Ministarstva.

Nikoleta Pavićević, jedna od predstavnica ovog pokreta je ukazala da su građani zaslužili da vide rezultate svoje borbe a to su sređeno dvorište, vrtić i čempresi.

"Borba na ulicama je za nas završena i prepuštamo institucijama sistema da riješe naš problem. Izražavamo veliko zadovoljstvo zbog pozitivnih impulsa iz oba nadležna ministarstva, zalaganja i posvećenosti ovom problemu. A mi stojimo na raspolaganju, uvijek otvoreni za pomoć i saradnju,“ istakla je Pavićević.

Bar pamti i ljude i čemprese

Ivana Mećikukić je kazala da se nada da više nikada neće biti u situaciji da životima brane ono što u normalnim državama brane institucije. „Iskreno se nadam da će buduća vlast u Baru učiniti da ovaj park ne samo svojom simbolikom već i svojom ljepotom postane ponos našeg grada“, poručila je Mećikukić.

"Bratić sa okupljenim građanima i aktivistima ovog pokreta obišla jednu od predviđenih lokacija za gradnju budućeg vrtića. Ona je izrazila čvrsto uvjerenje da će se u njenom kao i drugim resorima Vlade ubrzo raditi na tome da se u najbržem roku počne sa pokretanjem projekta gradnje vrtića i uređenja dvorišta gimnazije", kazali su iz Ministarstva.

Komentari
Radmilo
Radmilo: Gest vrijedan postovanja. Ova zena je najbolji ministar u novoj vladi, sa jasnom vizijom, drustveno i nacionalno odgovornom do kraja. Aferim, rekli bi Turci. Bravo Vesna!!! Bravo dragi čempresari !!! Vi ste naš ponos. Ponos slobodne Crne Gore!!!
18.01.2021 08:45
miko
miko : da nova ministarka zasadi jos cenpresa i da se barska gimnazija uredi da bude jos ljepsa da se postave klupe itd
18.01.2021 09:04
Ана Сутоморе
Ана Сутоморе: Само напред најбоља министарко. Тако се ради.
18.01.2021 09:04
XYZ
XYZ: Da li je ministarka ponosna na spot nove "heroine" Natalije?Čempresi se mogu zasaditi,a šta uraditi sa ovim korovom-četništvom koje "uzgaja" nova vlast uz veliku podršku SPC. Sramno šta je dočekala Crna Gora u 21.vijeku.
18.01.2021 09:18
Лабуд
Лабуд: Браво за министарку и чемпресаре!
19.01.2021 00:14
Sramna gora
Sramna gora: Veliki dan za barsku srbadiju ugostili su ministarku koja sebe naziva cetnikom. Moje mislenje da se Draza i Kalabic od muke u grob prevrcu kad je cetnistvo spalo na doticnu gospodju i multiprakta iz ulcinja kako ono Milo rece Dritanga. DPSovci nista vi sretno ne bilo kad dozvoliste da se ovo desi da se ova povampirena bratija ponovo ozivi.
19.01.2021 02:16
Kaludjer
Kaludjer: Svakim danom u svakom pogledu napredujemo sve bolje i bolje.Morate se navići,privići ....
19.01.2021 11:46
Bar Baranima
Bar Baranima: Kao rodjenoj Baranki, odrasloj i pod tim čempresima, smatram da nikome ko nije kosmopolitski i gradjanski opredijeljen, nije mjesto u Baru, a ponajmanje da raspravlja o našim čempresima i našem vrtiću. A vi možete da svojatate Bar koliko hoćete, nećete narušiti naš vjekovni sklad. Mi se medjusobno poštujemo, bez obzira na vjeru i opredjeljenje i tako će uvijek biti. Na to ćete se vi morati navići i privići....
19.01.2021 13:26
Bisa
Bisa: Dobro se Tanja Ćorić uvalila da se slika sa ministarkom. Š... k
19.01.2021 14:08
Za BARANKU
Za BARANKU: Sutomore je "uvjek" uz VAS 👆👆👆👆👆💓🇲🇪💓🇲🇪
19.01.2021 14:21
Nole
Nole: Ne držite govor no pravite vrtić na drugo mjesto i dovedite investitore da zaposle ovaj narod
19.01.2021 23:48
Miralem
Miralem: Veliki, ali tužan dan za Bar i Crnu Goru.Koga smo mi stavili za ministra, nekog ko ne umije svezat dvije rečenice.Katastrofa.
21.01.2021 08:33
XYZ
XYZ: Miraleme,zar je bitno "da ne umije svezat dvije rečenice"?Bitno je da je šovinistički i nacionalno "podobna" po mjeri nove vlasti i SPC.
22.01.2021 08:39
Miralem
Miralem: XYZ:čak ni to nije problem, ako je sposobna, jer je ipak preteška riječ šovinizam.Komentarišem njene nastupe i istupe.Da je sreće posle njenog priznanja da veliča četnike ne bi ni minut bila na ovoj poziciji, jer je ovome narodu stvarno dosta podjela.Ipak vjerujem u Dritana, da će na novim izborima imati apsolutno većino.
22.01.2021 14:25
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar