Ћирилица Latinica
14.07.2020.
Društvo

Mitropolit Amfilohije u Baru: Daće Bog da obnovimo Prečistu Krajinsku

Autor: Redakcija 12 Ostavite komentar

Povodom godišnjice osvećenja Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom juče, 13. jula na Sabor Svetih dvanaest apostola, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Ribnjak kod Bara.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, Visokopreosvećeni vladika je kazao da danas proslavljajući Gospoda, proslavljamo i Svete apostole kojima je Gospod dao dar da svjedoče ime Njegovo i iscjeljuju od svih bolesti, duševnih i tjelesnih.

“Tako se to i dogodilo sa dvanaestoricom apostola koji ne samo što su propovijedali Njega kao Sina Božjega, ime Njegovo sveto, riječima, nego su Ga i posvjedočili svojim životom”, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Podsjetivši da se samo Sveti apostol i jevanđelist Jovan, apostol ljubavi, upokojio prirodnom smrću u dubokoj starosti od preko 100 godina, dok su svi ostali, jedanaestorica apostola, mučenički postradali, Mitropolit je istakao da su i poslije njih mnogi drugi do naših vremena postradali za ime Hristovo:

“Oni su se upravo kroz vjekove žrtvovali za Hrista Gospoda, služili Mu i klanjali se, pa evo i mi, sledujući njima i njihovom putu, nastavljamo to sveto djelo u ovom svetom novom hramu, koji je obnova onoga hrama iz drevnoga Rasa, sjedišta prvoga episkopa koji se konačno opredijelio za pravoslavni Istok, za Jerusalim, za Carigrad i za Svetu Goru.”

Pojasnivši da je ovaj hram takođe sveto dijelo Božije, kao i da je kopija hrama Petra i Pavla u Rasu, koji je majka crkva svih srpskih crkava, vladika je rekao da je to hram koji je rodio Studenicu i Žiču, Ljubostinju i Dečane, Moraču i Savinu, i sve druge divne veličanstvene hramove podignute u slavu Božiju.

“Zato smo tu majku crkvu svih našli crkava i presadili ovdje kod ovoga drevnog grada Bara na ovome svetome mjestu gdje je drevna svetinja takođe postojala, rađena i građena naročito u vrijeme velike svetiteljke, carica srpske Jelene Anžujske, supruge Uroša Prvoga.”

Ocijenio je da oni koji su zaduženi za kulturu misle da je kultura ruševine, kamenje, te da su bez kulta – bez bogosluženja to ostaci prošlih vremena i ljudskih građevina, koji gube svaki svoj smisao. Svako sveto mjesto je prizvano, kako je kazao, da bude svjedok živoga Gospoda, da su u njemu služi i poklanja imenu Božjem, da su u njemu krštava, vjenčava, opojava, da se kroz njega obnavljaju ljudske duše.

“Tako će Gospod dati da i u ovo naše vrijeme novoga gonjenja Crkve i proganjanja imena Hristovoga, obnovom duhovnom koja se događa u Crnoj Gori, obnovom narodne duše preko ovih litija molitvenih, dođe do obnove drevnih svetinja: Prečiste krajinske, Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila na Prevlaci, kao i srušene Crkve Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca na Lovćenu”, besjedio je Arhiepiskop cetinjski.

Po njegovim riječima oburdavanjem lovćenske kapelice i razaranjem utrobe Lovćena, sveštene gore, oburdana je izvorna Crna Gora Svetoga Jovana Vladimira, Crna Gora Svetih Nemanjića, Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića, Petrovića.

“Daće Bog da se i ta crkva obnovi, kao i mnoge druge crkve, po mjeri obnavljanja vjere u Hrista Boga, obnavljanja Crkve Božje u duši ovoga naroda. I ova crkva je svjedočanstvo te obnove, obnove ovoga sveštenoga manastira na Ribnjaku. Svjedočanstvo da sve ono što je Gospodu posvećeno ono uvijek iznova, kao i sam Gospod Hristos, vaskrsava. Kao što je Gospod razapet i vaskrsao, i kao što su stradali Dvanaest svetih apostola Njegovih, ali vasakrsli svojim moštima i svojim svjedočanstvom živim i živonosnim, tako i svetinje Božije vaskrsavaju.  Divni svjedok toga je i ovaj hram Petra i Pavla u kome je vaskrsla ona drevna, pradrevna svetinja apostolska, nemanjićka i prije nemanjićka i poslije nemanjićka u Rasu.”

Na kraju Svete službe Božije Mitropolit Amfilohije je blagosiljao slavske prinose i prerezao kolač u slavu Boga i Spasa našeg,  a u čast Svetih apostola. Čestitajući praznik vladika je podsjetio da pored Svetih apostola danas proslavljamo i divne ugodnike Božije: Prepodobnog Georgija Iverskog, ravnoapostolnog prosvetitelja gruzijskog naroda, i našeg savremenika oca Pajsija Svetogorca sa kojim je Mitropolit imao Božji blagoslov da služi.

Starac Pajsije, veliki Božiji ugodnik, naš savremenik, danas se proslavlja u čitavom hrišćanskom svijetu, i na Istoku i na Zapadu. Njegovi zapisi su prevedeni na mnoge jezike, svuda po svijetu”, kazao je, između ostalog, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u manastiru Ribnjak prošle godine osveštao je povodom 800 godina autokefalnosti SPC, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa šest arhijereja: Mitropolitom mihalovsko-košickim Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja g. Georgijem, umirovljenim Mitropolitom tverskim Ruske pravoslavne crkve g. Viktorom, Episkopom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim g. Teodosijem, Episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, Episkopom buenosajreskim i južno-centralnoameričkim g. Kirilom i Episkopom dioklijskim g. Metodijem. 

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović

(MCP)

Komentari
Pedja
Pedja: Dobro nas Djedo, obnovio si 600 srpskih crkava otkako si nas mitropolit u CG, obnovices i Lovcen i Precistu Krajinsku. Ti si hodajuci svetac, ovo niko nije ucinio u hriscnastvu sto ti cinis. Neka nam te dragi Bog cuva da pobijedimo sodomu i gomoru koju predstavlja zlikovac i izdajnik Milo djukanovic
14.07.2020 11:50
Аница
Аница: Амин Ваше Високопресвештенство !!!
14.07.2020 11:58
Wtf
Wtf: Hoces, hoces i motel posadi pored njega!
14.07.2020 11:59
Dzoni
Dzoni: Doci ce sve na svoje dace bog i sveti Vasilije
14.07.2020 12:17
Za vtf
Za vtf: Mnogo si pametniji kad ne otvaras usta .
14.07.2020 13:39
Za. Za. Vtf
Za. Za. Vtf: Sta je bilo covjek samo prica istinu a ti se jadan pravis neznaven i naivan pa ti nekome dijelis lekcije. Suti i ni jedne vise mrco avetni.
15.07.2020 10:41
XYZ
XYZ: DAĆE BOG DA SE PRESTANETE BAVITI POLITIKOM.CRNA GORA NIJE TEOKRATSKA DRZAVA NEGO SEKULARNA I SUVERENA DRZAVA. DEGUTANTNA JE VISE PRIČA O NECIJOJ UGROZENOSTI. ZNAMO DOBRO DO ČEGA JE DOVELA TAKVA I SLIČNA RETORIKA DEVEDESETIH U EX-YU. KO NIJE OSJETIO NA SVOJOJ KOŽI , A TO NE ŽELIM NIKOME, NEKA APLAUDIRA NACIONALISTIMA, SOVINISTIMA.
15.07.2020 18:08
XYZ
XYZ: MOŽE I MOTEL I HOTEL.VALJDA ZASLUŽUJU OVI KVAZI VJERNICI DA SE ODMORE I OPUSTE.STVARNO SU " POŠTENO " RADILI.NIJE LAKO RUŠITI DRŽAVU U KOJOJ ŽIVIŠ.
16.07.2020 11:14
Barsko zlato
Barsko zlato: Nikada nije bila vaša prečista krajinska..Krajina je muslimanska i katolička,ne dirajte đe vam nije mjesto! Kraja eshte jona!
24.07.2020 09:39
rolls royce
rolls royce: Državo, dokle će "presvetli" otimati ono što što nikada nije bilo njegovo?
24.07.2020 13:17
Dzoni
Dzoni: Samo SRBIJAAAAAAA
24.07.2020 13:33
Dzoni
Dzoni : Siptari otimaju narod bez istorije bez identiteta kradu tudje velikane i predstavljaju kao svoje svaki dan se bogu zahvaljujem sto nisam siptar
25.07.2020 22:34
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar