Ћирилица Latinica
15.04.2020.
Društvo

Mitropolija: Poslušajmo ljekare, Vaskrs vjernici da proslave kod kuće

Autor: Redakcija 16 Ostavite komentar

Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije  pozivali su sve pravoslavne vjernike da – kao i tokom posta – i na sam dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke. Vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, će se, radi duhovne utjehe i učešća, uživo prenositi putem crkvenih medija (budući da nisu dobili prostor na Javnom servisu, jedine državne televizije u regionu koja neće direktno prenositi vaskršnja bogosluženja).

”A Svetu tajnu pričešća, hranjenje Hljebom Života, obavićemo, uz Božiju pomoć, po Vaskrsu – čim se za to ukaže prilika”, naveli su iz Mitropolije. 

Saopštenje Mitropolije objavljujemo integralno...

********

U Velikim danima spomena na Hristovo stradanje i iščekivanje najsvjetlijeg dana Hristovog Vaskrsenja, obraćamo se pravoslavnim hrišćanima i svim građanima Crne Gore sa pastirskom brigom i odgovornošću. Ni tokom cijele kalendarske godine, a ni u životu čovjeka i svijeta, nema značajnijih dana od ovih koji su pred nama.

Pobjeda života nad smrću  jeste suštinska, prva i posljednja, evanđelska poruka. I mi u nju vjerujemo. To je vjera naših predaka. U tom duhu i sa takvom vjerom i nadom stojimo i usred ovog iskušenja sa smrtonosnim zaraznim virusom. Sve što donosi smrt i razdvajanje je privremeno, život je vječan, a čovjek besmrtno biće.

Znajući da nam je svima kao ljudima podjednako potrebna briga i o duši i o tijelu, pozivamo vjernike naše Crkve da praznik Vaskrsenja Hristovog proslavimo uz poštovanje i crkvenih i zdravstvenih pravila. Uz poštovanje poretka Crkve, ali i stručnih preporuka zdravstvenih službi. Na poštovanje ljekarskih preporuka u jeku epidemije smo pozivali u svim našim saopštenjima ( počev od 13. marta do danas ) i vladali smo se po njima.


Od 13. marta ne organizujemo crkvene skupove (litije, predavanja, časove horova ili vjeronauke…), a od 22. marta bogosluženja u hramovima obavljamo bez neposrednog prisustva vjernog naroda. U toku Vaskršnjeg posta smo pozivali vjernike da molitve obavljaju u svojim domovima, a da svaku dilemu razrješavaju sa svojim sveštenikom. Naša je pastirska preporuka bila da se svi zajedno strpimo do Vaskrsa.

Međutim, ovih dana su predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske imali sastanak sa najmjerodavnijim ljekarskim adresama u Crnoj Gori. Na tom sastanku smo neposredno uvjereni da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla i da su pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi opšte zdravstvene zaštite.

S tim u vezi, molimo i pozivamo sve pravoslavne vjernike da – kao i tokom posta – i na sam dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke. Vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, će se, radi duhovne utjehe i učešća, uživo prenositi putem crkvenih medija (budući da nismo dobili prostor na Javnom servisu, jedine državne televizije u regionu koja neće direktno prenositi vaskršnja bogosluženja), a Svetu tajnu pričešća, hranjenje Hljebom Života, obavićemo, uz Božiju pomoć, po Vaskrsu – čim se za to ukaže prilika.

Vjerujemo i nadamo se da neće proći puno vremena i do toga dana. Isto tako, sve vas molimo da sva pitanja vezana za duhovni život rješavate isključivo sa svojim sveštenikom i duhovnikom. Mi i ovom prilikom prinosimo molitve za sve bolesnike i zdravstvene radnike koji svojim služenjem bližnjima i bolnima svjedoče Hrista Boga Ljubavi, raspetog za život i vječno zdravlje svijeta. Liturgija se inače služi ”za sve i sva”, za prisutne i iz opravdanih razloga odsutne.

Nažalost, ne možemo da prećutimo i bolnu činjenicu da, tokom trajanja epidemije, određene strukture vlasti u Crnoj Gori zloupotrebljavaju opštu nevolju, pa i restriktivne zdravstvene mjere kako bi se, po svakom mogućem pitanju, obračunavale sa Crkvom. Gomila neprimjerenih tekstova, objavljenih ovih dana u režimskim medijima, bili su samo priprema za skandalozni postupak podgoričke policije na Cvijeti kada je, bez jasnog obrazloženja i konkretnog povoda, na saslušanje priveden crnogorski mitropolit g. Amfilohije sa deset sveštenika. Savjet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore je utvrdio da je u tom slučaju policija napravila čitav niz propusta, među kojima je i neadekvatna zaštita, sebe i drugih, od moguće zaraze virusom! Brojni su pozivi stranih ambasada i vjernog naroda na adresu Mitropolije u kojima je iskazano interesovanje za ovaj slučaj i protesti zbog zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

Ne mogu se opravdati, a ni razumjeti političari koji i ovakve okolnosti zloupotrebljavaju u borbi sa neistomišljenicima. Umjesto da se radi na svenarodnom jedinstvu i da se kroz dijalog dođe do najboljeg dogovora – policija i tužilaštvo se obraćaju vjernom narodu i sveštenstvu jezikom prijetnji, a sveštenici se privode! Shvatamo da nema nikakve sumnje da bi saborno liturgijsko okupljanje na Vaskrs sa vjernim narodom bilo zloupotrebljeno kako bi se Crkva po ko zna koji put lažno optužila za ”antidržavnu djelatnost” i slične laži. Sve vas pozivamo da ne ne dajemo povoda da oni koji Crkvi ne žele dobro ostvaruju svoje namjere i tako nam zagorčaju veliki praznik. Pored svega gore rečenog, jasno je da ćemo nakon ovog poziva na poštovanje propisanih mjera skinuti teško breme onim časnim i čestitim državnim službenicima koji su, zbog kore hljeba i opstanka svoje porodice, nevoljno prinuđeni da izvršavaju naređenja protiv Crkve. Na taj način ćemo, pored ostalog, ispuniti i riječ apostolsku: ”Nosite bremena jedan drugoga, i tako ispunite zakon Hristov” (Gal. 6, 2).

Isto tako molimo da prestane širenje još jednog teškog grijeha prema bližnjemu kojem služimo ovih dana – osuđivanje i lažno svjedočenje na bližnje svoje. Čuvajmo ga se i neka nam zapovijest Hristova bude vodilja u tome: ”Koji je među vama bez grijeha neka prvi baci kamen” (Jn. 8, 7). Klevetanje, špijuniranje i brutalni progon neistomišljenika, osim što su grijesi pred Bogom kojim se ugrožava vječno ljudsko dostojanstvo, takođe su i nečojski postupci koji sramote i među ljudima onoga koji ih čini.

Draga braćo i sestre! Ovo su razlozi zbog kojih će se – sve ako je neko to i zaboravio – Crkva angažovati, u prvim danima redovnog stanja, da se obnove protestne litije protiv onih koji bi da ozakone bezakonje i da produbljuju podjele i mržnju među ljudima. Neprijatnosti koje su se desile na Zlatici na Cvijeti neka budu razlog za našu povećanu duhovnu budnost i da ničim ne narušimo radost i svetost vaskršnjeg jutra, da nikome ne damo povoda za svađu i sukobe, a posebno ne onima koji ih, očigledno, željno iščekuju i podstiču. Dovoljno je da znamo da je mitropolit sa podgoričkim sveštenstvom podnio posljednju neprijatnost učestvujući u Hristovom raspeću i Njegovoj vaskršnjoj pobjedi nad nepravdom i smrću.

Sve vas pozdravljamo pozdravom vjere, nade i vječne Ljubavi: Hristos vaskrse!

Komentari
Vujko
Vujko: Razumni nas mitropolit. I kad je jako tesko donijeti takvu odluku, prvi pust u istoriji, narod ce ostati kuci i slaviti ukrugu porodice. Hrostos Voskrese, Crna Goro!
15.04.2020 13:25
Paprikaš
Paprikaš: Jeli moguce da ima ljudi koji ovo nisu podrzali sa ,,lajkom,,...e sram vas bilo, sotone..
15.04.2020 16:50
Za paprikasa
Za paprikasa: Ima vidis,milogorci antihristi,nekrsti,sotone
15.04.2020 17:32
Radoman Doderovic
Radoman Doderovic: Hristos Voskrese Braco i Sestre svima koji slave a onima koji nesmeju ili ne zele isto zelimo mi sa Kosova i Metohije ali im zelimo da sledeci Vaskrs slave u opiziciji ili u zatvoru
16.04.2020 01:02
rolls royce
rolls royce: Živiš ti Radomane u C.G, jesi li državljanin C.G, gledaj svoja posla tamo daleko?Stvarnost je drugačija od želja..... sledeći Vaskrs ne donosi nikakve promjene.Tvoji su večna opozicija!
16.04.2020 07:06
Za🚗🚗
Za🚗🚗: Tako je 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪!!!
16.04.2020 09:36
Za gulaš i paprikaš
Za gulaš i paprikaš: Čovjek je mio, koje vjere bio! Ne sudi, da ti se ne sudi!
16.04.2020 18:34
Paprikaš
Paprikaš: Za zadnjega, slazemo se potpuno, za koga to kazes za sebe ?. Moji najbolji drugovi su dino i enis....to kazi tvojim poštenjačinama,
16.04.2020 20:33
za gulaš i paprikaš
za gulaš i paprikaš: Iznio sam dvije dubokohrišćanske misli da bi po lajkovima ocijenio kakvi se "veliki vjernici i hrišćani" ovđe skupljaju i dobio sam precizan odgovor, može svako da vidi. E to vam je ovaj portal.
17.04.2020 10:43
Paprikas
Paprikas: Ti nemas ni ime svoje, kako mos da komentarises sprdnjo jedna bezimena
17.04.2020 11:38
Za paprikaš bez krtole i mesa
Za paprikaš bez krtole i mesa: Glup si i nadasve neobrazovan. Imaš sve najgore ljudske osobine, koje te isključuju iz roda ljudskog, a samim tim i hrišćanskog. Tvoje postojanje na svijetu donosi više štete no koristi, kao kakav parazit si.
17.04.2020 11:56
Paprikaš
Paprikaš: Za ovoga bezimenog,nisu mu dali ime doma, vidi se po lajkovima ko je u pravu bravu bezimeni
17.04.2020 13:15
Za paprikaš bez krtole i mesa
Za paprikaš bez krtole i mesa: Imaš neku ekipu ništa roba i splačina koji su ka' ti i koji ti lajkuju svakakvu bljuvotinu, a ti, ka i svaki brav predvodnik, neslani, trudiš se da ne iznevjeriš povjerenje svojih bravuljana. Aj da vidimo što si to sad "pametno "smislio, šutane?😀
17.04.2020 14:49
Paprikaš
Paprikaš: Bezimeni, ekipa moja je velika, za razliku od tebe, nemas ni imana ni ekipu...vidi lajkove bravu .... xexe
17.04.2020 16:38
Za ovoga zadnjega
Za ovoga zadnjega: Kako boli istina hahaha nahveci brav si ti i takvinkao ti dzabe se nerviras niko si i nista
17.04.2020 16:55
bezimena
bezimena: bravo za bezimenog,ti punjena papriko trebalo bi da si pismen da ne pravis kardinalne pravopisne greške,ali čudo veliko, kako je moguće drugačije, vas su zatrovali samo mržnjom,edukacija ništa, kome to treba danas, moć krda je važnija.nema lajkova,oglasi se na drugom portalu,pa da vidis pošto Musa dere jarca.pozdravčić,nisi ti kriv,kriva je priroda
16.05.2020 22:08
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.09.2020.
19
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar